İran'dan Türkiye sınırına atıldıktan sonra Ağrı Doğubayazıt'ta yakalanarak tutuklanan gazeteci Aziz Oruç'un 'örgüt üyeliği' ve 'örgüt propagandası' suçlamalarıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşmasından tahliye kararı çıktı.

Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Oruç, duruşmaya Patnos L Tipi Kapalı Cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katıldı.

Mahkemede İran ve Ermenistan'dan, Türkiye'ye yasal yollarla gönderilmesini talep ettiğini söyleyen Oruç 'Taleplerimi karşılamadılar. Türkiye'ye kendi imkanlarımla gelmek durumunda kaldım. Sınırı yasa dışı yollarla geçtiğim için hakkımda örgüt üyeliğinden dava açıldı. Sınırı yasa dışı yollarla geçmek nasıl oluyor da örgüt üyeliğine gerekçe olarak kabul ediliyor? Yıllardır gazetecilik yapıyorum. Ankara'da, Bingöl'de, Diyarbakır'da ve Van'da. En son da Hewler'de gazetecilik yapıyordum. Bütün faaliyetlerim bunlardır. Ben gazeteciyim ve Kürdüm. Bunların ikisi de suç değil' diye konuştu.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme duruşma savcısının tutukluluğun devamı talebine rağmen gazeteci Oruç'un tahliyesine hükmetti.

İstanbul'da aynı sebepten bir günde 11 kişi öldü! İstanbul'da aynı sebepten bir günde 11 kişi öldü!

Adli kontrol şartı koyan mahkeme bir sonraki duruşmanın 16 Nisan 2021'de görülmesini kararlaştırdı.

Ne olmuştu?

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri gazeteci Aziz Oruç hakkında açılan davalar nedeniyle üç yıldır Irak'ta yaşıyordu.

Avrupa'ya gitmek için İran üzerinden geçtiği Ermenistan sınır kapısında gözaltına alınan Oruç, Ermenistan polisinin şiddetine maruz kaldı. Oruç, daha sonra İran askerlerine teslim edildi. 11 Aralık 2019'da İran tarafından Türkiye tarafına atıldı.

Yardım istediği HDP Doğubayazıt İlçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelek ile birlikte kentten çıkmak üzere seyir halinde bulunduğu Doğubayazıt-Ağrı karayolunda polisler tarafından gözaltına alındı. 18 Aralık günü tutuklanarak Patnos Cezaevine gönderildi.

Oruç, iddianamesi hazırlandığında 174 gündür tutukluydu. 8 Haziran'da hazırlanan iddianameye göre, Oruç hakkında 'terör örgütüne üye olmak' suçlaması için öne sürülen tek delil 'ülkeye yasadışı yollardan girişinin PKK/KCK terör örgütüne üye olma hususunu gösterdiğine' yönelik kanı.

'Zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak' suçlamasıyla sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek başka bir davadan yargılanan Oruç, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 2 Mart'ta 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. (HA)