Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 37 kişinin hayatını kaybettiği, 761 kişinin yaralandığı 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili, halen HDP milletvekili olan 7 kişi hakkında fezleke düzenleneceğini duyurdu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, ülke genelinde 'Kobani' olayları olarak bilinen terör amaçlı eylemlerde, PKK/KCK terör örgütü sözde örgüt yöneticileri, örgütün gençlik yapılanması, kadın yapılanması ve şehir silahlı yapılanması ile HDP MYK üyeleri ve eş başkanları tarafından, sosyal medya hesapları ile terör örgütünün bazı yayın organlarında halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çağrılar yaptığı hatırlatıldı.
7 İLDE OPERASYON BAŞLATILDI
Bu kapsamda, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Ankara merkezli 7 ilde, 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verildi, 20 şüpheli gözaltına alındı.
61 ŞÜPHELİNİN YURT DIŞINDA OLDUĞU BELİRLENDİ
Başsavcılığın açıklamasında, yakalanamayan 61 şüphelin bir kısmının PKK/KCK terör örgütünün dağ kadrosunda yer aldıkları ve yurt dışında olduklarının tespit edildiği belirtildi. Bu şüpheliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama emri çıkarılması talebinde bulunacağı ifade edildi. Yurt içinde olduğu anlaşılan bir şüphelinin yakalanması için de çalışmaların devam ettiği bildirildi.
7 VEKİL İÇİN FEZLEKE HAZIRLANACAK
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlerle ilgili halen milletvekili olan 7 isim hakkında fezleke düzenleneceği belirtilirken, açıklamada 'Olay tarihlerinde Halkların Demokratik Partisi MYK üyesi olan ve halen HDP milletvekili oldukları anlaşılan 7 kişi hakkında, Anayasa'nın 83. Maddesi gereğince aynı soruşturma kapsamında milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle Fezleke düzenlenecektir' ifadelerine yer verildi.
NE OLMUŞTU?
6-8 Ekim tarihlerinde 35 il ve 96 ilçede çıkan olaylarda, aralarında Kurban Bayramı'nda et dağıtan Yasin Börü, Hasan Gökguz ve Ahmet Dakak da dahil olmak üzere 37 kişi hayatını kaybetmiş, 326'sı güvenlik görevlisi toplam 761 kişi de yaralanmıştı. Olaylarda 197 okul yakılmış, 269 kamu binası tahrip edilmiş, bin 731 ev ve işyeri yağmalanmış, bin 230 araç da zarar görmüştü. 6-8 Ekim olayları sonrası, 2009 yılında başlayan çözüm süreci sona erdi.