AİHM, BirGün gazetesi muhabiri Mahir Kanaat ve DW Türkçe muhabiri Tunca Öğreten'in Redhack davası nedeniyle yaptıkları bireysel başvuruda, davacıların 'özgürlük ve güvenlik' ve 'ifade ve basın özgürlüğü' haklarının ihlal edildiğine karar verdi.
DW Türkçe'nin Twitter hesabında paylaşılan bilgiye göre AİHM, RedHack davasında davacıları (Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat) haklı buldu.
Mahkeme, davacıların 'özgürlük ve güvenlik' ve 'ifade ve basın özgürlüğü' haklarının ihlal edildiğine hükmetti.
Karara göre Ankara yönetimi, davacılara toplam 38 bin 250 avro maddi-manevi tazminat, mahkeme masrafı ödeyecek.
OLAYIN GEÇMİŞİ
Redhack'in yayınladığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'a ait e-mailleri haberleştirdikleri için BirGün çalışanı Mahir Kanaat, Diken eski editörü Tunca Öğreten, kapatılan DİHA'nın Haber Müdürü Ömer Çelik, kapatılan DİHA'nın muhabiri Metin Yoksu, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan, 25 Aralık 2016'da gözaltına alındı.
25 Aralık 2016'da İstanbul, Ankara ve Diyarbakır merkezli yapılan operasyonda gözaltına alınan altı isimden Öğreten, Kanaat ve Çelik 24 gün gözaltında kaldıktan sonra tutuklanırken, diğer isimler 17 Ocak 2017'de serbest bırakıldı.
Çelik, Okatan, Yoksu ve Sargın'a 'Örgüt propagandası' ve 'Bilişim sistemini engelleme bozma verileri yok etme veya değiştirme', Kanaat'a 'Örgüt üyeliği', Öğreten'e de 'FETÖ ve DHKP-C'ye üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'ten ceza istendi. Aynı soruşturmada tutuklanan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel, gazeteci Fatih Yağmur ve 'meçhul kişi' olarak kodlanan kişinin dosyası ise ayrıldı. İddianamenin 6 ay sonra hazırlandığı davada, 24 Ekim 2017 tarihli ilk duruşmada Ömer Çelik tahliye edildi. 323 gün tutuklu kalan Diken haber sitesi eski editörü Tunca Öğreten ve BirGün gazetesi çalışanı Mahir Kanaat ise 6 Aralık 2017 tarihli 2. duruşmada yurtdışı yasağı ve haftada iki gün imza atma şartıyla tahliye edildi.