Diyarbakır'da 2017 yılındaki Newroz kutlamaları sırasında Kemal Kurkut'un polis tarafından öldürülmesini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök'ün 'örgüt üyesi olmak' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın 5'inci duruşması Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada, Gök ve avukatları Resul Tamur, Mehmet Emin Aktar hazır bulunurken Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Başkanı Dicle Müftüoğlu ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği çalışmaları davayı takip etti.

GÖK: İDDİA MAKAMI BENİ GAZETECİLİK MESLEĞİMDEN AYRI TUTUYOR

Mahkeme Başkanı, esasa ilişkin Abdurrahman Gök'ten savunmasını istedi. Gök, heyete yazılı olarak da sunduğu 2 sayfalık savunmasında, İnstagram ve Twitter adreslerinden alınmış olup, iddia makamının suç addettiği fotoğrafların çatışmalı alanlarda muhabirlik yaptığı dönemde çektiği haber fotoğrafları olduğunu belirtti.

Aralarında Kobane ve Rakka'da çektiği fotoğrafların da bulunup, suçlama konusu yapılan diğer 4 paylaşımına dair beyanlarda bulunan Gök, çektiği fotoğraflarda bulunanlar herhangi bir örgüte üye olsalar dahi bu kişilerin haberlerini yaparak propaganda yapmış olduğunu iddia etmenin akla ve hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

İddia makamının 31 Mart 2022 tarihinde görülen duruşmada mahkemede sunduğu mütalaasında, kendisinin paylaştığı fotoğrafları propaganda olarak değerlendirilmesini kabul etmediğini söyleyen Gök, savunmasının devamında şunları dile getirdi: 'İddia makamı beni gazetecilik mesleğimden ayrı tutarak bir değerlendirmeye gitmekte ısrar ediyor. Yaptığım paylaşımlarda fotoğrafların nerede ve ne zaman çekildiği dışında herhangi bir bilgi yok. Dolayısıyla merak ediyorum acaba bu fotoğrafların altına Kobanê yerine 'Libya', 'El Bab', 'İdlib' 'Lazkiye', 'Azerbaycan' yazmış olsaydım iddia makamı yine de bu fotoğraflarla 'örgüt propagandası' yaptığımı savunabilecek miydi? Sanmıyorum çünkü; çatışmalı bölgelerde sırf yaptıkları haberler nedeniyle, ya da çektikleri fotoğraflarda silahlı savaşçılar bulunduğu gerekçesiyle bu şekilde yargılanan herhangi bir gazeteci bilmiyorum.'

'KOLLUK GÜÇLERİ 'DEVLET ADINA' BENDEN İNTİKAM ALMAYA ÇALIŞIYOR'

Davanın başından beri burada yargılananın kendisi değil, gazeteciliği olduğunu vurgulayan Gök, gazetecilik faaliyetleri çerçevesinde suçlanmasının en büyük gerekçesinin ise Kemal Kurkut'un cinayetini kare kare fotoğraflaması olduğunu söyledi. Gök, 'Burada kolluk ve devamında iddia makamı 'canlı bomba' diye kamuoyuna duyurulan Kemal Kurkut'un fotoğraflarını yayınlayarak bu yalanı ortaya çıkardığım için benden 'devlet adına' intikam almaya çalışıyor. Çünkü koskocaman Emniyet Müdürlüğü yetkililerini, emniyetin gerçeği yansıtmayan beyanını olduğu gibi kamuoyuna duyuran dönemin Diyarbakır Valisi'ni ve bu cinayetin sorumlularını savunan İçişleri Bakanlığı'nı yalanlayan fotoğraflar yayınlamıştım' dedi.

Gök, son olarak, 'Yargılanmamın başından beri yaptığım savunma ile bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını tüm samimiyetimle ve sahip olduğum tüm bilgilerle anlatmaya çalıştım' diyerek beraatini talep etti.

GÖK'E 1 YIL 6 AY 22 GÜN HAPİS CEZASI

Alınan savunmaların ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, oybirliği ile Gök'ün 'örgüt üyeliği' suçlamasından beraatine hüküm verirken, 'örgüt propagandası' suçunu işlediğinin sabit olduğuna kanaat getirerek Gök'ü 1 yıl 6 ay 22 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, cezayı ertelemedi.

GÖK'ÜN YAPTIĞI HABERLER SUÇ UNSURU SAYILDI

Diyarbakır'da 9 Ekim 2018'de gözaltına alınan gazeteci Abdurrahman Gök hakkında haber kaynaklarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek yürütülen soruşturma 2 yıl sonra tamamlanmıştı.

Gök hakkında 'terör örgütü üyesi olma' ve 'terör örgütü propagandası yapma' iddiasıyla açılan davanın iddianamesinde, Gök'ün mültecileri konu alan fotoğraflarının kısa mesaj yoluyla istendiği konuşmalar suç unsuru olarak yer aldı.

Gök'ün 'Ölürüm Türkiyem' müziğinin çalıntı olduğuna ilişkin yaptığı haber ve müziğin sahibi ile orijinal kaset üzerine yaptığı konuşmada, kasetteki 'Ey Raqip' marşına ilişkin sorduğu soru da iddianamede delil olarak gösterildi.

Konuşmaya ilişkin İddianamede, 'Ey rakip olarak belirtilen kaydın örgüt tarafından kullanılan sözde marş olduğu, şüphelinin basın yayın yolu marifeti ile bu sözde marşın yayılması ve propaganda faaliyetlerinde kullanılması yönünde faaliyetler yürüttüğü anlaşılmıştır' değerlendirilmesinin yapılması dikkat çekti.

Edip Akbayram'ın vefat ettiği iddiası hakkında kızı Türkü Akbayram'dan açıklama Edip Akbayram'ın vefat ettiği iddiası hakkında kızı Türkü Akbayram'dan açıklama

İddianamede, 'Sabır' isimli gizli tanık beyanları, Gök'ün Kürt Gazeteciler Günü etkinliğinde yaptığı konuşma ve haber içerikli Twitter paylaşımları da suç unsuru olarak yer aldı.