Türkiye'de Mart ayından bu yana mücadele ettiğimiz koronavirüs salgınında son birkaç gündür artan vaka sayısı dikkat çekerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Biim Kurulu üyelerinden vatandaşlara dikkatli olmaları konularında uyarılar geliyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dün akşam verilere göre; günlük vaka sayısında yine artış görüldü. Dün 1.459 yeni vaka görüldü. Böylece toplam vaka sayısı 176. 677 oldu. Dün hayatını kaybeden 14 kişi ile de birlikte toplam vefat sayısı 4.792'ye yükseldi.
Günlük vaka sayısı 12 Haziran'da 1.195, 11 Haziran'da ise 987 olarak açıklanmıştı. Günlük vaka sayısının tekrar binin üzerine çıkması Fahrettin Koca ve bilim kurulunu endişelendirirken, bazı vatandaşlar da normalleşme süreci ile rahatlayıp kurallara uymayan kişilerin varlığı nedeniyle bu vakaların önümüzdeki günlerde daha da artmasından kortuğunu ifade ediyor.
Yaz aylarında tatik bölgelerinde vatandaşların bilinçsiz davranmasından korkan bazı vatandaşlar bunun ikinci dalgayı da tetikleyeceğini düşünüyor.
'Virüsün yayılımı hatalı iyimserlikten kaynaklanıyor. Maske, mesafe ve temizlik kuralına uyalım' diyen Bakan Fahrettin Koca, 'Vaka sayısındaki artış, tedbirlere uymayanları uyarıyor. Giderek, hepimizi' açıklamasıyla vatandaşları bir kez daha kurallara uymaları konusuda uyardı.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de, son bir kaç gündür açıklanan koronavirüs vaka sayıları ile ilgili 'Bu bir uyandırma alarmı. 'Salgın bitti, tehlike geçti, eski günlere döndük' gibi davranmaya devam edemeyiz' ifadelerini kullandı.
Özlü, Twitter hesabından yaptığı açıklamalarla; vaka sayılarıyla ilgili değerlendirmede ve uyarıda bulundu.
Tevfik Özlü şu açıklamaları yaptı:
İki gündür günlük olgu sayımızda artış var. Bu bir uyandırma alarmı. 'Salgın bitti, tehlike geçti, eski günlere döndük' gibi davranmaya devam edemeyiz. Virüs tedbirsizliği affetmiyor. Salgın kaldığı yerden devam etmek etmek için fırsat kolluyor.
Bazılarımızın tedbirsizliğinin faturasını hepimiz ödüyoruz. Bu mücadeleyi hep birlikte yürütmek zorundayız.
Memleketinize, köyünüze, baba ocağınıza döndüğünüzde eski alışkanlıklarınızı tekrarlamayın. Akrabalarınız, büyükleriniz, komşularınızla temas, el öpme, sarılıp, kucaklaşmaktan sakının. Ortak yemek, kahvaltı ve partilerden kaçının. Onları ve kendinizi tehlikeye atmayın...
Nişan, söz, sünnet, taziye, asker uğurlama gibi törelerimizi eskisi gibi değil; maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak ve yeni normlara göre yapalım.
Bana bir şey olmaz' demeyin. Herkese olan size de olabilir. Siz de herkes gibisiniz. Hiçbirimiz güvende değiliz. Virüs içimizden birilerinde dolaşmaya devam ettikçe, hepimiz tehdit altında olacağız. Bu kolektif bir mücadele. Birbirimizi uyaralım...
Bilim Kurulu'nun bir diğer üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, 'Koronavirüsü geçirmiş kişilerde antikor da oluşmuşsa koruyuculuğunun yani bir daha hasta olmama ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Ama geçirenler de geçirmemişler gibi tedbirli davranmak zorundalar. Bu koruyuculuk ne kadar devam ediyor; henüz bundan da çok emin değiliz' diyerek hastalığı atlatan kişiler gibi tedbir ve kurallara uyarak yaşamaları gerektiğini vurguladı.
Serhat Ünal ayrıca; şu anda birinci dalga sırasında vaka sayılarında oynamaların olabileceğini kaydederek, 'Bizde hava soğuyunca yeniden kuzey yarım küreye gelirse eğer kasım- aralık ayında belki o zaman ciddi bir yükseliş olabilir. 'Kuzey yarım kürede yeniden ikinci bir dalga şeklinde' diye ben onu anlıyorum. Ama şu anda Türkiye'de oynamalar, birinci dalganın alt oynamaları, bazı illerde maalesef oluyor. Nüfusu daha az olan yerlerde 100-200 vaka çıkınca büyük oranlara neden oluyor' diye konuştu.