Demirören Medya Grubu denildiğinde aklıma ilk olarak evlerine gönderilen tebligatla işten çıkarılan, üstüne bir de tazminatları ödenmeyen 45 Hürriyet çalışanı ve Ziraat Bankası'ndan kullandığı ancak bir türlü geri ödemediği 750 milyon dolarlık kredi geliyor...
Özellikle de geri ödenmeyen 750 milyon dolarlık kredi Meclis'e kadar taşınırken, Ziraat Bankası'nın bu meblağı tahsil etmek için çeşitli yöntemlere başvurduğu da defalarca haber olmuştu. Bunlardan biri de Cumhuriyet gazetesi muhabiri Hazal Ocak'ın 'En şanslı golfçü... Ziraat Bankası, kredi karşılığı aldığı araziyi yine Demirören'e kiraladı' başlıklı haberiydi. Hatta Demirören, bu habere öyle sinirlenmişti ki gazeteye ve Ocak'a dava açmıştı. Muhtemelen birazdan okuyacağınız habere de benzer bir dava açılması muhtemel. Ancak şahsıma daha önce açtığı davanın sağduyulu bir hakim tarafından reddedildiği bilgisini kendilerine hatırlatmak isterim.
Şimdi asıl meseleye dönecek olursak,
Yazının girişinde hatırlattığım üzere, 2018 yılında Doğan Medya Grubu'nu satın alabilmesi için hükümet desteğiyle Ziraat Bankası'ndan Demirören Medya Grubu'na kullandırılan 750 milyon dolarlık kredinin geri ödenmemesi, en çok da Ziraat'in başını ağrıttı. Ancak buradaki mesele yalnızca parasını tahsil edemiyor olmasıyla ilgili değil. Ziraat Bankası'nın uluslararası bankacılık kurallarına göre faaliyet göstermesinden ötürü 9 aydır ötelediği bilançosuyla ilgili.
Demirören Medya Grubu, şu anda fiili olarak olmasa da gayri resmi olarak 'kayyumla' yönetiliyor. Ziraat Bankası'na bağlı olan bir ekip, borçların ödenebilir hale gelmesi için sürekli olarak grubun hesaplarını inceliyor. Yani Demirören'in muhabesinin neredeyse tüm kontrolü bu kayyumların elinde.
'YA MİLLİ PİYANGO'YU SAT, YA DA VATAN BİNASINI'
Grubun içinden çok sağlam bir kaynaktan edindiğim bilgiye göre; 'kayyum', ödenmeyen borçların tahsili için Demirören'e 'Ya Milli Piyango'yu, ya da garimenkullerini sat' dedi. Bu gayrimenkullerden biri de eski Vatan gazetesi binası. Çünkü Ziraat Bankası, uluslararası bankacılık kurallarına göre işlem yaptığı ve bu sisteme kayıtlı olduğu için, batık kredilerin bu yılın sonunda artık açıklanması gerekecek. Ziraat'in, daha önce 3 defa ötelediği bu durumu artık uzatma şansı da kalmadı. Yani bilanço açıklandığında, daha önce göremediğimiz Demirören'in batık kredisini bu kez görme imkanımız olacaktı. Hal böyle olunca, geri ödenmeyen bu krediyle ilgili hesaplarda bir hareketliliğin görünmesi gerekiyordu.
İşte kayyumlar, bankanın içinde bulunduğu bu çıkmazı bir nebze de olsa düzeltebilmek için Demirören'in hem Milli Piyango'yu hem de gayrimenkullerini satmasını istedi. Bu varlıkların satılması durumunda ise Demirören'e kredi borcuna karşılık olarak 50 ila 70 milyon dolar arasında bir ödeme yaptıracaklar. Bu yöntemle, bilanço açıklanmadan önce hesaplarda hareketlilik olmasını sağlayacaklar.
Finansal verilerin paylaşılacağı tarih ise 4 Aralık 2021.
Bu arada Demirören Medya Grubu'yla ilgili tek önemli gelişme bu değil. Tasfiye ve işten çıkarma kararları da gündemde.
MİLLİYET KAPANIYOR!
Yine kaynaklarımdan edindiğim bilgiye göre; Demirören Medya Grubu, bir süre önce sayfa sayısını azalttığı Milliyet gazetesini de kapatıyor. Gazetenin sadece internet ortamında yayına devam edeceği söyleniyor. Bu gelişmeyle birlikte çok sayıda gazetecinin de işsiz kalacağı konuşuluyor. Milliyet'in kapatılma kararı da önümüzdeki günlerde çalışanlara tebliğ edilecek.
DHA BÜROLARI KAPANACAK, ÇOK SAYIDA GAZETECİ İŞSİZ KALACAK!
Tasfiye kararı sadece basılı tarafta değil, ne yazık ki ajansla ilgili de alındı. Demirören Haber Ajansı'nın bazı bürolarının kapatılacağı ve çok sayıda çalışanın işten çıkarılacağı belirtiliyor. Özellikle Ege ofisine bağlı olan çok sayıda büronun tek bir merkezde toplanacağı ifade ediliyor.
Yazının başında da belirttiğim gibi, Demirören Medya Grubu adım adım yolun sonuna doğru yürüyor. Ancak Doğan Medya Grubunu satın aldığı günden bu yana, çok sayıda basın emekçisinin ahını alarak...
Yazıda geçenlerle ilgili detaylı bilgiyi bu akşam saat 21:00'da YouTube kanalımda da aktaracağım...