KORİDOR ÖZEL

Dr. Hakan Hekimoğlu: Sağlık çalışanları temaslı olsalar da çalışmak zorundalar, izin verilmiyor!

Türk Tabileri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Üyesi Dr. Hakan Hekimoğlu, aşılamayla ilgili güncel gelişmeleri, karşılaştıkları problemleri ve sağlık çalışanlarının sahada yaşadıkları temel sorunları Medyakoridoru'na anlattı.

Abone Ol

Medyakoridoru'na açıklamalarda bulunan TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi ve Beyoğlu 10 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Hakan Hekimoğlu, aşıların çöpe atılmasıyla ilgili tartışmalar, vatandaşların aşı randevularına gitmediği yönündeki iddialar ve sahada görev yapan sağlık çalışanlarının yaşadıkları temel sorunlarla ilgili konuştu.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, BioNTech aşısı için randevu alıp aşı olmaya gitmeyen vatandaşlar nedeniyle o dozların ziyan olduğunu açıklamıştı. Bu gelişmenin ardından 'Aşılar çöpe mi gitti' tartışması gündeme gelmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise aşıların çöpe gittiği iddialarını kesin bir dille yalanlamıştı.

Peki aile hekimi Dr. Hakan Hekimoğlu, bu iddiaları nasıl yorumluyor?

'BİONTECH AŞILARINDA ÇOK BÜYÜK ZİYANLAR SÖZ KONUSU OLMADI'

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu'ndaki hekimlerin bu konuyla ilgili araştırma yaptığını söyleyen Hekimoğlu, Sinovac aşılarında ziyan söz konusu olmadığını, çünkü bu aşıların tekli doz halinde olduğunu ifade etti. Fire verme olayının BioNTech aşısında olduğunu vurgulayan Hekimoğlu, bu aşıların ise beşli dozlar halinde olduğunu, belli bir süre içerisinde yapılmazsa dozlardan bir kısmının ziyan olabileceğini söyledi. Ancak sağlık çalışanlarının bu konuda tecrübeli olduklarını ve bu riski göza alarak 5 hasta gelmeden aşıyı açmadıklarını da sözlerine ekleyen Hekimoğlu, bu sebeple çok büyük bir fire olduğunu düşünmediklerini ama çok münferit bazı küçük ziyanlar olabileceğini belirtti.

'RAMAZAN'DA AŞI RANDEVULARINDA ÇOK BÜYÜK DÜŞÜŞLER OLDU'

Vatandaşların aşı randevularına gitmediği yönündeki iddialarla ilgili de konuşan Hekimoğlu, şu açıklamaları yaptı:

'Normalde aşılara randevu alınmadan gidilmiyor. Özellikle de Ramazan'da aşı randevularında büyük ölçüde bir düşüş yaşıyoruz. Normalde pazartesi günleri öğleye kadar 20 aşı yapmış olurduk ama bugün tek bir kişi bile gelmedi.'

'AŞI BAŞVURU SAYISINI ARTIRMAK İÇİN YAŞ SINIRLAMASININ DÜŞÜRÜLMESİ LAZIM'

Aşı başvurularında sayıyı artırmak için yaş sınırlamasının bir an önce düşürülmesi gerektiğine vurgu yapan Hekimoğlu, 'Sağlık problemleri olanların bir kısmına aşı çıktı ama kalp hastası olan, hatta bypass ameliyatı olan hastalara bile aşı henüz çıkmış değil' dedi.

'NORMAL POLİKLİNİKLER COVİD POLİKLİNİĞİ OLDU'

Hekimoğlu, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerindeki doluluk oranlarıyla ilgili ise şöyle konuştu:

'Hastanelerdeki hekim arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, önemli derecede bir artış var. Hatta normal poliklinklerin sayısı azaltıldı ve çoğu covid polikliniğine dönüştürüldü. Başhekimliklerin, servislere acil olmayan hastaların yatırılmamamsı ve acil olmayan hastaların ameliyata alınmaması yönünde talimatlarının olduğu bilgisi de ulaştı bize.

'TEMASLI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İZİN VERİLMİYOR! COVİD TEMASLI OLSALAR DA ÇALIŞMAK ZORUNDALAR'

Sağlık çalışanlarının sahada yaşadıkları sorunlara da değinen Hekimoğlu, özellikle de aile sağlığı merkezlerinde çalışan personelin temaslı olduğu halde çalışmak zorunda kaldıklarını ve izin kullanamadıklarını söyledi. Aile Sağlığı Merkezleri'nde malzeme ve tedarik sorunları da yaşadıklarını belirten Hekimoğlu, 'Örneğin tıbbi eldivenlerin astronomik düzeyde fiyatları yükselmiş durumda. Biz bunları Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bütçelerle karşılamak zorundayız ama yetmiyor' dedi.