103 Afgan gazeteciden, RSF aracılığıyla yardım çağrısı: Afgan gazeteciliğini yaşatmamıza yardım edin

103+Afgan+gazeteciden,+RSF+arac%C4%B1l%C4%B1%C4%9F%C4%B1yla+yard%C4%B1m+%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1s%C4%B1:+Afgan+gazetecili%C4%9Fini+ya%C5%9Fatmam%C4%B1za+yard%C4%B1m+edin
ABONE OL

100'den fazla anonim Afgan gazeteci, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) aracılığıyla uluslararası topluma acil bir çağrıda bulundu.

“Afgan gazeteciliği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” başlıklı çağrıya, “çeşitli siyasi görüşleri ve etnik kökenleri” yansıttığını söyleyen birçok farklı medya kuruluşundan toplam 103 gazeteci (20 kadın dahil) imza attı.

Çoğu hala Afganistan'da (Kabil'de veya birkaç eyalette) çalışıyor, bazıları güvenliklerinden korktukları için saklanıyor ve on tanesi ülkeden kaçmayı başardı. Şu anda yurtdışında olanlar da dahil olmak üzere hepsi, kendilerine veya halen Afganistan'da bulunan aile üyelerine karşı misilleme yapılmasından korktukları için isimlerini açıklamamayı tercih ediyor.

İşte, gazetecilerin ortak çağrısı:

"Afgan gazeteciliğinin yok olmasını önlemek için uluslararası dayanışmaya ihtiyacımız var

Bizler çeşitli siyasi görüşlere ve etnik kökenlere sahip Afgan gazetecileriz. Bazılarımız hala çalışabilir. Diğerleri Kabil'de veya Afganistan'ın başka yerlerinde saklanıyor. Ve diğerleri zaten yurt dışına kaçtılar veya ayrılma sürecindeler. Bu itirazı yaparken hepimiz anonim kalmaya mecburuz. Afganistan'da 1996'dan 2001'e kadar olduğu gibi gazeteciliğin yok olmasını istemiyoruz. Bu çok acil bir mesele.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) aracılığıyla bugün uluslararası kurumlara, Afganistan'ın şu anda devam eden müzakerelerinde yeni liderlerden somut taahhütler almaları için ciddi bir çağrıda bulunuyoruz. Halihazırda yedi kadın gazeteciden birden azı Kabil'de çalışıyor. Taliban'ın kamusal taahhütlerine rağmen, sahadaki gazetecilere yönelik tehditleri, haber medyasının sindirilmesini ve dolaylı sansürü içeren, ilan edilmemiş bir genel baskının somut işaretlerini görüyoruz.

Afganistan ve halkı için en iyisini isteyenlerden, önümüzdeki aylarda hüküm süren senaryo ne olursa olsun, Afgan gazeteciliğinin geleceğini savunmalarını istiyoruz. Medya bağımsızlığı, çoğulculuk ve gazetecilerin korunması dahil olmak üzere son 20 yılın kazanımlarının korunması için ülkemizde basın özgürlüğü adına bir kampanya çağrısında bulunuyoruz. Uluslararası kurumların, Afganistan'ın onayladığı Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ne saygı gösterilmesini sağlama görevi vardır.

Afganistan'da gazeteciliğin sürdürülebilmesini sağlamak için size ihtiyacımız var. Bu, medya kuruluşlarını devam etmeye veya yeniden açmaya teşvik edecek kaynaklar anlamına gelir. Kadın gazeteciler ve diğer tüm kadın medya çalışanları, işlerine geri dönebilmeli ve tam bir güvenlik içinde mesleklerini icra edebilmelidir. Ve 21 Ağustos'ta oluşturulan üçlü medya komitesi, bunun gerçekten de gazetecilere baskı yapmak değil, basın özgürlüğünü savunmak için bir mekanizma olacağına dair garanti vermelidir.

Kısa vadede, gerekli tüm diplomatik, konsolosluk ve mali kaynakları tahsis ederek tehlikede olan gazetecilerin tahliyesi için güçlü bir desteğe ihtiyacımız var. Ülkeden kaçan gazetecilere gazeteci olarak çalışmaya devam etmeleri için kolaylıklar sağlanmalı.

Bu tarihi ve aynı zamanda kaotik zamanda, Afgan gazeteciliğinin ortadan kaybolması felaket olur. Tüm Afgan vatandaşlarının doğru haber ve bilgi alma temel hakkını korumak için medya profesyonellerinin güvenliğini sağlamak çok önemlidir; bu, bir gün Afganistan'ı kalıcı bir barış yolunda görme umudunun ön koşuludur. Afgan gazeteciliğini yaşatmamıza yardım edin."

twitter takip