ABD, işgalin 7. gününde hava sahasını Rusya'ya kapattı

ABD,+i%C5%9Fgalin+7.+g%C3%BCn%C3%BCnde+hava+sahas%C4%B1n%C4%B1+Rusya%E2%80%99ya+kapatt%C4%B1
ABONE OL

Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar devam ederken, ülke bir dizi yeni önlem aldı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi devam ederken ABD Başkanı Joe Biden’dan saldırıya ilişkin yeni açıklamalar geldi.

Biden, Kongre'de yaptığı konuşmada Rusya'nın Ukrayna'yı işgali hakkında "Tarih bize gösteriyor ki, hesap sorulmayan diktatörler daha fazla kan döküyor" dedi, Rus oligarkların varlıklarına el konacağını açıkladı.

Rusya ise işgalin sürdüğü her gün yenileri eklenen yaptırımlar karşısında önlemlerini artırdı.

Ukrayna’da da devlet, halka molotof kokteyli yapma ve atma eğitimi veriyor. Kiev’in batısındaki Zihtomir kentinde bir grup vatandaşa şişeleri en iyi fırlatma yolları uygulamalı olarak gösterildi. Kiev’de de çok sayıda kişi sokaklarda molotof kokteyli hazırlıyor.

Ukrayna’daki Herson kentinin belediye başkanı İgor Kolikhayev, Rus askerlerinin şehre girdiğini ve tren istasyonunu kontrol altına aldığını söyledi. Yerel bir radyo istasyonuna konuşan Kolikhayev, kentteki çatışmaların sürdüğünü de ekledi.

300 bin civarında nüfusa sahip olan Herson, Ukrayna’nın güneyinde, Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım’ın kuzeyinde bulunuyor.

Harkov’a hava saldırısı

Ukrayna ordusu, Harkov’a Rus paraşütçü birliklerinin indirildiğini ve kente hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

Rusça konuşanların ağırlıklı olduğu kent, işgalin başından beri en yoğun bombalanan büyük kent durumunda.

Dün sabah kentin yerel yönetim binasına bir roket saldırısı düzenlenmiş, yerleşim yerlerine yapılan saldırı Ukrayna lideri Volodimir Zelenski tarafından savaş suçu olarak nitelenmişti. İlkyardım yetkilileri, bu saldırıda en az 17 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

Televizyon kulesine saldırı

Rusya Savunma Bakanlığı Kiev sakinlerine hitaben başkentteki hedefleri vurmaya hazırlandığına dair bir uyarı yayımlamasının ardından bölgeye roket fırlattı. Televizyon kulesine düşen roket nedeniyle meydana gelen patlamada 5 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna yetkilileri, televizyon kulesinde gerçekleşen patlamanın Rusya tarafından hedeflenmiş bir saldırı olduğunu söyledi.

Henüz kulenin doğrudan hedef alınıp alınmadığı bilinmiyor ancak Ukrayna İçişleri Bakanlığı, kulenin hasar gördüğünü ve "kanalların bir süre çalışmayacağını" duyurdu.

ABD hava sahası Rusya’ya kapatıldı

Kongre’deki konuşmasında uyguladıkları yaptırımlar karşısında Rus rublesinin bugüne kadar yüzde 30 değer kaybettiğine işaret eden Biden, "Bu gece Amerikan hava sahasını tüm Rus uçuşlarına kapatarak Avrupalı ortaklarımıza katılıyoruz. Bu da Rusya'yı daha çok izole edip ekonomisinde daha çok baskı oluşturacaktır” dedi.

ABD’li otomobil üreticisi Ford’un Üst Yöneticisi Jim Farley, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Ukrayna halkının güvenliği konusunda derin endişe duyduklarını" belirterek, şirketin Rusya'daki sınırlı operasyonlarını askıya aldığını belirtti.

Açıklamada, şirketin Ukrayna'da önemli operasyonları olmamasına rağmen dünya çapında Ford'da çalışan Ukraynalıları bu süre boyunca desteklemeye devam edeceği vurgulandı.

Şirketin, Ukrayna'ya yönelik insani yardım fonuna 100 bin dolarlık bağışta bulunacağı bildirildi.

Apple’dan Ukrayna’ya destek

Apple'dan yapılan açıklamada, şirketin insani çabaları desteklediği ve mülteci krizine yardım sağladığı belirtilerek Rusya'nın işgaline yanıt olarak bir dizi önlem aldığı; Apple'ın Rusya'daki tüm ürün satışlarının durdurduğu aktarıldı.

Apple Pay ve diğer hizmetlerin de kısıtlandığı belirtilen açıklamada, Rus devlet medyası "RT News" ve "Sputnik News" uygulamalarının ise Rusya dışındaki uygulama mağazalarından indirilemeyeceği kaydedildi.

Şirketlerden çekilme kararları

ABD merkezli havacılık şirketi Boeing, Rus şirketleriyle tüm ilişkilerini sonlandırdığını açıkladı.

Pazartesi günü Kiev’deki ofisini kapatan ve Moskova’daki pilot eğitim programlarını durduran şirket, bugün de Rus uçaklarına parça, teknik destek ve bakım desteği vermeyeceğini duyurdu.

ABD’li enerji şirketi ExxonMobil de Rusya’daki operasyonlarını sonlandırma kararı aldı. Texas merkezli şirket, yaşananlar nedeniyle yeni yatırım da yapmayacaklarını açıkladı.

25 yıldır Rusya’da faaliyet gösteren Exxon’un ülkede 1000 çalışanı bulunuyordu.

Rusya’da önlemler

258387Yaptırımlar karşısında Rusya’da da yeni hamleler gecikmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle, ülkeden nakit olarak 10 bin dolar üzeri döviz çıkartılması yasaklandı.

Ayrıca Rusya’ya yönelik yaptırım uygulayan ülkelerin şirket ve vatandaşlarına da çeşitli kısıtlamalar getirildiği belirtildi.

Ülkesine yönelik yaptırımları değerlendirmek üzere hükümet yetkilileriyle bir araya gelen Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ise "İş dünyasına dengeli kararlar alma imkanı sağlamak amacıyla Rus varlıklarından çekilmeye geçici kısıtlamalar getirilmesine ilişkin bir başkanlık kararnamesi hazırlandı” dedi.

Diğer yaptırımlar

Uluslararası Paten Birliği (ISU) Rus ve Belaruslu sporcuların ikinci bir duyuruya kadar uluslararası yarışmalardan menedildiğini açıkladı. Karar Dünya Buz Pateni Şampiyonası’na üç hafta kala açıklandı. Rusya bu alanda en başarılı ülkeler arasında gösteriliyor.

BBC, Rusya’ya program satışını sonlandırdığını açıkladı. Bundan böyle Rusya’daki TV kanalları yeni BBC yapımları satın alamayacak. BBC ayrıca, kanalların halihazırda almış bulunduğu içerikleri yayınlamamalarını da talep etti.

İngiliz ITV kanalı da aynı yönde bir karar aldı. İngiltere’deki en büyük bağımsız prodüktörler birliği olan Producers Alliance for Cinema and TV de tüm üyelerine Rusya’ya içerik satmayı durdurma çağrısında bulundu.

Google, Rus devlet yayıncısı Russia Today’in internet sitesini arama sonuçlarından çıkardı. Google daha önce de Rus devlet medyasının YouTube’a reklam vermesini ve platformun bazı özelliklerini kullanmasını yasaklamıştı.

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), Rus yarışçıların küresel yarışmalarda yer alabileceğine karar verdi. Fakat bu yarışçıların Rus bayrağı kullanmaması gerekecek. Bu yaptırım Belaruslu yarışçılar için de geçerli olacak. FIA bu yaz Rusya’nın Soçi kentinde yapılması planlanan Uluslararası Drift Kupası’nın iptal edildiğini de duyurdu.

twitter takip