Eski AKP'li vekil İlhan İşbilen'in eşi Nebahat İşbilen ve Prens Andrew'un da adının geçtiği 40 milyon poundluk dolandırıcılık iddiası!

Eski+AKP%E2%80%99li+vekil+%C4%B0lhan+%C4%B0%C5%9Fbilen%E2%80%99in+e%C5%9Fi+Nebahat+%C4%B0%C5%9Fbilen+ve+Prens+Andrew%E2%80%99un+da+ad%C4%B1n%C4%B1n+ge%C3%A7ti%C4%9Fi+40+milyon+poundluk+doland%C4%B1r%C4%B1c%C4%B1l%C4%B1k+iddias%C4%B1%21;
ABONE OL

York Dükü Andrew ve eski eşi, Selman Türk'ten 40 milyon sterlinlik uluslararası dolandırıcılığın bir parçası olarak 'şüpheli' ödemeler aldı. Dük'ten İngiliz pasaportu için yardım alan Nebahat Evyap İşbilen şikayetçi oldu. Haber İngiliz medyasında geniş yer buldu.

İngiliz ??The Daily Telegraph gazetesi, Prens Andrew'a dolandırıcı olduğu iddia edilen bir kişi tarafından 1 milyon sterlinden fazla para verildiğini ve şu anda Yüksek Mahkeme'de kayıp parayla ilgili bir dava olduğunu duyurdu. Cinsel taciz ve tecavüz iddialarıyla uğraşan Prens Andrew'un adı  bu kez de Türkiye bağlantılı bir dolandırıcılık davasından çıktı. Habere göre, York Dükü ve eski eşi Sarah Ferguson, eski bir Goldman Sachs bankacısı olan Selman Türk'ten 40 milyon sterlinlik uluslararası dolandırıcılığın kapsamında "şüpheli" ödemeler aldı.

Nebahat Evyap İşbilen'e "pasaport" yardımı

Bu ödemelere, 76 yaşındaki Türk milyoner Nebahat Evyap İşbilen'e, "vatanındaki siyasi zulümden kaçabilmesi için" pasaport alması konusunda yardımcı olduğu söylenen Dük'e 750.000 sterlinlik bir "hediye" de dahildi. Andrew'a yapılan ilk ödeme, Selman Türk'ün St James's Palace'da “Pitch@Palace” olarak bilinen yarışmada bir ödül kazanmasından yapıldı. İşbilen, Yüksek Mahkeme'ye, ödemenin  Selman Türk'ün olaydaki rolüyle bağlantılı olduğuna inandığını söyledi.

Çarpıcı olay, Dük'ün Kraliçe'ye babası Edinburgh Dükü'nü anma töreninde eşlik etmesinden günler, cinsel istismarla suçlayan kişiyle ilgili bir davayı geri çekmesi için 12 milyon sterlin ödedikten haftalar sonra meydana geldi.. İşbilen, tahmini 40 milyon sterlinini geri almak için Yüksek Mahkeme'de Türk'ü ve onunla bağlantılı çeşitli kişileri dava etmiş durumda.

Ciddi bir dolandırıcılık iddiası

Peters & Peters'ın dolandırıcılık ve ticari anlaşmazlıklar başkanı ve İsbilen'i temsil eden Jonathan Tickner, The Telegraph'a "ciddi bir dolandırıcılığın" kurbanı olduğunu ve "iddialarını ilgili tüm kişilere karşı kovuşturmaya kararlı" olduğunu söyledi. Dük’e 750.000 sterlinlik ödeme kendisinin 15 Kasım 2019'da Selman Türk'e, Halkın Seçimi ödülünü sunmasından günler sonra yapıldı. Mahkeme belgeleri, Tickner'ın geçen yıl Mart ayında Prens Andrew'a bu konuda yazdığını, ancak kendisinin sorulara yanıt vermeyi veya Selman Türk ile ilişkisi hakkında herhangi bir açıklama yapmayı "reddettiğini" gösteriyor. Bu arada Dük, aldığı 750.000 sterlini geri ödedi.

Düzenli ödemeler yapılmış

Dava başladığından bu yana hukuk ekibi, Selman Türk'ün ve onunla bağlantılı şirketlerin banka hesaplarını araştırmalarına izin veren mahkeme emirleri aldı ve Dük ve Düşes'e yapılan diğer ödemeleri ortaya çıkardı. Dük, Alphabet Capital Ltd. aracılığıyla normal taksitlerle 350.000 sterline varan  transferler aldı. Tickner, 750.000 sterlinlik ödemenin "koşulları" ve Dük ve Düşes'e yapılan ödemelerin zamanlaması ve referansları göz önüne alındığında, bunların hepsinin Türk'ün talimatıyla yapıldığına dair "güçlü gerekçeler" olduğunu söyledi.

Banka kayıtları, 28 Kasım 2019'da Las Vegas merkezli Pegasus'tan Türk'e "Düşese ücret servisi" referansı altında 25.000 ABD Doları aktarıldığını gösteriyor. Belgelere göre, Alfabe hesabından Düşes adına bir hesaba düzenli taksitler halinde, çoğu durumda "PEG001" referansı altında en az 225.000 sterlin aktarıldı.

90 Milyon dolarlık servet

İşbilen, tutuklanacağından ve 90 milyon dolarlık mal varlığına el konacağından korktuğu bir zamanda Türkiye'den kaçmasına yardım ettikten sonra, neredeyse tüm mali işlerinin yönetimi konusunda Selman Türk'e "körü körüne olmasa da tamamen" güvendiğini söyledi. Bu karmaşık dava uzun bir süre İngiliz medyasının takibinde olacak gibi görünüyor.  Nebahat İşbilen'in eşi AK Parti'nin eski genel başkan yardımcısı İlhan İşbilen, 2015 yılında Türkiye'de bir darbe girişiminin ardından hapse atılmıştı. İşbilen, kayıplarının tamamı hakkında hala tam bir bilgi sahibi olmadığını, ancak Selman Türk'ün kendisine "39.37 milyon sterlinlik bir kayba" yol açmış olabileceğinden korktuğunu söyledi.

Evyap Holding'in eski sahiplerinden olan 76 yaşındaki Nebahat Evyap İşbilen, ilk evliliğini 60 yaşından sonra yaptı. Basına yansıyan haberlere göre evliliği, Nebahat Evyap'ın Fethullah Gülen'i ziyaret ettiği bir gün, Gülen'in kendisine İlhan İşbilen'le evlenmesini öğütlemesinden sonra gerçekleşti. Gülen cemaatinin sermaye ve güç biriktirmek için üyelerinin evlilik kararlarına baskı yaptığı savcılık raporlarında da yer aldı. Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV grubunda üst düzey görevler üstlenen İlhan İşbilen ise 2011 yılında AKP'den milletvekili seçilmişti. 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması sonrası partisinden istifa eden İlhan İşbilen, istifası sonrası yaptığı açıklamada "Gülen ile hükümet arasında arabuluculuk yapabileceğini" söylemişti. İşbilen, 14 Aralık 2015'te "paralel yapı" soruşturması kapsamında tutuklandı ve o tarihten bu yana da tutuklu.

Mal varlığına tedbir konulmuştu

18 Mayıs 2017'de hesaplarından yüklü miktarda para çekmesi üzerine Nebahat Evyap İşbilen'in Türkiye'deki mal varlığı ve banka hesaplarına "mal varlığı değerlerini kaçırmaya yönelik işlemler kapsamında olabileceği gerekçesiyle" yaşlılık aylığı hariç tedbir konulmuş, 15 Ocak 2019'da ise bu tedbir kaldırılmıştı. Pandora Papers adıyla sızdırılan belgeler, Nebahat Evyap İşbilen'in hesaplarına ve mal varlıklarına tedbir kararından bir ay kadar önce varlıklarını vergi cennetine aktardığını gösteriyor.

 

 

twitter takip