Darp edilerek gözaltına alınan Al Jazeera muhabiri serbest bırakıldı!

Darp+edilerek+g%C3%B6zalt%C4%B1na+al%C4%B1nan+Al+Jazeera+muhabiri+serbest+b%C4%B1rak%C4%B1ld%C4%B1%21;
ABONE OL

İsrail polisinin, Doğu Kudüs’’te haber takibi yaptığı sırada darp ederek gözaltına aldığı gazeteci Givara Budeiri serbest bırakıldı. Filistinli aktivist Muna el-Kurd’dan ise haber alınamıyor.

İsrail polisi, Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah semtinde dün haber takibi sırasında Al Jazeera muhabiri Givara Budeiri’yi darp ederek gözaltına aldı. Al Jazeera’nin haberine göre polisler ayrıca Al Jazeera kameramanı Nabil Mazzawi’ye ait ekipmanları da kullanılamaz hale getirdi.

Gözaltına alındıktan sonra gece saatlerinde serbest bırakılan Givara, 2000 yılından bu yana Al Jazeera’de çalışıyor. Yaşadıklarına dair konuşan Givara, gözaltına alınırken de aracın içinde de tekmelendiğini söyledi. Givara, gözaltından çıkmasının ardından kırılan kolu için hastanede tedavi altına alındı. 

 

 

‘Münferit değil’

Givara’nın gözaltına alınmasına gazetecilik meslek örgütlerinden de tepki geldi. Uluslararası Basın Enstitüsü'nden Barbara Trionfi, "Geçtiğimiz haftalar ve aylar boyunca İsrail güçleri tarafından gazetecilere yönelik çok sayıda hedefli saldırı gördük ve bu maalesef münferit bir vaka değil" sözlerini kullanırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Sözcüsü Sabrina Bennoui, "Bu, basın özgürlüğünün açık bir ihlalidir, çünkü bu gazeteci bir basın yeleği giydiği için açıkça tanınabilirdi ve İsrail makamlarından gazetecilerin işlerini yapmalarını ve sahada haber yapmalarını engellemek yönünde açık bir irade var" dedi.

İsrail gazetecilerin haklarını ihlal ediyor

RSF’ye göre İsrail, son haftalarda en az 14 Filistinli gazeteciyi gözaltına ve idari gözaltına aldı. İdari gözaltı, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarından Filistinlileri suçlama veya yargılama olmaksızın 6 aya kadar hapsetmesine izin veren bir prosedür. İsrail makamları, tutuklamaların “gizli delillere” dayandırıldığı bu uygulamayı 10 yıllardır kullanıyor.

98 saldırı belgelendi

Geçtiğimiz hafta da 2 Filistinli gazeteci Zeina Halawani ve Wahbe Mikkieh Şeyh Cerrah'ta İsrail tarafından saldırıya uğradı ve gözaltına alındı. Gazeteciler, 5 günlük gözaltı süresinin ardından bir ay ev hapsine alındı.

Filistin İnsan Hakları Merkezi geçen yıl yayınlanan bir raporda işgal altındaki Filistin topraklarında İsrail polisi ve askerinin gazetecilere yönelik 98 saldırısını belgeledi.

Filistinli aktivistten haber alınamıyor

İsrail polisi, Şeyh Cerrah’ta yaşayan Filistinli aktivist Muna el-Kurd'un da evine baskın düzenleyerek gözaltına aldı. Muna'nın babası Nebil el-Kurd, yaptığı basın açıklamasında, kızının nereye götürüldüğünü bilmediklerini ve oğlu Muhammed'in de kayıp olduğunu duyurdu.

Twitter’da 1,2 milyon takipçisi bulunan Muna, yaptığı paylaşımlarla Şeyh Cerrah’taki İsrail şiddetini dünyaya duyurmaya çalışıyordu. Sadece Twitter'da binlerce kişi #FreeMonaElkurd, #MunaElKurd ve Arapça karşılıkları etiketiyle paylaşımlarda bulundu.

Diğer yandan The National’ın haberine göre Muna’ya dair resmi bir açıklama yapılmasa da bir polis yetkilisi, Muna’nın mahkeme emriyle tutuklandığını belirtti. (Jinnews)

twitter takip