Kabil'de art arda patlamalar: Ölü sayısı 70'e yükseldi, saldırıyı IŞİD üstlendi

Kabil%E2%80%99de+art+arda+patlamalar:+%C3%96l%C3%BC+say%C4%B1s%C4%B1+70%E2%80%99e+y%C3%BCkseldi,+sald%C4%B1r%C4%B1y%C4%B1+I%C5%9E%C4%B0D+%C3%BCstlendi
ABONE OL

Euronews'ün haberine göre; Afganistan'da Taliban'ın kontrolü ele geçirmesinin ardından tahliyeler sürerken, Kabil Havalimanı'nın çok yakınında iki patlama birden meydana geldi. İlerleyen saatlerde ise başkent Kabil'de üçüncü bir patlama gerçekleşti. Görgü tanıkları başkentte toplamda altı patlama meydana geldiğini aktardı.

Associated Press, ABD resmi kaynaklarına dayandırarak verdiği haberinde en az 11 ABD deniz piyadesi ile bir askeri sağlık görevlisinin saldırılarda hayatını kaybettiğini, 15 askerin de yaralandığını aktardı.

Afgan bir yetkili ise patlamalarda en az 60 kişinin hayatını kaybettiğini, 143 kişinin de yaralandığını duyurdu. Böylece bugün yapılan saldırılarda ölü sayısı 70'i geçmiş oldu.

Saldırıları kınayan Taliban, patlamanın ABD askerlerinin güvenliği sağladığı yerde gerçekleştiğini savundu.

Bölgede bulunan muhabirler başkenti kana bulayan saldırılarda ilk iki bombanın havalimanında patladığını yazdı. Daha sonra 1 patlama Baba Mina, 2 patlama Şahr-e Nav'da, 1 patlama kentin başka bölgesinde meydana gelirken Darulaman'da silah sesleri duyuldu. Ancak çatışan tarafların kimler olduğu belirlenemedi.

Kentte duyulan 6. patlama sesinin ise ABD güçlerinin kendi ekipmanlarını imha işlemi olduğunu açıklandı. Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bombalı terör saldırıları dışındaki patlamalar için, "ABD güçlerinin havaalanı içinde kendi ekipmanlarını imha ettiğini" duyurdu.

Pentagondan yapılan açıklamada, saldırı istihbaratı alındıktan sonra Taliban ile sınırlı bilgi paylaşımı yapıldığı ve bu iş birliği sayesinde bazı saldırı girişimlerinin engellendiği kaydedildi.

Türk askerleri saldırılardan etkilenmedi

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kabil Havaalanı dışında iki patlama olmuştur. Birliğimizde herhangi bir hasar, zayiat yoktur." denildi.

Saldırıyı IŞİD üstlendi

Taliban'ın hızlı şekilde yönetimi ele geçirdiği Afganistan'da gerginlik sürerken düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlendi. Örgüt, saldırıyı düzenlediği öne sürülen militanın fotoğrafını yayınlayarak eyleme yönelik bilgiler paylaştı. Bildiride, militanın ABD askerlerinin 5 metre yakınında eylemi gerçekleştirdiği öne sürüldü.

IŞİD, intihar eylemi düzenleyen militanın, yabancı güçler için çalışan çevirmenlerin belgelerini inceleyen ABD askerlerinin 5 metre yakınında bombayı patlattığını yazdı.

Afganistan'dan tahliyelerin hızlanmasının ardından IŞİD'in Afganistan'da faaliyet gösteren militanların intihar eylemi yapabileceği yolunda istihbarat bilgileri paylaşılmıştı. Taliban da saldırıyı kınadı.

ABD’li bir yetkili, gelen ilk raporlara göre intihar saldırısı sonucu patlamanın gerçekleştiğini belirtti ancak, kapsamlı araştırmanın sürdüğünü ve bu saptamanın değişebileceği uyarısında bulundu.

 

twitter takip