Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu!

Merkez+Bankas%C4%B1+politika+faizini+y%C3%BCzde+50%E2%80%99de+sabit+tuttu%21;
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Nisan ayı faiz kararını açıkladı. Banka politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu.

Merkez Bankası geçen ay politika faizini, 500 baz puan artışla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmişti.

PPK'nın kararla ilgili basın açıklamasında aylık enflasyonun ana eğiliminin Mart ayında "devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek" gerçekleştiği belirtildi.

Kurul, tüketim malı ve altın ithalatındaki seyrin cari dengeye olumlu yansıdığını, buna karşın "yurt içi talepte direncin" sürdüğünün altını çizdi.

Açıklamada, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin devam etmesi, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları "enflasyonist baskıları canlı tutan" faktörler olarak sıralandı.

Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını söyleyen kurul, "parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak" politika faizinin sabit tutulmasına karar verdiğini belirtti.

Kurul, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini açıkladı.

Enflasyonda "belirgin ve kalıcı bir bozulma" öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun daha sıkılaşacağı belirtildi.

Kurul, 2024'ün ikinci yarısında dezenflasyonun sağlanacağı öngörüsünü yineledi.

twitter takip