Ünlü ekonomistten dolar için yıl sonu tahmini

%C3%BCnl%C3%BC+ekonomistten+dolar+i%C3%A7in+y%C4%B1l+sonu+tahmini
ABONE OL

BDDK’nın döviz sınırlaması getiren kararıyla dolar kurunda sert düşüş yaşanmıştı. Dolar tekrar 17 lira eşiğini aştı. Ekonomist Şevket Sayılgan piyasalara tekrar müdahale edileceğini iddia etti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 24 Haziran’da ticari krediler için döviz sınırlaması getirmesinin ardından 17,35’ten 16,50’nin altına gerileyen dolar/TL, bugün yeniden 17 eşiğini aştı. Dolar/TL’de 17,05, Euro/TL’de 17,62 seviyesi görüldü. Gram altın da 990 TL’nin üzerine çıktı. Euro, ABD doları karşısında 1,0282 ile Aralık 2002 sonrasındaki en düşük seviyeye indi.

ABD dolarının diğer büyük para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi de bugün 106,35 seviyesini görerek 20 yılın zirvesi gördü. TL dolar karşısında yılın ilk yarısını yüzde 21 değer kaybı ile tamamladı. Değer kayıpları BDDK kararı ile geçen hafta başındaki toparlanma sayesinde sınırlanmıştı.

MERKEZ’İN KARARLARI TAHVİL FAİZLERİNİ DÜŞÜRDÜ

Merkez Bankası’nın yabancı para mevduat hesapları karşılığı tahvil tutma zorunluluğu ve teminat sisteminde sabit kuponlu tahvilleri pozitif ayrıştıracak adımları Hazine’nin borçlanma maliyetlerini belirgin aşağı çeken en önemli etken konumunda. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri yüzde 27’li seviyelerden bu kararlarla yüzde 20’nin altına kadar geriledi. Aynı zamanda bu kararlar bankaların değişken ve TÜFE’ye endeksli tahvil ile Hazine’yi fonlama tercihlerini de değiştirdi.

Hazine dün düzenlediği 10 yıllık sabit kuponlu gösterge tahvilin yeniden ihracında 15.68 milyar TL borçlanmaya gitti. Değişken faizli 6 yıllık tahvilde ise borçlanma miktarı 3.75 milyar TL’de kaldı. Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Joe Biden’ın Çin ithalatına uygulanan vergileri hafifletmeyi düşündüğü haberi ile Çin hizmet sektörünün hızlandığını gösteren veriler, yatırımcı iştahını artırdı.

'PİYASALARA TEKRAR MÜDAHALE EDİLECEK'

Türkiye'nin, yeni ekonomi politikası adı altındaki sürecin, içeride oluşmuş olan sarmalın büyümesine neden olduğunu aktaran ünlü ekonomist Şevket Sayılgan, Türkiye'nin parasının değeri en hızlı düşen ülkelerden biri olduğunu söyledi. Piyasalara tekrar müdahale edileceğini anlatan Sayılgan, "Sistemdeki panik havası daha da güçlenecek. Bu uygulamaların laboratuvarı olarak sonuçlarını yaşıyoruz" dedi. Sayılgan yıl sonu dolar tahmininde bulunarak, "18,50'nin üstüne doğru bir gidişat var." ifadelerini kullandı.

twitter takip