GÜNDEM

Gazeteciler neden terör ve casuslukla suçlanıyor? İktidarın yıpranmışlığının göstergesi mi?

Abone Ol
Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Emre Kongar, Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve Tele1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel'in askeri casuslukla suçlanarak gözaltına alınmasını bugünkü köşe yazısında değerlendirdi.
Yazısında; OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, OdaTV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, muhabir Hülya Kılıç, Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Aydın Keser'in tutuklanmasından ve Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un vakıflardan oldukça düşük bir ücretle kiraladığı evi ile ilgili haberler nedeniyle haklarında dava açılmasından örnekler gösteren Emre Kongar, bu durumun siyasi iktidarın yıpranmışlığını ve yargı erkinin kötüye kullanıldığının göstergesi olduğunu ifade etti.
Emre Kongar, iktidarların destek kaybettikçe baskıyı arttırdığını, baskıyı arttırdıkça da destek kaybettiğini ve bu sürecin iktidardan düşene kadar devam ettiğini yazdı.
Emre Kongar'ın yazısı şöyle:
1) Her otoriter eğilimli iktidar, destek kaybettikçe baskıyı artırır, baskıyı artırdıkça destek kaybeder, bu süreç böylece iktidardan düşene kadar sürer.
2) Her otoriter eğilimli iktidar, siyaseti, demokratik kurum ve kuralların dışına taşımaya çalışır.
3) Her otoriter eğilimli iktidar, muhaliflerini de antidemokratik zemine çekmeye çalışır; çünkü amacı şiddet ve zor kullanarak muhalefeti yok etmektir.
4) Her otoriter eğilimli iktidar, geniş kitlelerin duygularını okşayacak dinci, mezhepçi, ırkçı, milliyetçi ideolojiler kullanarak destek arar, yani demagoji yapar.
5) Her otoriter eğilimli iktidar, suçlayıcı, dışlayıcı bir strateji uygular ve muhaliflerini, 'hain' olarak niteler ki, kendisine destek verenler tüm muhalifleri 'hain' diye damgalasın, dışlasın ve onlara düşman muamelesi yaparak hiçbir sözlerini dinlemesin, hiçbir haklarını (hatta insan olduklarını) kabul etmesin.
6) Her otoriter iktidar, iletişimi, bilimi, sanatı, edebiyatı denetim altına almak ister. Bu bağlamda, medyayı, üniversiteleri, tiyatro, sinema ve benzeri kurumları baskı altına almak ister.
...
Olaylara Türkiye açısından bakarsak:
Son günlerde, OdaTV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, OdaTV Haber Müdürü Barış Terkoğlu, muhabir Hülya Kılıç, Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ferhat Çelik ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü Aydın Keser'in 'İstihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek' suçlamasıyla tutuklanmaları...
İstanbul Boğazı'nın en güzel yerlerinden birinde, vakıflardan çok ucuza kiralanmış bir arsa üzerinde, kurallara aykırı olarak yapılan bir şömine ve bir çardağı belediyenin yıkma olayını saptayan, haber veren, haberi yayımlayan, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Cumhuriyet gazetesinin Yazıişleri Müdürü İpek Özbey, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş, muhabir Hazal Ocak ve foto muhabiri Vedat Arık'a 'terör örgütlerine hedef göstermek' suçlamasının yöneltilmesi...
OdaTV Ankara Temsilcisi Müyesser Yıldız ve TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel'in gözaltına alınması, suçlamaların avukatlara bile söylenmemesi ama yandaş bir gazetede 'Askeri casusluk' suçlamasının yayımlanması...
Bu kadar ciddi suçlamaların hem gazeteciler için hem de bir kısmı asılsız, bir kısmı ise ilgisiz olaylar bahane edilerek kullanılması:
1) Sadece siyasal iktidarın yıpranmışlığının...
2) Medya üzerindeki baskıların çok yoğunlaştığının değil...
3) Aynı zamanda yargı erkinin de kötüye kullanıldığının...
Göstergesi olarak düşünülebilir.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız