GÜNDEM

Gazeteciler'den RTÜK cezalarına tepkiler artıyor: 'RTÜK için artık televizyonlar ikiye ayrılıyor'

Abone Ol
RTÜK'ün (Radyo Televizyon Üst Kurulu) dün Halk TV ve Habertürk'e verdiği cezalara gazeteciler başta olmak üzere kamuoyundan tepkiler gelmeye devam ediyor.
RTÜK, Halk TV'ye CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun katıldığı programda söylediği 'Önümüzdeki süreçte bir erken seçimle veya başka bir şekilde bir iktidar değişikliğini, hatta bir sistem değişikliğini görüyorum' sözleri nedeniyle yüzde 5 idari para cezası, 5 kez de program durdurma cezası vermişti.
Habertürk'e ise; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in konuk olduğu ve Fatih Altaylı'nın sunumuyla ekrana gelen 'Teke Tek' programında Altaylı'nın Meral Akşener ile tehdit aldıkları ve Akşener'in evinin basılmasından konuşurken söylediği 'İt ürür, kervan yürür', 'itlerle uğraşmıyoruz' sözleri nedeniyle Habertürk'e üst sınırdan idari para cezası verildi.
Bu cezalara gazetecilerden tepkiler gecikmedi.
Habertürk'e kendi katıldığı program nedeniyle ceza verilmesini eleştiren İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 'Yasaklar diye diye geldin yasaklaya yasaklaya gidiyorsun Sayın Erdoğan...Beni ekranına çıkartan Habertürk'e ceza verince bu millet yanan mutfağı, kararan umutları görmeyecek mi, sandıkta son sözü söylemeyecek mi sanıyorsun' mesajını yayınladı.
Halk TV'de Canan Kaftancıoğlu'nun cezaya neden olan sözleri söylediği 'Sözüm Var' programının moderatörü Şirin Payzın da, katıldığı Halk TV yayınında 'Bir gazeteci olarak neden Kaftancıoğlu'nun sözlerini açıklama gereği duyuyorum anlamıyorum' dedi.
Ana muhalefet partisinin İstanbul İl Başkanı'na gazeteci olarak sorulması gerekenleri sorduklarını ve taraf olmadıklarını belirten Payzın, 'AKP İl Başkanı da gelse, İYİ Parti İl Başkanı da gelse aynı soruları soracaktık. Biz gazetecileri olarak soru sormakla mükellefiz' diye konuştu.
Kaftancıoğlu'nun açıklamalarında 'darbe iması' olmadığını ve bir il başkanının yayına gelip siyasi bir yorumda bulunduğunu ifade eden Payzın, karara 'AKP ile CHP, Erdoğan ile Kaftancıoğlu siyasi rakiplerdir. Bu tartışmaların arasına gazetecileri koymak ne demek. Biz sonuçta 3 gazeteci olarak bir yayın yapıyoruz. Bu yanlış oldu, şu yanlış yapıldı deme hakkımız var. Hiçbir partiye üye değiliz' sözleriyle tepki gösterdi.
'Ben bir AKP yöneticisi gelse ve ona soru sorsaydım; 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' ile mi suçlanacaktım' diyen Payzın, yapılanın gazetecileri baskı altına almak olduğunu söyledi. Sadece gazetecilik yaptıklarını ifade eden Payzın 'AKP'liler de çıkmak isterlerse kapımız açık' ifadesini kullandı.
Programlarının reytinglerde üstlerde olduğunu belirten Payzın, 'Bu yapılan RTÜK eliyle gazetecilere yapılan baskının daha da ileriye götürülmesidir. İstiyorlar ki konuşmayalım, sormayalım. Her şeye 'Evet efendim, çok güzel efendim' diyelim. Hayır efendim bunu yapmayacağız' diye konuştu.
Karara bir tepki de Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici'den geldi. Kendisinin de geçtiğimiz aylarda RTÜK üyeliği düşürülen Bildirici, Twitter hesabından 'RTÜK için artık televizyonlar ikiye ayrılıyor: 1- Asla ceza verilmeyip korunup kollanacaklar 2- Sürekli bahane aranıp, olur olmaz ceza verip baskı altına alınacaklar' mesajını yayınladı.
Ünlü gazeteci İsmail Saymaz da, 'Halk TV'yi ve eleştirel içerikte yayın yapan diğer mecraları susturabilmek amacıyla, suç olmayan ifadeler gerekçe gösteriliyor. Açıkça, Türkiye'de henüz 'Ak Parti iktidarını eleştirmek suçtur' denilemediği için zorlama ve hukuk dışı kararlar veriliyor.Bugün susturabilirsiniz.Belki bir süre daha susturabilirsiniz. Gerçeğin ebediyen lal olduğu hangi çağda görülmüş' diyerek cezalara tepkisini gösterdi.
Gazeteci Kadri Gürsel de, Halk TV ekranlarında katıldığı yayında 'Ekonomik kriz derinleşti, iktidar değişikliği istemek darbecilik oldu' diyerek cezalara tepki gösterdi ve RTÜK'ün verdiği cezalarla iktidarın muhalif gazetecilere karşı tavrını değerlendirdi.