Gelibolu’da Saros için eylem: Botaş'ı İstemiyoruz!

+Gelibolu%E2%80%99da+Saros+i%C3%A7in+eylem:+Bota%C5%9F%E2%80%99%C4%B1+%C4%B0stemiyoruz%21;
ABONE OL

Gelibolu Kent Konseyi'nin çağrısıyla Saros körfezinde yapılmak istenen doğalgaz limanına karşı basın açıklaması gerçekleştirildi.

Saros Körfezi’nde, Saros Gönüllülerinin üç yıldır süren mücadelesine ve devam eden mahkeme sürecine rağmen FSRU limanı ve boru hattı inşaat çalışmalarının devam etmesi üzerine Gelibolu Kent Konseyi de bir basın toplantısı düzenleyerek Saros’ta yaşanan doğa katliamına karşı olduklarını duyurdular.

Keşan Kent Konseyi’nin başlattığı bu mücadeleye 25 Mayıs tarihinde Trakya Platformu'nun Edirne, Kırklareli, ve Lüleburgaz bileşenleri ve STK’lar da katılarak üç bölgede aynı anda Saros’a destek basın bildirisi açıklanmıştı.

DOĞALGAZ LİMANINA TEPKİ ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Saros’ta onlarca bilirkişinin hazırladığı rapora rağmen ÇED olumlu kararı verilen ve hakkında iptal davası devam eden Saros FSRU liman projesinin bölgeyi tahrip ederek hukuksuz bir şekilde devam etmesine Trakya’dan sonra Gelibolu ve Çanakkale’den de tepki geldi. Bugün Gelibolu’da yapılan basın açıklamasına CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın yanı sıra çok sayıda STK, Çanakkale Kent Konseyleri Birliği, siyasi partilerin ilçe yönetimleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşmasını Gelibolu Kent Konseyi Başkanı Nihat Demirsu’nun yaptığı basın toplantısında söz alan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, "Saros’ta iki katliam birden yaşanıyor. Hem doğa katliamı, hem de hukuk katliamı. Hiçbir amacı olmayan, topluma hiçbir faydası olmayan bu proje göz göre göre dünyada eşi olmayan Saros’u katlediyor" dedi.

Saros Gönüllüleri adına  basın bildirisini okuyan Tuğba Diner ise liman inşaatının yalnızca 7 km. ötesinde bulunan ve 7-8 şiddetinde deprem üretme potansiyeli olan Ganos fayından bahsederek “Bilirkişi raporları, deprem gerçeği karşısında alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu işaret ediyor. Doğalgaz boşaltımı esnasında gerçekleşecek bir olası depremin meydana getireceği bir kıvılcım sonucunda yaşanabilecek bir patlama 55 atom bombası etkisi gösterecek ve bu durumda çok geniş bir coğrafyada tek bir canlı bile kalmayacaktır” diyerek riskin boyutuna dikkat çekti.

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

"Dünyanın en temiz denizlerinden biri olan Saros’da üç yıldır sular durulmuyor!

Bir KİT kuruluşu olan Botaş, Katar doğalgazını Avrupa ülkelerine taşımak için körfezimizin en bakir köşelerinden biri olan Sazlıdere’de, bilirkişilerin olumsuz görüş bildirmesine rağmen, hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden, bir doğa katliamına imza atıp, Saros FSRU Limanı inşaatını; halka, bilime ve hukuka rağmen hızla sürdürmektedir.

Saros Körfezi 2006 yılında kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edilmiştir. Saros körfezi Çanakkale ili Gelibolu ilçesi Güneyli köyü kıyı kesimi 3. Derece SİT alanı olup 2010 yılında Bakanlar Kurulunca Saros Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir. Saros habitatı, tüm kıyıları ile bir bütündür, parçalanamaz. Saros’un herhangi bir köşesinin bozulması tüm Saros’un doğasını olumsuz etkiler. Bu yüzden Saros’un bir bölgesi turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edilirken, bir başka bölgesi bu nitelikten yoksun bırakılamaz. Öyleyse tıpkı Gelibolu ilçesinin tüm Saros kıyıları gibi Keşan ilçesinin de tüm Saros kıyıları Saros özel çevre koruma bölgesi ilan edilmelidir. Saros Körfezi kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi statüsünden çıkartılamaz.

Bu inşaat sürecinde bilirkişiler tarafından da teyit edildiği gibi Anayasa tarafından korunan ormanlarımız, uluslararası sözleşmelere konu olan denizimiz, soframızdan eksilmeyen balığımız, tarım alanlarımız; kısaca yaşam alanlarımız telafisi mümkün olmayan çok büyük zararlar görmektedir.

Liman inşaatının yalnızca 7 km ötesinden 7-8 şiddetinde deprem üretme potansiyeli olan Ganos fayı geçmektedir. Bilirkişi raporları, deprem gerçeği karşısında alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu işaret ediyor. Doğalgaz boşaltımı esnasında gerçekleşecek depremin, meydana getireceği bir kıvılcım sonucunda, yaşanabilecek bir patlama, 55 Atom Bombası etkisi gösterecek ve bu durumda çok geniş bir coğrafyada tek bir canlı bile kalmayacaktır. Riskin boyutu bu kadar büyüktür.

400 metre uzunlukları, 100 bin tonluk ağırlıkları ile dünyanın en büyük kargo gemileri, sığ sularımıza girecek, on metrelerce çap büyüklükteki pervaneleriyle deniz tabanımızı hallaç pamuğu gibi atacak ve balık yumurtalarına zarar vereceklerdir. Başka denizlerden taşıdıkları balast suları, yayılmacı türlere davetiye çıkaracak ve bölgemizde bu güne kadar görülmeyen deniz analarının ve balon balıklarının ortaya çıkmalarına yol açacaktır. Bu durumdan Saros Körfezi su canlılarının ve dolayısı ile de bölge balıkçılığının olumsuz etkilenmemesi olanaksızdır.
 
Saros Körfezi dünyanın en bakir denizlerinden biridir. Bu devasa büyüklükteki gemilerin yağı, kiri, arızası, tamiri, gürültüsü, görüntüsü denizimizi kirletecektir. Saros halkının önemli bir kesimi turizm gelirleriyle geçimini sağlamaktadır. Zaman içinde körfezimizin kirlenmesi ile turizm azalacak ve bu kesim işsiz kalacaktır.
 
Liman inşaatı ve 17 kilometrelik boru hattı uğruna binlerce ağaç kesilmiş, Anayasa tarafından güvence altına alınan ormanlarımız katledilmiş, ekosistem bozulmuştur. Telafisi mümkün olmayan zararlar gerçekleştirilmiştir. Yerine dikildiği söylenen fidanlar bu gerçeği değiştirmemektedir.
 
 Bizim de taraflarından biri olduğumuz ve altına imza attığımız Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler tarafından gerçekleştirilen anlaşmalar uyarınca korunan, karbon emiliminde doğal bir filtre vazifesi gören Poseidon çayırları, liman inşaatı süresince tarihte ilk kez denenen bir yöntemle başka bir bölgeye taşınmıştır. Botaş ne yazık ki ne kadar deniz çayırının taşındığı, bunların ne kadarının yeni taşındıkları bölgeye uyum sağlayıp yaşamını sürdürdüğünü açıklamadığı gibi bunların taşındığı yerlerin koordinatlarını da kamuoyuyla paylaşmamıştır.

Botaş’ın dış alım satım anlaşmaları gereğince tüm doğalgaz Avrupa ülkelerine transfer edilecektir. Türkiye'nin enerji açığı yoktur. Türkiye Katar’ın vilayeti olmadığı gibi Avrupa ülkelerinin taşeronu ya da maşası da değildir. Bunların arasındaki anlaşmalara kendi coğrafyasını ve habitatını kirletme uğruna taraf olmamalıdır. 

Marmara Denizindeki kirlilik akıl almaz boyutlara ulaştı ve deniz, bilim adamlarının söylemlerine göre bir lağım çukuruna dönüştü. Kirlenmenin ilk ve çok büyük bir adımı olan FSRU Liman inşaatı ve işletmesinde ısrar ve halkla inatlaşma devam ederse, Saros Körfezinin akibeti Marmara Denizinden farklı olmayacaktır.

Doğalgaz limanının bölgeye istihdam yaratmayacağı da açıktır. Denizimiz ve doğamız, doğalgaz ticaretine kurban edilmektedir.

Gün Saros’a, haklarımıza sahip çıkma günüdür. Tüm doğaseverler olarak, çocuklarımıza temiz gelecek bırakmak için bu kıyıma dur diyoruz. Edirne İdare Mahkemesinden Saros Gönüllülerinin açtığı davalarda ÇED iptal, İmar Planları iptal ve Yürütmeyi durdurma kararları vermesini istiyoruz.

Saros'da Botaş'ı İstemiyoruz
Saros'da Liman İstemiyoruz.
Saros'uma Dokunma
Saros'a Adalet İstiyoruz

Gelibolu, Güneyli, Bolayır, Koruköy Saros Gönüllüleri"

 

twitter takip