Gazeteciler, her 24 Temmuz'u yeni risklerle karşılıyor, yandaş olmayanlar tehdit, sansür, hedef gösterme ve polis şiddetiyle bastırılmaya çalışılıyor...
Bugün 24 Temmuz Basın Bayramı... Adında "bayram" yazdığına bakmayın, aslında son yıllarda tam anlamıyla bir yas gününe dönüşmüş durumda.
Tüm dünyada tam anlamıyla bağımsız ve özgür olamayan gazetecilik, Türkiye gibi demokrasisi baskı altına alınmış ülkelerde çok daha büyük risklerle boğuşuyor. İşi haber yapmak olan gazeteciler, mesleklerini yapamaz hale getirilip haberin öznesi oluyor. Uzun yılardır süregelen dava, hapis cezası, baskı, sansür, polis şiddeti, işsiz bırakılma gibi risklere, son günlerde ölüm tehdidi, fiziksel saldırılar ve sosyal medya linci de eklendi.
24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yazılı açıklama yapan CHP Aydın Milletvekili Adalet Komisyonu üyesi Süleyman Bülbül, Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye’yi 180 ülke içerisinde 153. sırada yer aldığını hatırlattı ve basına yönelik sansür, şiddet ve tehdidin giderek attığını söyledi. 2020-2021 yılında 101 gazeteci hakkında soruşturma açıldığını, 128 davada 274 gazetecinin yargılandığını belirten Bülbül, “38 medya çalışanı cezaevindeyken 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutlamak nasıl mümkün olabilir?” diye sordu.
Sansürün kaldırılmasının günü olarak tarihte yerini alan 24 Temmuz’un AKP iktidarı boyunca unutulan günler arasına girdiğini belirten Bülbül, “Sadece son 4 ayda yaklaşık 400 habere erişim engeli getirildi. İletişim Başkanı sosyal medya hesabından sürekli gazetecileri, yayın organlarını tehdit ediyor. Ülkede basına yönelik sansür ve baskı var demek artık hafif kalır. İktidar halkın doğru ve tarafsız haber almasını engellemek için ellerindeki tüm gücü kullanırken basın mensuplarını da işleri ve dolayısıyla hayatlarıyla tehdit ediyor. Haber takibi yapan gazeteciler polisin şiddetine, ters kelepçesine maruz kalıyor. Ve bu baskı ve şiddet sarmalı her geçen gün biraz daha büyüyor. Ancak unutulmamalıdır ki bu topraklarda özgür basın olmadan hiç kimse özgür olamaz" dedi.