Ahmet Hakan 'Dijitalde de öncüyüz' dedi, Fatih Altaylı'dan cevap gecikmedi: 'At yalanı'...'

Ahmet+Hakan+%E2%80%99Dijitalde+de+%C3%B6nc%C3%BCy%C3%BCz%E2%80%99+dedi,+Fatih+Altayl%C4%B1%E2%80%99dan+cevap+gecikmedi:+%E2%80%99At+yalan%C4%B1%E2%80%99...%E2%80%99
ABONE OL

Ahmet Hakan, Hürriyet'in dijital okunmasıyla ilgili açıkladığı verilere Habertürk yazarı Fatih Altaylı'dan itiraz geldi.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, bugünkü yazısında;  sık sık polemik yaşadığı Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'ın dünkü açıklamalarına yer verdi ve yine Hakan'ı eleştirdi.
 
Son günlerde yazılarında sürekli Hürriyet'in sektörün öncüsü olduğunu söyleyen Ahmet Hakan, dün kaleme aldığı yazısında ise, Hürriyet'in dijitalde ne kadar çok okunduğunu ve yükselişe geçtiğini anlatarak bazı rakamlar vermişti.
 
 
Ahmet Hakan, Hürriyet'in aylık ortalama 96 milyon ziyaretçi ile Türkiye’nin en çok ziyaret edilen haber sitesi olduğunu, ayda 1.7 milyar sayfa görüntülendiğini ifade etmişti.
 
Journo sitesinden Emre Kızılkaya tarafından yayınlanan haberde ise; Hürriyet'in bugün üç sene öncesinden bile daha az tıklandığı belirtilmişti.
 
Journo'daki haberde; Hürriyet'in Demirören Medya Grubu'na satıldıktan sonra dijital verileri bağımsız olarak denetleyen Gemius platformundan çıktığı ve 2017 yılında 1.8 milyar sayfa görüntülenme sayısına sahip olduğu bilgileri yer aldı.
 
 
Fatih Altaylı da, bu habere dayanarak bugünkü yazısında yine Hürriyet ve Ahmet Hakan'ı eleştirdi.
 
Ahmet Hakan'ı yalancılıkla suçlayan Fatih Altaylı, "Bir gazeteci, bir gazetenin başındaki kişi bu kadar fazla yalan söyleyebiliyorsa, o gazeteciye ve gazeteye okur güvenmemeli" dedi.
 
Hürriyet'in internet sitelerinin ziyaretçi trafiğini denetleyen denetimden ayrıldığını ifade eden Fatih Altaylı, "Yani Hürriyet’in gerçek verilerini artık kimse denetlemiyor.Uydur uydur uydurabildiğin kadar" diyerek, açıklanan rakamların gerçek olmadığını ifade etti.
 
Fatih Altaylı yazısında şunları yazdı:
 
Aslında bu konuda yazmak pek istemiyorum.
Ama önemli.
Okur açısından önemli.
Bir gazeteci, bir gazetenin başındaki kişi bu kadar fazla yalan söyleyebiliyorsa, o gazeteciye ve gazeteye okur güvenmemeli o yüzden yazmak zorundayım.
Söz konusu kişi, eğer kendisine hâlâ gazeteci demek mümkünse, Ahmet Hakan Coşkun.
Sahne adıyla Ahmet hakan.
Bu bey dün yine kendini methetmeye kalkışmış.
Gazetesinin dijitalde de ne kadar çok okunduğunu, nasıl bir yükselişe geçtiğini anlatmış uzun uzun. Tam bir “At yalanı sevsinler inananı” durumu var.
Habertürk’ün eski okurları hatırlayacaktır muhtemelen, kağıda basılı gazete olduğumuz dönemde yıllarca yalvardım gazetelerin tirajları uluslararası denetime tabi olsun” diye.
O dönem başta FETÖ’cü Zaman ve Hürriyet buna yanaşmadı. Tabii aslında diğerleri de.
Denetimsiz, palavra satış rakamları ile reklamvereni kandırdılar, hâlâ da kandırıyorlar.
Dijitalde ise bir denetim ve bir ölçüm vardı.
Global bir organizasyon olan IAB’nin Türkiye ayağı internet gazetelerinin verilerini ölçümlüyor ve Deloitte da bunu denetliyordu.
Tekil kullanıcılar ayrıştırılıyor, kaç gerçek kişinin siteyi ziyaret ettiği belirleniyor, robot trafiği belirlenip ölçüm dışına çıkarılıyor ve doğru veriler elde ediliyordu.
Hürriyet gazetesi Türkiye’deki tüm doğru düzgün internet sitelerinin paydaşı olduğu bu denetimden Nisan 2018 itibarıyla kaçtı.
Yani Hürriyet’in gerçek verilerini artık kimse denetlemiyor.
Uydur uydur uydurabildiğin kadar.
Gerçekten okunan, gerçekten izlenen ve kendine güvenen bir gazetenin bu denetimden kaçması pek akıllıca olmasa gerek.
Tabii Ahmet Hakan gibi “bilgi” sorunu olan birisi söz konusu olunca okuru ahmak yerine koyup, böyle şeyler yazmak serbest.
Yalanının yakalanması ise umurunda bile değil.
Ama yazdıkları bir yandan da itiraf niteliğinde.
Hürriyet’in tepe takla battığı çukurda debelenmesi pek de umurumda değil.
Burada acı olan ise bir gazetenin tepesine oturtulmuş birinin bu kadar açık bir yalanı bu kadar fütursuzca söyleyebiliyor olması.
 
 
HÜRRİYET SENEYİ ZARARLA KAPATTI! ZARARLA DEVAM EDİYOR!
 
Öte yandan; Paramedya’nın haberine göre 2019 yılını 49 milyon TL net zarar ile kapatan Hürriyet Gazetecilik, 2020’nin ilk 3 ayında 29,5 milyon TL zarar etti.
 
Hürriyet geçen yılın aynı döneminde 4.5 milyon lira zarar etmişti. Firma zararının çeyrek bazda beş kart artmasında “Durdurulan faaliyetlerdeki 22 milyon TL zararın” etkili olduğu görüldü.
 
Firmanın konsolide bilançosunun dipnotlarında 22 milyon TL’lık zararın ile ilgili açıklama şu bilgiler yer aldı:
 
“Grup, yüzde 97,29 oranında pay sahibi olduğu Trader Media East Ltd. (“TME”)’nin dolaylı bağlı ortaklığı Rusya’da mukim Pronto Media Holding Yönetim Kurulu’nun 22 Kasım 2017 tarihli kararı ile bünyesinde faaliyet gösteren dijital platformların faaliyetlerinin durdurulmasına karar vermiş olup ilgili faaliyetlere ilişkin değer düşüklüğü karşılıklarını kar veya zarar tablosunda “durdurulan faaliyetler” altında muhasebeleştirmiştir. Bununla birlikte, “TME” faaliyetlerine ilişkin özkaynaklar altında muhasebeleştirilmiş olan yabancı para çevrim farkları gerekli şartlar sağlandığında özkaynaklardan kar veya zarara aktarılacaktır”.
Hürriyet’in 2019 sonunda 1.053 olan çalışan sayısı 1.240’ya çıktı.
 
BORÇLANMA ARTTI
 
2019 sonunu 243 milyon TL borç ile kapatan firmanın borcu ilk üç ayda 3 milyon TL artarak 246 milyon TL düzeyine ulaştı. Toplam borçların yüzde 62’lik kısmı kısa vadeli borçlardan oluştu. Raporda firmanın alacaklarının büyük kısmını Doruk Faktoring’e devrettiği bilgisi de yer aldı.
 
2019 ilk çeyreğine göre hasılat yüzde 12,8 gerileyerek 94 milyon TL’den 82 milyon TL’ye indi.
 
Çeyrek bazda düşüş 12 milyon TL olarak gerçekleşti. Hasılatın 65 milyon TL’lık kısmı Türkiye’den, 15,7 milyon TL’lık kısmı Avrupa’dan, 2 milyon TL’lık kısmı da Rusya’daki iştiraklerden sağlandı.
twitter takip