Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş ve ortak cumhurbaşkanı adayı belirlemek için altı muhalefet partisinin (CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti) bir araya gelerek oluşturduğu 'altılı masa'nın son toplantısında liderlerin 'koalisyon protokolünün' ayrıntılarını görüştükleri öğrenildi.

Kısa Dalga'dan Mahmut Aydın'ın kulis haberine göre Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde altıncı kez buluşan liderler, temmuz ayında yapılan toplantıdan sonra hazırlıkları yürütülen parlamenter sisteme geçiş sürecinin ilkelerinin belirleneceği 'koalisyon protokolü'nü ele aldılar. Görüşmelerde liderler, protokolün partilerinin yetkili organlarında ele alınmasını da kararlaştırdı.

Temmuz ayında yapılan 6'lı masa toplantısında da gündeme geldiği bildirilen protokolün, seçilecek cumhurbaşkanın yetkilerini nasıl kullanacağı, fiili parlamenter sistemin nasıl uygulanacağı, cumhurbaşkanı yardımcılıkları, bakanlıklar ve üst kurulların çalışma şekillerine ilişkin ayrıntıların yer alacağı belirtiliyor.

CUMHURBAŞKANI YETKİLERİNİ NASIL PAYLAŞACAK?

Buna göre, parlamenter sisteme geçiş sürecinde cumhurbaşkanı yetkilerini yardımcıları ve TBMM ile fiilen paylaşacak. Cumhurbaşkanı yardımcılarından birisi 'başbakan' sıfatıyla kabineyi oluşturacak. Böylece cumhurbaşkanı yürütme yetkisini büyük oranda kabineye devredecek. AK Parti hükümetleri döneminde kapatılan stratejik kuruluşlar Devlet Planlama Teşkilatı örneğinde olduğu gibi yeniden açılacak. Seçimden sonra da devam edeceği açıklanan altılı masanın konumu da karara bağlanacak.

Edip Akbayram'ın vefat ettiği iddiası hakkında kızı Türkü Akbayram'dan açıklama Edip Akbayram'ın vefat ettiği iddiası hakkında kızı Türkü Akbayram'dan açıklama

AKŞENER CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAK MI?

Liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak mı yoksa parti lideri olarak mı görev alacakları da kamuoyuna açıklanacak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'fiili başbakan' olarak görev almak için cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alacağı kabul gören bir seçenek.

ADAY NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bakanlıkların partilere göre paylaşımı konusunun ise protokolde yer almayacağı, paylaşım konusunun seçimlerden sonra görüşüleceği bildirildi. Cumhurbaşkanı adaylığını da ele alan liderler, adayın Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilecek yasal seçim sürecinden önce açıklanmaması konusunda da mutabık kaldı.

ORTAK DİL ORTAK MESAJ

Altılı masa liderlerinin ortak dil kullanmaları ve kamuoyuna ortak mesaj vermeleri amacıyla oluşturulan İletişim Komisyonu da çalışmaya başladı. Komisyon, liderlerin ve 6 parti sözcülerin ortak bir dil kullanması, verilecek ortak mesajların belirlenmesi için mesai yapacak. Başta ekonomi, hayat pahalılığı olmak üzere yaşanan sorunların çözüm önerilerini de İletişim Komisyonu tarafından hazırlanacak. Çözüm önerileri hem liderler hem parti sözcüleri tarafından dillendirilecek. Bu konuda broşür ve kitaplar hazırlanarak teşkilatlara gönderilecek.

ORTAK LOGO

Altılı masanın Millet İttifakı olarak devam etmesi genel kabul görürken, ortak bir logo ve renk tasarlaması için de çalışmalar sürüyor. Bu konuda yürütülen çalışmalar ve seçenekler İletişim Komisyonu tarafından liderlere sunulacak. Hangi bölgelerde hangi mesajların verileceği ve hangi renklerin kullanılacağı da İletişim Komisyonunun görev alanında olacak.