Ankara'yı gri pasaport skandalına karşı uyaran diplomatlar, konsolosluğa alınmadı

Ankara%E2%80%99y%C4%B1+gri+pasaport+skandal%C4%B1na+kar%C5%9F%C4%B1+uyaran+diplomatlar,+konsoloslu%C4%9Fa+al%C4%B1nmad%C4%B1
ABONE OL

Gri pasaportla Almanya’ya kaçanlar konusunda Başkonsolos’u uyardıkları ortaya çıkan Hannover Muavin Konsolosu Mehmet Fidan ve Muavin Konsolos Güler Fidan, özel eşyalarını almak için gittikleri Hannover Başkonsolosluğu’na alınmadı.

BirGün'de yer alan habere göre; Türkiye’den Almanya’ya ‘insan kaçırma’ yolu olarak kullanılan gri pasaport skandalı ortaya çıkmadan önce Başkonsolos’u uyardıkları ortaya çıkan Muavin Konsolos Mehmet Fidan ve Muavin Konsolos Güler Fidan, görev yaptıkları Hannover Başkonsolosluğu’na alınmadı.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinden gri pasaport verilerek Hannover'e gönderilen kişilerden şüphelenip Ankara'ya bildirilen Mehmet Fidan ve Güler Fidan merkeze geri çağrılma kararı sonrası gittikleri konsolosluktan içeri alınmadı.

YABANCILARIN İŞLEM YAPTIRDIĞI YERE YÖNLENDİRİLDİLER

Avrupa Postası'nın aktardığına göre, diplomatik pasaportu bulunan Fidan çiftine ‘görevden el çektirildikleri gerekçesiyle’ özel eşyalarını gelip almaları söylendi.

Mehmet ve Güler Fidan, çağrı üzerine konsolosluğa geldiklerinde ise kapıdan içeri alınmadılar ve yan tarafta bulunan yabancıların işlem yaptırdığı yere yönlendirildiler. Devir teslim de yapamayan çift, yönlendirildikleri alanda diplomatik pasaportlarını göstererek kişisel eşyalarını almaya çalıştı.

‘GRİ PASAPORT OLAYINI ORTAYA ÇIKARDIK DİYE BUNLAR BAŞIMIZA GELİYOR’

Mehmet ve Güler Fidan çifti ise maruz bırakıldıkları duruma ilişkin, “Gri pasaport olayını ortaya çıkardık diye bunlar başımıza geliyor. Devletimizin düşürüldüğü duruma bakın. Asker kaçağı birini ortaya çıkarmıştım. Konsoloslukta çalışıyordu. Şimdi o Musa Seyyar isimli şahıs içeride çalışıyor, biz içeri giremiyoruz” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’nin temin ettiği gri pasaportla Almanya’ya giden 45 kişinin geri dönmediği, insan kaçakçılığı organizasyonuna ilişkin skandalın ise bununla sınırlı olmadığı ortaya çıkmıştı.

Almanya’ya insan kaçakçılığı organizasyonuna ilişkin Türkiye’nin Hannover Muavin Konsolosu Mehmet ve Güler Fidan’ın AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’nin temin ettiği gri pasaportla Almanya’ya giden 45 kişiden şüphelenip Başkonsolosu uyardığı, Başkonsolos’un ise olayın üzerine gitmediği öğrenilmişti. Güler Fidan, başkonsolos hakkında Eylül 2020’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, Fidan’ın iddiaları CİMER’e de taşınmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcılığı ise 4 Kasım’da “Soruşturma yapılmasına yer olmadığı” kararı vermişti. Kararda, ‘iddiaların somut bilgi ve delile dayanmadığı’ kaydedilmişti.

Öte yandan insan kaçakcılığı skandalı, Yeşilyurt Belediyesi ile sınırlı kalmadı. AKP'li Ceylanpınar Belediyesi'nin de sahte belgeye dayanan dilekçeyle 37 kişilik grubu Almanya'ya gönderdiği, Akçakiraz, Van'da Tuşba, Elazığ'da Baskil ve Arıcak ilçeleri belerinin de kaçakçılıkta köprü işlevi gördüğü ileri sürülmüştü.

twitter takip