CFWIJ, gözaltına alınana kadın gazetecilere yönelik polis şiddetini kınadı!

CFWIJ,+g%C3%B6zalt%C4%B1na+al%C4%B1nana+kad%C4%B1n+gazetecilere+y%C3%B6nelik+polis+%C5%9Fiddetini+k%C4%B1nad%C4%B1%21;
ABONE OL

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), gazetecilere karşı uygulanan polis şiddetini kınadı...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), dün Çağlayan Adliyesi önünde Boğaziçili öğrencilerin basın açıklamasını takip ederken darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler Yağmur Kaya ve Ebrar Başyiğit'in şiddet görerek polis aracına bindirilmesini kınadı, derhal serbest bırakılmalarını talep etti. Gazeteci Yağmur Kaya, dün sabaha karşı Twitter'dan yaptığı paylaşımla serbest bırakıldığını duyurmuştu.

CFWIJ'ın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"CFWIJ GÖZALTINA ALINAN GAZETECILER EBRAR BAŞYIĞIT VE YAĞMUR KAYA’NIN DERHAL SERBEST BIRAKILMASINI TALEP EDIYOR

Gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin İstanbul Çağlayan Adliyesi’ne getirilişlerini takip eden Dokuz8Haber muhabiri Ebrar Başyiğit ve Artı Gerçek muhabiri Yağmur Kaya gözaltına alındı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazetecilere karşı uygulanan polis şiddetini kınıyor, meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan öğrenci protestoları devam ediyor. Dün düzenledikleri eylemde LGBTİ+ bayrağı taşıdıkları için gözaltına alınan 24 öğrenci, bugün savcılığa sevk edilmek üzere Çağlayan Adliyesi’ne getirildi. Gözaltındaki öğrencilere destek amacıyla adliye önünde bir araya gelen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine polis müdahale etti. Müdahaleyi takip eden Dokuz8Haber muhabiri Ebrar Başyiğit ve Artı Gerçek muhabiri Yağmur Kaya gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) aktardığına göre gazeteciler sağlık kontrolü için Bayrampaşa Devlet Hastanesine götürüldü.

Artı Gerçek muhabiri Yağmur Kaya, adliye önündeki polis saldırısını takip ederken "Sen de mi gelmek istiyorsun, gel" ifadeleriyle darp edilerek gözaltına alındı. Artı Gerçek’in Twitter hesabında paylaştığı videoda gazetecinin darp görüntüleri kaydedildi.

Gazetecilerin gözaltı anını çekmek isteyen Dokuz8Haber muhabiri Fatoş Erdoğan’a da polis müdahale etti. Haber kuruluşunun sosyal medya hesabından paylaştığı videoda gazeteci Erdoğan’ın görüntü alması, polisin “Uzaklaş, basın masın yasak” ifadeleriyle engellendi. Gazeteci itilerek olay yerinden uzaklaştırılmaya çalışıldı.

Ayrıca dün Boğaziçi’nde düzenlenen protestoyu takip eden muhabir Ebrar Başyiğit, haber takibi sırasında polis şiddetine maruz kalmıştı. Gazeteci Başyiğit, öğrencilere yapılan müdahaleyi çektiği sırada itilerek protesto alanından uzaklaştırıldı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’de yaşanan gelişmeleri endişe içerisinde takip ediyoruz. 8 Mart Kadınlar Gününden bu yana ülkede kadın gazetecilere uygulanan polis şiddeti giderek artmaya devam ediyor. Koalisyon olarak Türk devletine haber yapmanın ve takip etmenin en temel hakkımız olduğunu tekrar hatırlatıyor. Gözaltına alınan meslektaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilik engellenemez.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır."

 

twitter takip