CFWIJ'in raporunda: 2021'de 790 kadın gazeteci, şiddet, tehdit ve tacize maruz kaldı!

CFWIJ%E2%80%99in+raporunda:+2021%E2%80%99de+790+kad%C4%B1n+gazeteci,+%C5%9Fiddet,+tehdit+ve+tacize+maruz+kald%C4%B1%21;
ABONE OL

CFWIJ Kadına Karşı Şiddetle Mücadele gününde kadın gazetecilere yönelik uygulanan şiddet unsurlarına dair bir rapor yayınladı. 2021'in başından itibaren toplam 790 gazeteci şiddet, tehdit ve taciz gibi vakalarla karşı karşıya kaldı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Birleşmiş Milletlerin (BM) Kadına Yönelik Şiddete Karşı yürütmüş olduğu 16 günlük aktivizm kampanyası kapsamında kadın gazetecilere uygulanan her türlü şiddete son verilmesini talep ediyor.

BM Kadın Biriminin düzenlediği, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden, “Cinsiyet Temelli Şiddete Karşı 16 Gün Aktivizm” kampanyası için bu yıl, “Dünyayı turuncuya boyayın: Kadına Şiddete Son Verilsin” teması seçildi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu dünyanın dört bir yanındaki kadın gazetecilere yönelik her türlü şiddete son verilmesini talep ediyor.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu sadece 2021'de dünya çapında kadın gazetecilerin başına gelen 790’dan fazla şiddet unsurunu belgeledi. Belgelenen şiddet vakaları arasında 164 kadın gazeteci yasal yolla taciz edildi.

Sadece bu yıl 11 kadın gazeteci öldürüldü. 127 kadın sahada haber takibi yaparken fiziksel saldırıya uğradı. 103 kadın gazeteci gözaltına alınırken, 88’i çevrimiçi karalama kampanyalarının hedefi oldu.

Koalisyon, 77 kadın gazetecinin sahada türlü engellemelerle karşı karşıya kaldığını kaydetti. 57 kadın gazeteci çalıştıkları kurumlardan kovuldu. 49’u yaptığı haberlerden ötürü tehdit edilerek sindirilmeye çalışıldı. 26’sı iş yerinde çeşitli zorbalıklara maruz kalırken, 24 kadın cinsel tacize uğradı. Toplamda 17 kadın sözlü tacize maruz kaldı.

11 kadın gazeteci devlet tarafından baskı gördü. Üç kadın gazetecinin akreditasyonu iptal edilirken diğer üçü ise kaçırıldı. Üç kadın gazeteci cinsiyetçi saldırıya maruz kalırken, sekizi de ırkçı saldırıların hedefinde yer aldı.

CFWIJ, şimdiye kadar elde edilen veriler doğrultusunda her gün en az iki kadın gazetecinin saldırı veya tehditle karşı karşıya kaldığını tespit etti. Bu sayı 2020’ye oranla yüzde 38,11’lik bir artış gösteriyor.

Türkiye sene başından beri en çok ihlalin kaydettiği ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. 226 ayrı şiddet vakası kaydeden CFWIJ, Türkiye’de kadın gazetecilerin en çok yasal yolla taciz edildiğini gözlemledi.

Kadın gazetecilere karşı sadece mesleğini yaptığı için birden fazla dava açıldığını kaydetti. Koalisyon, 2021’in başından beri Türkiye’de kadın gazetecilere yönelik 93 ayrı dava dosyasını takip etti. 46 kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken polis tarafından darp edildi. 36’sı ise sahada haber takibi yaparken çeşitli engellemelere maruz kaldı.

CFWIJ Kadına Karşı Şiddetle Mücadele gününde kadın gazetecilere yönelik uygulanan şiddet unsurlarına dair bir rapor yayınladı. 2021'in başından itibaren toplam 790 gazeteci şiddet, tehdit ve taciz gibi vakalarla karşı karşıya kaldı. (bianet)

Raporun tamamına şu linkten ulaşılabilir...

twitter takip