Daphne Caruana Galizia Gazetecilik Ödülü 'Pegasus' araştırmasına

Daphne+Caruana+Galizia+Gazetecilik+%C3%96d%C3%BCl%C3%BC+%E2%80%99Pegasus%E2%80%99+ara%C5%9Ft%C4%B1rmas%C4%B1na
ABONE OL

AB’nin, Malta'da 2017'de öldürülen 'Daphne Caruana Galizia' adına ilk kez verdiği gazetecilik ödülünü, dijital casusluk yazılımı Pegasus araştırmasını yürüten Forbidden Stories (Yasaklı Hikayeler) isimli gazeteciler birliği kazandı.

Avrupa Birliği (AB) tarafından, Malta'da 2017'de bombalı saldırıda öldürülen Daphne Caruana Galizia adına bu yıl ilk kez verilen gazetecilik ödülü sahibi belli oldu.

Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nda (AP), Başkan David Sassoli'nin katılımıyla düzenlenen törende ödül dijital casusluk yazılımı Pegasus araştırmasını yürüten Forbidden Stories (Yasaklı Hikayeler) isimli gazeteciler birliğine verildi.

Paris merkezli Yasaklı Hikayeler, öldürülen, mahkum ya da tehdit altındaki gazetecilerin çalışmalarını sürdürüyor ve yayınlıyor.

Yasaklı Hikayeler'in, Uluslararası Af Örgütü ile koordine ettiği, 10 ülkedeki 17 medya kuruluşundan 80'den fazla muhabir, İsrail firması NSO Group'un dijital casusluk yazılımını gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve siyasi muhalifler üzerinde kullandığına dair kanıtları ortaya çıkartmıştı.

Ödüle 200'den fazla gazetecinin başvurduğu aktaran Avrupa Parlamentosu ödüle ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:

"İsrail şirketi NSO Group'un müşterilerince gözetlenmek üzere seçilen 50 binden fazla telefon numarasının, benzeri görülmemiş şekilde sızdırılması, bu teknolojinin yıllardır sistematik olarak nasıl kötüye kullanıldığını gösteriyor."

AP, Galizia adına gazetecilik alanında 20 bin avro değerindeki ödülün verilmesini, Aralık 2019'da kararlaştırmıştı.


Daphne Caruana Galizia kimdir?

26 Ağustos 1964 tarihinde doğan Daphne Caruana Galizia 1987'de gazeteci olarak çalışmaya başladı.

1990'ların başında The Sunday Times of Malta gazetesinde köşe yazarı olarak çalıştı ve The Malta Independent gazetesinde yardımcı editör olarak yer aldı. Ayrıca Taste & Flair dergisinin editör kadrosuna dahil edildi. Birkaç kişinin dahil olduğu soruşturma raporları ve bazılarının kişisel saldırı olarak sınıflandırılabileceği eleştiriler içeren "Running Commentary" adlı bir blog hazırladı. Blog, Malta'nın en popüler web sitelerinden birisi oldu.

Caruana Galizia'nın tartışmalı bloğu çeşitli hukuk mücadeleleri ile sonuçlandı. 2010 yılında Magistrate Consuelo Scerri Herrera'yı bloğunda eleştirdiği için kendisi aleyhine karalama ve hakaret davası açıldı. Dava 2011 yılının Kasım ayında geri çekildi.

2013 genel seçimlerinden bir önceki gün, ana muhalefet lideri Joseph Muscat'ı konu alan hiciv videoları yayınladıktan sonra 8 Mart 2013'te tutuklandı. Polis tarafından sorgulandıktan birkaç saat sonra serbest bırakıldı.

Galizia yaptığı araştırma haberler ile Başbakan Joseph Muscat ve eşinin Panama Belgeleri skandalına karıştığını ortaya çıkardı ve Muscat'ın suçlamalar nedeniyle erken seçime gitme kararı almasını sağladı.

Panama Belgeleri dahil olmak üzere tartışmalı ve hassas bilgileri ortaya çıkaran araştırmacı gazeteci yönü ile tanınan Galizia, 16 Ekim 2017'de arabasına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu 53 yaşında hayatını kaybetti.

twitter takip