DW'den erişim engeli açıklaması: Yasal yollara başvuracağız

DW%E2%80%99den+eri%C5%9Fim+engeli+a%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1:+Yasal+yollara+ba%C5%9Fvuraca%C4%9F%C4%B1z
ABONE OL

RTÜK'ün başvurusuyla lisans almadıkları gerekçesiyle Deutsche Welle (DW) ve Amerika'nın Sesi'ne (VOA) erişim engeli getirilmişti. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Alman kamu yayıncı kuruluşu Deutsche Welle (DW) ve Amerika'nın Sesi'nin (VOA) Türkçe yayınlarına Türkiye'de Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildi. Buna gerekçe olarak ise ilgili yayıncıların RTÜK'e lisans başvurusu yapmamaları gösterildi.

Her iki haber sitesine dün akşam saatlerinden itibaren erişim durdu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, iki yayın kuruluşunun "ilgili mevzuata uygun hareket etmediklerini" kaydetti.

Açıklamada, "Bu yayın siteleri yasalarımız gereği ülkemizde şirketlerini kurup lisans alma süreçlerini başlatmaları halinde Üst Kurulumuz erişim engelleme sürecinin sona erdirilmesi için yargı mercilerinden talepte bulunacaktır." denildi.

Erişim engeliyle iligli açıklamalrda bulunan DW Genel Müdürü Peter Limbourg, "DW, uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak" dedi.

Limborg'un açıklamalarının tamamı şöyle:

"Yaptığımız kapsamlı yazışmalarda ve ayrıca medya denetleme kurumu başkanıyla yaptığımız kişisel görüşmelerde DW'nin neden böyle bir lisans için başvuruda bulunamayacağını açıklamıştık. Örneğin, Türkiye'de lisanslı medya, RTÜK'ün uygunsuz olarak değerlendirdiği çevrimiçi içeriği silmekle yükümlü. Bu durum bağımsız bir medya kuruluşu için kabul edilemez. DW, şimdi uygulanan erişim engeline karşı yasal yollara başvuracak."

Erişim engeline ilişkin haberler akşam saatlerinde Türkiye'de sosyal medyada yayıldı. Kullanıcılar burada DW'nin sunduğu içeriklere ulaşmak için sansürü nasıl aşacaklarını da öğrenebilirler."

twitter takip