Ebubekir Şahin'den 'Cemo' türküsü açıklaması: Yargılaması devam eden bir şarkı

Ebubekir+%C5%9Eahin%E2%80%99den+%E2%80%99Cemo%E2%80%99+t%C3%BCrk%C3%BCs%C3%BC+a%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1:+Yarg%C4%B1lamas%C4%B1+devam+eden+bir+%C5%9Fark%C4%B1
ABONE OL

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'ye kesilen 'Cemo' türküsü cezasının gerekçesiyle ilgili Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek'e yazılı bir açıklama yolladı.

Sanatçı Hilmi Yarayıcı'nın Halk TV'de seslendirdiği 'Cemo' türküsü nedeniyle kanala ceza kesen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek’e konuyla ilgili bir mektup gönderdi.

Zeyrek'in bugünkü köişesinde yayımladığı mektubunda "Üst Kurulumuzun kırmızı çizgilerinden bir tanesi de yayınlardaki olası terör ve terör propagandasıdır" diyen Şahin, "İlgili yayıncı kuruluşun terör örgütüyle münasebeti nedeniyle yargıya taşınan ve yargılaması devam eden bir şarkının, üstelik kamuoyu tarafından bilinmesine rağmen programda seslendirilmesine, öncesinde ve sonrasındaki diyaloglara müsaade ettiği, terörle mücadele noktasında kendisine düşen sorumlulukta hassas davranmadığı görülmüştür" ifadelerini kullandı.

“Ayrıca, yaklaşık 2 yıldır Başkanlığını yürüttüğüm Üst Kurulumuzun politikası, yasal yaptırımları en son kullanmaktır” diyen Şahin, “Diyalog çağrılarımıza cevap vermeyen hatta zaman zaman yapmış olduğumuz çok insani uyarıları bile farklı algılayıp bunun üzerinden aleyhimizde propaganda yapan zihniyet, RTÜK'ü müeyyide uygulamaya zorlamaktadır. Bu durumda Yüce Meclis'te millet iradesiyle çıkarılan 6112 sayılı Yasayı uygulama görevi olan RTÜK'ün ikazlarını dikkate almayan, görmezden gelen, ciddiye almayan yayıncı kuruluşlara elinde var olan yaptırım argümanını kullanmaktan başka çaresi kalmamaktadır” dedi.

İşte, Şahin’in o mektubu:

“Saygıdeğer Meslektaşım;

Üst Kurulumuzun adını anarak ‘Şarkı Yasaklayan Demokratlar' başlığıyla kaleme aldığınız köşe yazınızı acı bir tebessümle okudum. Yıllarımı bu mesleğe vermiş bir kişi olarak basında yayımlanan her bir makaleyi değerli bulsam da yazınızda ifade ettiğiniz suçlayıcı görüşlerinize katılamayacağımı belirtmek isterim.

Satırlarınızın ardından son toplantımızdaki Üst Kurul kararıyla ilgili bilgi verme ihtiyacı hissettim. ‘RTÜK türkülere ceza veriyor' veya ‘türkü dinlemek de yasaklanıyor' gibi yaklaşımlarla konuyu farklı bir yöne çekmeyi doğru bulmuyorum. Zira ekranlarımızda ve radyolarımızda pek çok müzik-eğlence programı periyodik olarak yayınlanmaktadır. Yasal çerçeve içinde ortaya konulan bu yayınlarda çalınan şarkılara, türkülere biz dâhil hiç kimse müdahale etmemektedir. Ancak, konu terör propagandası olunca 6112 sayılı Yasanın RTÜK'e verdiği görev devreye girmektedir.

twitter takip