'Ekonomik darbe girişimi' suçlamasıyla yargılanan gazeteciler bir kez daha hâkim karşısına çıktı!

%E2%80%99Ekonomik+darbe+giri%C5%9Fimi%E2%80%99+su%C3%A7lamas%C4%B1yla+yarg%C4%B1lanan+gazeteciler+bir+kez+daha+hâkim+kar%C5%9F%C4%B1s%C4%B1na+%C3%A7%C4%B1kt%C4%B1%21;+
ABONE OL

Bloomberg finans muhabirleri Kerim Karakaya ile Fercan Yalınkılıç’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin “piyasa dolandırıcılığı” suçlamasıyla yargılandığı dava yine ertelendi.

Bloomberg finans muhabirleri Kerim Karakaya ile Fercan Yalınkılıç’ın yanı sıra gazeteciler Mustafa Sönmez, Sedef Kabaş, Merdan Yanardağ ve Orhan Kalkan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin “ekonomik darbe girişiminde bulunmak” iddiasıyla, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107. maddesi uyarınca “piyasa dolandırıcılığı” suçlamasıyla yargılandığı davanın yeni duruşması dün görüldü.

İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı izleyen basın meslek örgütlerinden Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Türkçe hesabından yaptığı paylaşımda duruşma ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Mahkeme, iki Bloomberg muhabiri Kerim Karakaya ve fercan Yalınkılıç'a dair Bankacılık Kanunu’na muhalefet yönünden gönderilen ek bilirkişi raporu ile ilgili beyanda bulunması için Sermaye Piyasası Kurulu (#SPK) vekiline süre verdi. Ek bilirkişi raporunda da, “Çıkar sağlanmamıştır” deniyor.

Ağustos 2018’de yapılan haber ve paylaşımlardan sonra 38 kişinin BDDK şikayetiyle 5'er yıl hapis istemiyle yargılandığı davada beş sanığın yakalanmasını bekleyen mahkeme, yargılamayı 22 Şubat 2022’ye bıraktı."

 

OLAYIN GEÇMİŞİ:

Bloomberg’den Fercan Yalınkılıç ve Kerim Karakaya Ağustos 2018’de Türk Lirası’nın dolar kuru karşısındaki değer kaybına bağlı olarak yaşanan ekonomik krizle ilgili “Türkiye’deki banka yöneticilerinin acil bir toplantıya çağrıldığı” yönünde yaptıkları haber üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, haberin yayımlanmasından dört gün sonra, 14 Ağustos 2018’de; Yalınkılıç ve Karakaya hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ihbarda bulunmuştu. Bunun üzerine haber ve haberle ilgili sosyal medya paylaşımında bulunan 36 kişi hakkında daha soruşturma başlatılmış, Yalınkılıç ve Karakaya ile birlikte gazeteciler Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ, Sedef Kabaş ve Orhan Kalkan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişi hakkında iddianame hazırlanmıştı.

İddianamede sanıkların “Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ekonomik düzen istikrarını hedef aldıkları”, “firma, kurum ve kuruluşlara ilişkin güvensizliğe yol açan, kaos oluşturacak mahiyette beyan ve açıklamalarda” bulundukları, 38 kişinin, haber ve paylaşımları ile “manevi menfaat temin ettikleri” ileri sürüldü. 38 kişi için Sermaye Piyasası Kanunu’nun “piyasa dolandırıcılığı” başlıklı 107/2 maddesi gereğince, üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası veya beş bin güne kadar adli para cezası talep ediliyor.

twitter takip