Erdoğan, tam 106 kez Sabah'a manşet oldu!

Erdo%C4%9Fan,+tam+106+kez+Sabah%E2%80%99a+man%C5%9Fet+oldu%21;
ABONE OL

İktidara yakın Sabah gazetesi, 341 gün boyunca en az 106 kez AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı manşetine taşıdı.

BirGün gazetesinin haberine göre; iktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi, 1 Ocak-6 Aralık arasında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı en az 106 kez manşetine taşıdı. Sabah, 341 günlük yayını boyunca Erdoğan’ı birinci sayfasından eksik etmedi.

Cumhurbaşkanı, gazetenin sürmanşet veya ikinci manşetinde de sık sık kendisine yer buldu. Sabah gazetesinin Erdoğan’a bu denli ilgili olması akıllarda ‘tarafsızlık’ ve habercilik konusunda soru işaretlerine neden oldu. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Sabah’ın Erdoğan ilgisini BirGün’e değerlendirdi.

HABERCİLİK DİYECEĞİM AMA…

Gerçek kaygının habercilik değil propaganda olduğunu söyleyen Bildirici, “Diğer siyasilere de aynı yaklaşım sergilense gerçekten habercilik diyeceğim ama gösterilmiyor’’ dedi.

Yeni Şafak ve Akşam başta olmak üzere diğer iktidar yanlısı gazetelerde de benzer durumun görülebileceğine dikkat çeken Bildirici, “Sanıyorum yazı işlerindeki arkadaşlar çoğu zaman manşeti boş bırakıp Erdoğan’ın konuşmasının bitmesini bekliyorlar. Habercilik açısından baktığımızda sadece bir siyasetçinin söylediği sözler haber olmamalı. İçinde ne unsur varsa onun analizini yapıp haber yapmak lazım’’ diye konuştu.

Yeni iletişim teknolojileriyle birlikte haberin çok hızlı yayıldığını hatırlatan Bildirici, şunları dile getirdi: “Erdoğan konuştuğunda onlarca kanalda, internet sitesinde ve sosyal medyada aynı anda yayımlanıyor. Bir gün sonra gazeteye manşet yapıp tam sayfa ayırmak yer israfı. Habercilik açısından da anlamsız. Bu tüm siyasetçilerin demeçleri için geçerli. Tamamen bayat haberler verilmiş oluyor.’’

İktidar yanlılarının özellikle Sabah gazetesinin Erdoğan’ın açıklamalarını sık sık manşete taşıdığına değinen Bildirici, bu durumun gazetecilik yapmaktan çok bir propaganda çabası olduğuna işaret etti. “Gazetecilik güdüsüyle hareket edilse bir cumhurbaşkanının her konuşması manşet olacak kadar yeni olamayacağı anlaşılır’’ diyen Bildirici, “106 kez manşete taşınması propaganda çabasından öte bir şey değil. Gazeteciler bir politikacının her konuşmasını haber yapmak için onun haber değerine bakar’’ şeklinde sözlerini sonlandırdı.

twitter takip