Faruk Bildirici: 'Kabine toto' oynayan yazarlar özür dileyecek mi?

Faruk+Bildirici:+%E2%80%99Kabine+toto%E2%80%99+oynayan+yazarlar+%C3%B6z%C3%BCr+dileyecek+mi?
ABONE OL

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, bugünkü yazısına 1 aydan uzun bir süredir kabinenin değişeceğini dillendiren, ancak tahminleri bir türlü tutmayan yazarları taşıdı.

Tecrübeli gazeteci ve Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, bugün kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında, medyada 1 aydır 'tahmin' düzeyinde seyreden kabine değişikliği haberlerini ve köşe yazılarını değerlendirdi. Yazısında, kulis haberciliğinin ortadan kaybolduğunu belirten Bildirici, "Erdoğan gazetecilere fısıldamadığına göre, kulislerde konuşulanlara dayanarak “kabine değişikliği” haberi yazmak, habercilik değil toto oynamak, tahminde bulunmak" dedi.

İşte, Bildirici'nin o yazısı:

"Ey kabine değişikliği bu gece geldiysen üç kere vur, yazarlarımız perişan
...
Kabinede değişiklik haberleri AKP kongresinden önce başlamıştı. Kongre günü salondan canlı yayın yapan haber kanallarında konuşan haberciler de “AKP yönetiminde kimler değişecek?”, “Kabineden hangi bakanlar gidecek?” gibi mevzuları o kadar coşkuyla bıkıp usanmadan sürekli tekrarlıyorlardı ki, sanırsınız memlekette herkes bu haberleri bekliyordu.

    Oysa o salonda bütün ülkeyi ilgilendiren iki somut gerçeklik vardı; AKP seçkinlerinin pandemiye rağmen o salonu hıncahınç doldurarak toplum sağlığını tehlikeye atması ve Merkez Bankası başkanının gece yarısı görevden alınıvermesinden sonra ekonomide başlayan sarsıntı.

     Gazeteciler, nasıl başardılarsa o gün bu iki temel konuya değinmeden salondan canlı yayın yapabildiler. Gazeteciler, tribünlerden daha hareketli, daha heyecanlıydı. Ama Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın manifesto açıklayacağı beklentileri boş çıktı; parti yönetimindeki değişiklik haberlerinde de isabet kaydedilemedi, kabine değişikliği ufukta gözükmedi.

Kulis haberciliğinin iflası

  Açık söylemek gerekirse, AKP’nin 24 Mart’ta yapılan 7. Olağan Büyük Kongresi “kulis haberciliği”nin iflasını kanıtladı. Kongreye gelene değin günlerdir kabinede değişiklik olacağı, hangi bakanın gideceği gibi haberler, yazılar yayımlanmıştı.

   Aslında “kabine değişikliği”ne ilişkin bilgi almak, hangi bakanın gideceğini ve yerine kimin geleceğini öğrenebilmek kolay değil. Hatta neredeyse imkansız gibi. AKP öncesi dönemde başbakanlar ve parti yöneticileri istişare mekanizmalarına önem verdikleri ve parti içi dengeleri gözettikleri için bu tür değişiklikler gazetecilere sızardı.

   Artık kabine değişikliği konusundaki tek karar verici Cumhurbaşkanı Erdoğan. Ne istişare mekanizmalarını işletiyor ne de parti içinde bir denge gözetiyor. Erdoğan kendi başına karar veriyor, parti yöneticileri, kendileriyle ilgili değişikliklerden bile önceden haberdar olamıyor.

     Erdoğan gazetecilere fısıldamadığına göre, kulislerde konuşulanlara dayanarak “kabine değişikliği” haberi yazmak, habercilik değil toto oynamak, tahminde bulunmak.

    Tutturulamayan kabine tahminleri

    “Kabine toto haberleri” medyada da eleştiri konusu. Yeni Akit’ten Hacı Yakışıklı, 15 Mart’taki yazısında haklı olarak kongre öncesinde “kabine değişikliği” haberleri yazanları eleştiriyordu:

     "İki buçuk yıldır her ay 'Kabine değişecek' diye millete yalan söyleyen sözde kulis müdavimleri! Madem öyleydi neden Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turan’ın görevden alınmasını bilemediniz? Neden Albayrak’ın istifasını ve yerine Lütfi Elvan’ın geleceğini bilemediniz? Resmen uyduruyorlar.”

    Malumatfuruş’a göre "kabine değişikliğini köşesine en çok taşıyan yazar” Abdulkadir Selvi. Bu doğrulama platformunda 16 Temmuz 2020’de yayımlanan incelemede şu bilgi veriliyordu:

     “Selvi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hayata geçtikten bu yana 35 yazısında kabine değişikliğini konu edinmiş, 11’inde kabine değişikliği beklentilerine genel ifadelerle değinirken birinde bu söylentileri aktaranları eleştirmiş, geri kalan 23’ünde kabinede değişiklik olacağını aktarmış. Netice itibarıyla, tüm bu iddialara rağmen günümüze değin sadece bir bakanla sınırlı küçük çaplı bir değişiklik yapıldı.”

     Selvi’nin, isabet kaydetmeyen “kabine değişikliği” yazılarına daha önce Türkiye gazetesinden Cem Küçük de dikkat çekmişti. Küçük, Selvi’nin dört yazısından alıntılar yaparak “Son bir senede Selvi defalarca kabinenin değişeceğini yazdı. Ama değişen bir şey olmadı” diye yazmıştı.

    Bu kez bütün medya kabine toto oynadı

      Bu yöndeki eleştiriler Selvi’nin kabine değişikliği haberlerine bir süre ara vermesini sağladı. Selvi, kongre öncesinde 12 Mart’ta yayımlanan yazısında bu konuda daha temkinli bir dil kullanarak “beklentiler”den söz etti:

    “Siyasi kulislerde kabinenin 24 Mart’taki büyük kongreden önce değişeceği yönünde bir beklenti var. Önce kabine, sonra parti yönetiminde değişiklik yapılacak deniliyor.” 

      Fakat kongreden hemen sonra 25 Mart’ta yayımlanan “Parti tamam sıra kabinede” başlıklı yazısında yine kesin bir ifade kullandı. “Erdoğan dün kongreyi yapıp, partiyi belirledi. Bugün ise kabineyi açıklaması bekleniyor. Bakanlarda değişim var mı? Elbette var. Hatta kongreden sonra bazı bakan isimleri konuşulmaya başlandı” diye yazdı.

       Ancak Selvi’nin sözünü ettiği kabine değişikliği o gün de gerçekleşmedi. Yine de Selvi’nin hakkını yememek gerek. Bu kez kabine değişikliği olacağını sadece Selvi yazmamıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bakanlıktan alınacağı ve kongreyle birlikte bakanlarda da değişiklik olacağı “kulisleri” birçok medya kuruluşunda yayımlanmıştı."

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN...

twitter takip