FOX'a ceza üstüne ceza! Peki bundan sonra ne olacak?

FOX%E2%80%99a+ceza+%C3%BCst%C3%BCne+ceza%21;+Peki+bundan+sonra+ne+olacak?
ABONE OL

Fox TV'ye verilen 3 kez yayın durdurma cezası basın meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılanırken, RTÜK'ün CHP'li üyesi de bundan sonra yaşanacak süreç hakkında bilgi verdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti,  RTÜK tarafından Fox TV Ana Haber’e verilen 3 kez yayın durdurma ve para cezasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.
 
TGC, tarafından yapılan açıklamada; verilen cezaların ölçüsüz, haksız ve orantısız olduğu vurgulandı. Hlakın haber alma hakkının engellendiğinin söylendiği açıklamada, "Gazetecilerin görevi iktidarları memnun etmek değildir. İktidar erkinin eleştirmesi, yayın durdurma ve para cezası gerekçesi olmamalıdır" denildi.
 
Açıklamada şu görüşler yer aldı:
 
Basın özgürlüğü, Anayasamız gereğince resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini kapsamaktadır. RTÜK’ten beklenen yayın hizmeti ilkelerinin ihlaline ilişkin verdiği kararların Anayasa’ya, demokratik toplum düzeninin gereklerine ve ölçülülük ilkelerine uygun olmasıdır. RTÜK bir kamu kurumudur ve tarafsız olma sorumluluğu vardır. RTÜK sansür kurulu olmamalı, her yayın organına eşit davranma sorumluluğu olduğunu unutmamalıdır.
 
RTÜK tarafından son olarak Fatih Portakal’ın sunduğu Fox TV Ana Haber’e üç gün yayın durdurma ve para cezası verilmiştir. Cezalar ölçüsüz, haksız ve orantısızdır.  Vatandaşların haber alma hakkı engellenmiştir.
Gazetecilik kamu yararı amacıyla yapılan bir meslektir. Gazetecilerin görevi iktidarları memnun etmek değildir. İktidar erkinin eleştirmesi, yayın durdurma ve para cezası gerekçesi olmamalıdır.
 
Tekrar tekrar hatırlatırız ki; Anayasanın ve Basın Kanununun amir hükümleri karşısında;
 
• Basın hürdür; sansüre tabi tutulamaz.
 
• Halkın haber alma/edinme hakkı demokratik toplumun temellerindendir.
 
• Her türlü ifade aracı (gazete, radyo televizyon, internet, sosyal medya vb..) Anayasal koruma altındadır.
 
• Kamuoyunun sesi olan basının işlevini yerine getirebilmesi, özgür olmasına bağlı olduğundan basın özgürlüğü, herkes için geçerli ve yaşamsal bir değerdir. RTÜK’ü bir kez daha basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermeye, kararlarında Anayasa’ya uygun davranmaya davet ediyoruz. “
 
TGS: "KAHROLSUN İSTİBDAT....."
 
Muhalif kimliği ile bilinen Fox TV'ye verilen yayın durdurma ve para cezasına bir tepki de, TGS'den (Türkiye Gazeteciler Sendikası) geldi.
Twitter hesabından bir açıklama yapan TGS; sorgulamayı, eleştirmeyi, farklı görüşlere yer vermeyi düşmanlık olarak görmek baskıcı yönetimlerin refleksidir diyerek "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet" mesajını yayınladı.
 
 
 
RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı da, odatv'ye yaptığı açıklamada; “Dün verilen cezayla FOX çok riskli ve tehlikeli bir yola sokuldu. Bu yol fazlasıyla mayınlı ve sonunda giyotin var" diyerek süreci değerlendirdi.
 
Odatv'den Mert Taşçılar'ın haberine göre; RTÜK'ün Fatih Portakal'ın sunduğu FOX Ana Haber'e verdiği 3 kez yayın durdurma cezası kamuoyunda tepki çekerken bu karar ile birlikte RTÜK, Fox TV’ye en ağır maddeden ceza vermiş oldu. Karar tebliğ edildikten sonra FOX TV’nin yayınını durdurarak RTÜK’ün verdiği “ikame yayını” yapması bekleniyor.
Fox TV’ye RTÜK’ün yetkisindeki en ağır maddeden ceza verilmesi, aslında bir sürecin önünü açtı.
Eğer FOX TV yayınlarından dolayı aynı maddeden bir ceza daha alırsa bu kez 10 gün boyunca yayın durdurma cezası alacak.
Eğer FOX TV bu cezasının ardından yılsonuna kadar yeniden ceza alırsa bu kez lisans iptali uygulanarak kanal kapatılacak.
Yani; söz konusu kararla birlikte aslında FOX TV’ye 2020 sonuna kadar “yayınlarına dikkat et” mesajı verilmiş oldu.
 
“Dün verilen cezayla FOX çok riskli ve tehlikeli bir yola sokuldu. Bu yol fazlasıyla mayınlı ve sonunda giyotin var” diyen CHP’li RTÜK üyesi İlhan Taşcı da Odatv’ye yaptığı değerlendirmede bu konuya dikkat çekti .
 
Bu kararın “ilk aşama” olduğunu vurgulayan Taşcı, “FOX’u bekleyen daha zor ve ekranının karartılmasıyla sonuçlanabilecek  bir süreç bu cezanın verilmesiyle başlamış oldu” ifadelerini kullandı.
 
FOX TV’ye verilen cezanın FOX’u “giyotine yatırmak” olarak betimleyen RTÜK üyesi İlhan Taşcı, “Giyotinin ipinin çekilmesi için ise sarayın bir işareti yetecek” dedi.
 
RTÜK’ün işlettiği süreci de anlatan Taşcı şunları söyledi:
 
“Üç kez program durdurma kararı yazılıp FOX’a tebliğ edilecek. Kararla birlikte bir de CD iletilecek. Kararda hangi tarihlerde yayının durdurulacağı ve yerine hangi belgesellerin yayınlanacağı da belirtilecek. Belirlenen tarih ve saatte bu CD’deki belgesellerin yayınlanmaması halinde de KHK uyarınca FOX’un lisansı iptal edilecek.”
 
 
 
 
twitter takip