'Kutlu Adalı' cinayetinde adı geçiyordu... Galip Mendi'den açıklama: Korkut Eken'le görüştük

%E2%80%99Kutlu+Adal%C4%B1%E2%80%99+cinayetinde+ad%C4%B1+ge%C3%A7iyordu...+Galip+Mendi%E2%80%99den+a%C3%A7%C4%B1klama:+Korkut+Eken%E2%80%99le+g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Ft%C3%BCk
ABONE OL

Atilla Peker'in gazeteci Kutlu Adalı suikastı öncesinde Korkut Eken'le görüştüklerini söylediği emekli asker Galip Mendi, görüşmeyi doğruladı.

Organize suç örgütü liderliği suçlamasıyla aranan ve yurt dışında olan Sedat Peker'in yayınladığı videolarında, 1996 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) öldürülen gazeteci Kutlu Savaş'la ilgili açıklamaları, faili meçhul olan cinayeti yeniden gündeme getirdi.

Peker, emekli albay ve MİT görevlisi Korkut Eken'in Adalı'yı öldürttüğünü öne sürdü. Peker, “Bana dedi ki, Kıbrıs'ta bir adam var, evet abi dedim, bu dedi Kıbrıs'ı Rumlara satmak istiyor. Dedi ki, iki tane bana profesyonel lazım. Dedim ki abi sana öz kardeşimi vereceğim, Atilla Peker'i dedim, uzmandır dedim. Allaha şükürler olsun, onun (Kutlu Adalı) kanını bize nasip etmedi” ifadelerini kullandı.

Peker'in suikast teklifi yapıldığı iddia ettiği kardeşi Atilla Peker de dün savcılığa başvurdu. Atilla Peker dilekçesinde Korkut Eken'le KKTC'ye gittiklerini, kendisine silah verdiğini ve Adalı'nın evinin çevresinde keşif yaptıklarını söyledi.

O dönem albay olan emekli Orgeneral Galip Mendi ile görüştüklerini belirten Peker, “Kıbrıs' ta Sivil Savunma Daire Başkanlığı’na gittik. Orada Kurmay Albay Galip Mendi ile tanıştım, yardımcısı Enver Tosun yarbay ile tanıştım. Sonrasında yan odada Korkut Eken Uzi marka bir silahı bana verdi, bu silahın nasıl kullanılacağını öğretti. Bir sonraki gün beyaz Reno Toros marka araçla Kutlu Adalı isimli şahsın akşam hava karardıktan sonra evinin çevresinde keşif yaptık” dedi.

Atilla Peker'in savcılığa verdiği dilekçedeki iddialar üzerine Galip Mendi açıklama yaptı.

Odatv'den Can Özçelik'e konuşan Mendi, “Bu ülkeye 50 yıla yakın zaman hizmet etmiş biri olarak söylenenleri duyunca üzülüyorum” ifadelerini kullandı.

'BU OLAYIN BİZİMLE İLGİSİ YOK'

1994-1996 yılları arasında Sivil Savunma Daire Başkanlığı'nda görev yaptığını belirten Mendi, “1996 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığına tayinim çıktı. Tayinimden hemen önce gazeteci Kutlu Adalı öldürüldü. Kıbrıs’taki bir grup Sivil Savunma Daire Başkanlığı’nı Türk Mukavemet Teşkilatı’nın devamı gibi görüyordu. Olaydan sonra da sanki bununla bağlantılı gibi gösterilmeye çalışıldı. Bu olayın bizimle uzaktan yakından bir ilgisi yok” diye konuştu.

'EKEN'İN YANINDA BOND ÇANTA VARDI AMA İÇİNDE NE VARDI BİLMİYORUM'

Korkut Eken ve Atilla Peker'in kendisiyle görüştüğünü söyleyen Galip Mendi, “Korkut Eken, Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görev yapmış bir büyüğümüz. Saygı duyduğum bir kişi. Kahraman bir subay. Beni de ziyaret etti. Yanında da Atilla Peker isimli kişi vardı. Ama o gün adını bilmiyordum. Onun Sedat Peker’in kardeşi olduğunu sonradan öğrendim. Korkut Eken’in yanında bond çanta vardı. Ama içinde ne vardı onu bilemiyorum” dedi.

'PKK İLE İLGİLİ İSTİHBARAT ÇALIŞMASI YAPILACAĞINI SÖYLEDİ'

Eken'in dönemin Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutan Hasan Kundakçı'yla da görüştüğünü aktaran Galip Mendi, “Korkut Eken bana Kutlu Adalı ile ilgili bir şey söylemedi. PKK ile ilgili istihbarat çalışması yapılacağını söyledi. Biz de kendisine beyaz Renault marka Toros aracı tahsis ettik” şeklinde konuştu.

'AİHM'DE TANIK OLARAK İFADE VERDİM'

“Sivil Savunma Daire Başkanlığı’nın silahlı bir gücü yoktu” diyen Mendi, “Barış Kuvvetleri Komutanlığı bir ihbar alıyor ve PKK’nın o çevreye silah gömdüğü bilgisine ulaşıyor. Orada arama yapılıyor. O aramada kullanılan Beyaz Renault marka Toros araç Sivil Savunma Daire Başkanlığı tarafından tahsis edilmişti. O aramada bu aracın gözükmesinden dolayı da Kutlu Adalı, Aziz Barnabas Manastırı baskınında kullanılan aracın aynı araç olduğunu yazdı. AİHM tarafından ifadem alınmadığı iddia ediliyor. Bu doğru değil. 17 AİHM yargıcının karşısında tanık olarak dinlendim” ifadelerini kullandı.

twitter takip