Gazeteci Mehmet Aslan, 5 ay sonra özgürlüğüne kavuştu!

Gazeteci+Mehmet+Aslan,+5+ay+sonra+%C3%B6zg%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BCne+kavu%C5%9Ftu%21;
ABONE OL

Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan hakkında bugün görülen ilk duruşmada tahliye kararı çıktı. Aslan Ocak’tan beri tutukluydu.

‘Örgüt üyeliği’ ve ‘kitleleri galeyana getirici/ kışkırtıcı haber yapma’ iddiasıyla 9 Ocak’tan bu yana tutuklu olan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye edildi.

Aslan duruşmaya tutuklu bulunduğu Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS’le katılırken avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

"Ben kullanınca mı suç?"

Aslan, iddianamede yaptığı telefon görüşmelerinin suç olarak yer almasına ve suçlama konusu haberlere değinerek şöyle konuştu:

“Bu haberler Marmara bölgesinden yapılmış. Yaptığım görüşmede ‘sürgün’ kelimesi kullandığım için ‘örgüt üyeliği’ ile suçlanıyorum. Halk arasında bir tutuklunun başka bir cezaevine götürülmesi sürgün olarak tanımlanır. Bunu söylemekle nasıl ‘örgüt üyesi’ oluyorum, anlamıyorum. Bir diğer suçlama ise PKK Lideri Abdullah Öcalan demem. Bu ifadeyi başkası söylediğinde suç olmuyor ama biz kullanınca mı suç sayılıyor?

"Bir gazetecinin sunumunun suç olmadığının altını çizen Aslan, “Bir televizyona bağlanıp aktarımda bulunduğum için de ‘örgüt üyesi’ sayılmışım. Böyle bir şey olabilir mi? Bahsettiğiniz televizyona gazeteciler her gün aktarımda bulunuyor. Bunu suç mu sayacağız? Bir de iddia makamı bilinmeyen bir televizyona bağlandığımı söylüyor. Madem bilinmeyen bir televizyon ise ‘örgüt güdümünde’ olduğunu nasıl bilebilir.

"Türkiye'de basın özgürlüğü diye bir şey kalmadı. Basın özgürlüğü olsa, gazeteciler cezaevinde olmazdı. Bir ülke özgür olmak istiyorsa, o ülkede gazetecilerin özgürce haber yapmasının önü açılmalıdır.

“Hasta tutukluyu yazmak suç mu?”

Yeni Yaşam Gazetesi’nde yer alan bir haberin kendisine suçlama olarak yöneltildiğini belirten Aslan, “Haberin kaynak bölümünde MA yazdığı için benim üzerime yıkıyorlar. Diyelim ki ben yaptım. Bir hasta tutuklunun durumunu haber yapmak suç mu? Eğer ajansın haberleri dikkate alınıp önlem alınsaydı, yaşamını yitiren bir hasta tutuklu kurtarılmış olurdu. Ama dikkate alınıp önlem alınmadığı için bir hasta tutuklu yaşamını yitirdi. Haberi yapan gazeteciler tutuklanıyor" diye konuştu.

Aslan, son olarak “Bizim tutuklanmamızın nedeni, iktidarın bu ülkedeki uygulamaları” dedi.

Savcı tahliye yönünde mütalaa verdi

Mütalaasını sunan duruşma savcısı, Aslan’ın denetimli serbestlikle şartıyla tahliye edilmesini talep etti.

Avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti, Aslan’a yurt dışına çıkış yasağı getirerek, tahliyesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 14 Ekim'de görülecek. (bianet)

twitter takip