ABONE OL
Evrensel Gazetesi çalışanlarının basın kartları iptal edildi. Basın Kartları Komisyonu'nun,
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlanmasından sonra uzun zamandır yenileme başvurusu yapmış olan gazetecilere “bekleniyor” denilen sarı basın kartları şimdi
iptal edildi olarak güncellendi.
Ankara’dan sürekli basın kartı sahibi ve
Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Basın Kartları Komisyonunda görev yapmış olan
Sultan Özer ve sürekli basın kartı sahibi
Fevzi Argun’un da kartları iptal edildi.
Evrensel çalışanlarının basın kartlarının iptal edilmesi bugün gazetenin sürmanşetinde de yer aldı.
Basın kartı iptal edilenler arasında Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da yer alıyor.
Yazı İşleri Müdürü Ş
engül Karadağ Bayhan, sorumlu müdürlükten sonra görev değişikliğinde haber editörü olan
Vural Nasuhbeyoğlu, muhabirlik sonrası görev değişikliğinde sorumlu yazı işleri müdürü olan
Görkem Kınacı, Sayfa Editörü
İskender Bayhan, Haber Redaktörü
Şükrü Taş, Foto Muhabiri
Sevil Atar ve muhabirler
Şerif Karataş, Derya Dursun, Ercüment Akdeniz, Elif Ekin Saltık, Elif Görgü, Emine Uyar, Mehmet Özer, Özer Akdemir, Nazire Yaşar ile yazar
Erol Aral’ın basın kartları iptal edildi.
TGS BAŞKANININ KARTI DA İPTAL EDİLDİ
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı ve Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Yardımcısı
Gökhan Durmuş da basın kartı iptal edilenler arasında. Türkiye Gazeteciler Sendikasının başkanının basın kartının hiçbir gerekçe gösterilmeden iptal edilmesi ise şaşkınlık yarattı.
TAM SAYI HENÜZ BİLİNMİYOR!
Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre; Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının "
Basın Kartı Sorgulama" bölümüne baktıklarında kartlarının karşısında "iptal edildi" ifadesini gören gazeteciler, önceki gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Destek Hattı’nı aradı. Ancak gün boyu telefona yanıt veren olmadığı için kartların iptal gerekçeleri de öğrenilemedi.
Basın kartının yenilenmesi için başvuru yapmış olan ve uzun süredir bekleyen pek çok başka gazetecinin de basın kartlarının iptal edildiği öğrenilirken basın kartı iptal edilen gazeteci sayısının kaç olduğu da henüz bilinmiyor.
Basın kartının olmaması ise gazeteciler için oldukça sıkıntılı bir durumu ifade ediyor. Basın kartı olmayan gazetecilerin Meclise girmesi zorlaşıyor. Pek çok davayı izlemek için "
sarı basın kartı sahibi olma" koşulu bulunması sebebiyle gazeteciler davaları izleyemiyor. Sokak eylemlerinde ise basın kartı olması kolaylık sağlıyor.
ALTUN GAZETECİLERİ KUTLAMIŞTI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gazetecileri kutlamıştı. Altun “Dünyanın her köşesinde haber alma ve bilgi edinme ihtiyacını karşılamak adına fedakarca görev yapan, üstlendikleri sorumluluğun bilinciyle mesleğini icra eden medya mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” demişti.
BASIN KARTI KOMİSYONU NEDİR?
Sarı Basın Kartları aslında uzun zamandır gazetecilerin gündeminde. Basın kartları geçmişte Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından veriliyordu. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte Başbakanlık kapanınca bu kurum Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına dönüştü. 24 Haziran 2018’de yeni yönetim sistemine geçilmesine karşın basın kartı komisyonu 13 ay boyunca toplanmadı. Temmuz 2019’da toplanması ise oldukça gizli oldu. Toplantının detayları da, komisyonda kimlerin olduğu da kamuoyuyla paylaşılmadı.
CHP Milletvekili
Utku Çakırözer ise komisyonda 9 kişinin olduğunu belirtmişti. Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti komisyonda yer almıyor. Komisyonun 2 üyesi ise Cumhurbaşkanlığından. Cumhurbaşkanlığından verilen üyelerinden İletişim Başkan Yardımcısı Zahid Sobac, gazetecileri fişleyen raporu ile bilinen SETA’nın araştırmacı kadrosundan. Kalan üyelerden 3’ü ATV, Star ve Daily Sabah gazetelerinden, 2’si ise Anadolu Ajansı (AA) ve TRT’den. AA ve Daily Sabah’tan gelen isimler "basın-meslek örgütü" olan Medya İş ve Medya Derneğinden temsilci olarak komisyonda yer alıyor.
Meslek örgütleri basın kartlarını dünyada meslek örgütlerinin verdiğini, Türkiye’de de bunun böyle olması gerektiğini belirtiyorlar.
EVRENSEL, AMBARGO LİSTESİNDE
22 Ağustos 2019’da Evrensel'in Ankara muhabiri Birkan Bulut, haberinde ambargo listesine yer vermişti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığında bazı gazete ve televizyonların çalışanlarına basın kartı verilmemesi için ‘ambargo listesi’ hazırlandığı iddia edilmişti. Evrensel’e konuşan bir yetkili basın kartı başvuruları için yapılacak işlemlerden önce Evrensel'in de yer aldığı "onaylanmayanlar" listesine bakıldığını söyledi. Listede, Evrensel ile birlikte Yeni Asya gazetesi ve kapatılan Dünya TV, Yaşam TV kanalları da yer alıyor. Aynı listede sendikalar, dernekler, cemiyetler diye başlıklar da bulunuyor.
Evrensel, iddiaları sormak için aradığı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan ise telefonlarına cevap verilmediği belirtti.
GAZETECİLER SESSİZ KALMADI!
Evrensel Gazetesi çalışanları başta olmak üzere birçok gazetenin basın kartının iptal edilmesine meslaktaşları ise sessiz kalmadı. Gazeteciler sosyal medyadan yayınladıkları mesajlarla basın kartlarını dağıtma yetkisinin gazetecilik kuruluşlarında olması gerektiğini vurguladı.
TGS(Türkiye Gazeteciler Sendikası) bir açıklama yaparak, Türkiye'de gazetecileri temsil eden diğer örgütlerle beraber basın kartı dağıtmak için üç aydır ortak bir çalışma yaptıklarını duyurdu.
async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">
async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">
async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">
async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">
async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">
async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">
async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8">