Gazeteciler muhalif kanallara verilen para cezasına tepki gösterdi!

Gazeteciler+muhalif+kanallara+verilen+para+cezas%C4%B1na+tepki+g%C3%B6sterdi%21;
ABONE OL

TGC, bir basın açıklaması yaparak muhalif kanallara uygulanan para ve yayın durdurma cezalarına tepki gösterdi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, RTÜK’ün Tele1, Halk TV ve Habertürk kanallarına verdiği ağır para ve yayın durdurma cezalarıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Verilen yayın durdurma ve para cezalarının gazetecilik mesleğine doğrudan müdale olduğunun vurgulandığı açıklamada amacın eleştirel yayın yapan medya kuruluşlarını ekonomik olarak zayıflatmak ve halkın gerçekleri öğrenmesini engellemek olduğu ifade edildi.

Açıklamada şu görüşler yer aldı:

"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun verdiği cezalar yine amacını aşıp, yasaların önüne geçmiş ve halkın haber alma hakkını engelleyen bir tutuma dönüşmüştür.
 
Tele1, Halk TV ve Habertürk’e verilen yayın durdurma ve para cezaları, RTÜK’ün gazetecilik mesleğine doğrudan bir müdahalesidir ve  Anayasa’ya aykırıdır.
 
Cezalar ölçüsüz ve orantısızdır. RTÜK’ün bu ceza kararlarıyla özellikle eleştirel yayıncılık yapan kuruluşlar ekonomik olarak zayıflatılmakta, halkın haber alma, bilgilenme ve gerçekleri öğrenme hakkı engellenmektedir. Üst düzeyden verilen para cezalarıyla eleştirel yayın yapan yayın kuruluşlarının kapanmasına neden olacak bir yaklaşım uygulanmaktadır.
 
RTÜK bir kamu kurumudur ve tarafsız olma sorumluluğu vardır.
 
RTÜK’ün Yayın Hizmeti İlkelerinin ihlaline ilişkin verdiği kararlar demokratik toplum düzeninin gerekleri ve ölçülülük ilkelerine de aykırı olamaz. Demokratik toplum ölçütü, çağdaş ve özgürlükçü bir anlayışla yorumlanmalıdır. RTÜK’ten beklenen budur. Tarafsızlık bunu gerektirmektedir. 
 
RTÜK verdiği cezalarla medya kuruluşlarını kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmaya çalışmaktadır.
 
RTÜK’ü adil olmayan, yasaların önüne geçen bu para ve yayın durdurma cezalarından vazgeçmeye, kararlarında Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya davet ediyoruz.
 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak yaşadığımız koronavirüs salgını sürecinde de tüm meslektaşlarımıza, Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ndeki ilkelere uygun yayıncılık yapılmasının önemini hatırlatıyoruz"
 
UĞUR DÜNDAR: RTÜK'ÜN CEZA DEĞİL TAKDİRNAME VERMESİ GEREKİR!
 
RTÜK'ün muhalif yayın yapan kanallara verdiği para ve yayın durdurma cezasına bir tepki de Tele1'de 'Demokrasi Arenası' programını yapan usta gazeteci Uğur Dündar'dan geldi. 
 
Uğur Dündar, RTÜK'ün muhalif televizyon kanallarına verdiği cezalarla ilgili açıklamalarda bulundu. 
 
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dündar, "Corona virüsünün Türkiye'de açıklanmasının ardından bizler sorumlu bir yayıncılık ilkesi sergiledik. Programımızı erteledik. Ben günlerdir kendimi karantinaya aldım. Bunu topluma örnek olmak için yapıyoruz. RTÜK'ün böyle davrananlara ceza değil, takdirname vermesi gerekir" dedi.
RTÜK tarafından TELE1'e verilen cezanın tartışıldığı programa bağlanan duayen gazeteci Uğur Dündar, önemli açıklamalarda bulundu.
 
Verilen cezaların nedenini yaşamından örnekler vererek anlatan Dündar şu ifadeleri kullandı:
 
*Ben 10 Mart'a kadar yıllardır seyircili programlar yaptım. Çok geniş reytingler alan programlarda çalışamadığımız için bize ekranlarına açan TELE1 gibi kanallarda program yapma imkanı buldum.
 
*Ve her programda coşkulu alkışlar arasında şunu vurgulamayı asla ihmal etmedim. Biz bu programda kimseye hakaret etmeyiz, kişilik haklarına saldırmayız, özel hayatlara girmeyiz. Yani bundan daha ilkeli nasıl davranılır bilemiyorum.
 
8 HAFTA YAYIN DURDURMA CEZASI VERİLDİ
 
*Buna rağmen RTÜK öyle bir zamanlamayla bana 8 hafta yayın durdurma cezası verdi ki; o sırada bizler hedef gösterildik.
 
*Benim değerli konuklarım, Türkiye'nin gurur duyacağı kişiler; Metin Akpınar, Müjdat Gezen ve Yılmaz Özdil ifadeleri nedeniyle günlerce linç edildi.
 
*Bana öyle bir ceza verdiler ki 8 hafta bittiğinde 31 Mart seçimlerine sadece bir hafta kalmıştı.
 
*Bu 8 haftalık cezayla, bizim programın toplum üzerindeki etkisinin kırmak istendiği apaçık görülmüyor mu?
 
"GÜNLERDİR KENDİMİ KARANTİNADA TUTUYORUM"
 
*Dolayısıyla ben TELE1'in özgür ama evrensel meslek ilkelerine saygılı, toplum üzerinden etkin yayıncılığının bu cezanın temel nedeni olduğuna inanıyorum.
 
*Bakın corona virüsünün Türkiye'de açıklanmasının ardından bizler sorumlu bir yayıncılık ilkesi sergiledik. Programımızı erteledik.
 
*Ben günlerdir kendimi karantinaya aldım. Bunu toplama örnek olmak için yapıyoruz. RTÜK'ün bu davranışlara ceza değil, takdirname vermesi gerekir.
twitter takip