Gazetecilerin gözü bu yasada!

Gazetecilerin+g%C3%B6z%C3%BC+bu+yasada%21;
ABONE OL

Yargıda önemli düzenlemeler sağlayacak olan reform paketi, Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanıp 5 yılın altında ceza alan gazetenin eski yazar ve yöneticilerini de yakından ilgilendiriyor.

Yargıda önemli düzenlemeler sağlayacak olan reform paketi, Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanıp 5 yılın altında ceza alan gazetenin eski yazar ve yöneticilerini de yakından ilgilendiriyor.

Adalet Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği (AB) üyelik müzakereleri çerçevesinde ilkini 2009’da, ikincisini 2015’te kamuoyuna duyurduğu Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin üçüncüsü, Perşembe günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

“9 amaç, 63 hedef, 256 faaliyet” başlığından oluşan düzenlemelerin yaşama geçirilmesi için 5 yıllık bir süre öngörülüyor.

Sözcü’ye konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Yargı Reformu Stratejisi için çalışma takvimi hazırlandığını belirtmiş ve “15 gün, bir ay, üç ay, altı ay içinde yürürlüğe konulacak düzenlemeler olacak. Avrupa ülkelerindeki uygulamalar da incelenerek hazırlanan plandaki bazı hedeflerin idari düzenlemelerle gerçekleşmesi bekleniyor. Amaç, hukukçuların da destek verdiği hedeflerin bir bölümünü bu yıl içinde uygulamaya koyabilmek.” demişti.

Bakan Gül, hemen uygulamaya konulacak hükümler arasında İstinaf Mahkemeleri’yle ilgili kapsamlı düzenlemenin önceliklerimiz arasında yer aldığını belirtmişti. Cumhuriyet gazetesi davasında 5 yılın altında hapis cezasına mahkum edilen ve mahkumiyet kararı onanan Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları 25 Nisan’da Kocaeli Adliyesi’nde toplanıp, yeniden cezaevine girdiler.

GAZETECİLERİN GÖZÜ BU YASADA!

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde, yapılacak değişikliklerin en önemlilerinden birisini, istinaf mahkemesi yargılamasında, haklarında 5 yılın altında mahkumiyet kararı bulunanlara Yargıtay’a temyiz yolunu kapatan Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki (CMK) hüküm oluşturuyor. Belgede “Bölge adliye mahkemelerince istinaf incelemesi sonucunda verilen kararların kesinlik sınırının, ifade özgürlüğünü ilgilendiren maddeleri açısından yeniden belirlenmesi öngörülmektedir. Böylelikle, kararların Yargıtay tarafından da incelenmesi sağlanarak, bireylere ek bir güvence getirilmesi amaçlanmaktadır” deniliyor.

CUMHURİYET ÇALIŞANLARININ GÖZÜ KULAĞI İSTİNAF MADDESİNDE!

Söz konusu düzenleme, Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanıp 5 yılın altında ceza alan gazetenin eski yazar ve yöneticilerini de yakından ilgilendiriyor. Bu kapsamda cezaları istinaf mahkemesinde kesinleşen Cumhuriyet çalışanları; Güray Öz, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Emre İper, Nisan ayında yeniden cezaevine girmişlerdi. Bakan Gül’ün dediği gibi istinafla ilgili bölüme öncelik verilirse, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına “tahliye” yolu açılacak.

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ

twitter takip