Genç gazetecileri desteklemek amacıyla kurulmuştu... 'taz.gazete' veda etti!

Gen%C3%A7+gazetecileri+desteklemek+amac%C4%B1yla+kurulmu%C5%9Ftu...+%E2%80%99taz.gazete%E2%80%99+veda+etti%21;
ABONE OL

Almanya‘da son yıllarda hayata geçirilen Türkçe gazetecilik projelerinden taz.gazete‘nin yayın hayatına son verildi.

BirGün'ün haberine göre; Almanya‘nın saygın gazetelerinden TAZ‘ın (Tageszeitung) Türkiye‘de basın özgürlüğünü desteklemek hedefiyle hayata geçirdiği Türkçe-Almanca yayın projesi taz.gazete sona erdi.
 
19 Ocak 2017‘de, Gazeteci-Yazar Hrant Dink‘in öldürülmesinin 10‘ncu yıldönümünde başlatılan taz.gazete, Türkiye‘de sansürün kaldırılması vesileyle Basın Bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz‘a denk getirildi.
 
Türkiye‘nin çeşitli bölgelerinde çalışan ya da serbest gazetecilerin yanı sıra diyasporada yaşayan basın mensuplarından katkılarıyla gerçekleştirilen Türkçe-Almanca internet platformunun (https://gazete.taz.de/tr) son manşeti “Sansür varken bayram yok“ başlıklı haber analizi oldu. taz.gazete’nin son sayısı dört sayfalık ek olarak (Almanca) ana gazetenin içinde yer aldı.
 
Genç gazetecileri desteklemek amacıyla kurulan TAZ Panter Vakfı’nın hayata geçirdiği proje kapsamında dört yıl boyunca Türkiye‘deki güncel gelişmeleri konu alan yaklaşık 700 haber, analiz, makale ve söyleşi yayınlandı. Bunların önemli bir bölümü TAZ‘ın ana gazetesinde de yer almıştı. Sayısı 50‘yi bulan gazeteci ve yazarın katkıda bulunduğu taz.gazete‘nin yazı işleri ekibi Burçin Tetik, Ali Çelikkan, Elisabeth Kimmerle ve Volkar Ağar‘dan oluşuyordu.
 
Bir ay önce TAZ Panter Vakfı‘ndan yapılan açıklamada, “Birlikte bir tavır koyduk. Ancak vakfın projeyi sürekli desteklemesinin mümkün olmadığını başından beri biliyorduk. Tüm çabalarımıza rağmen taz gazete‘yi destekleyebilecek ve belirli bir süre mali güvence sağlayabilecek başka vakıf ve kurumlar bulamadık. Bazıları için projeyi çok siyasi, bazıları da TAZ‘a çok yakın buluyordu“ denildi ve geçtiğimiz kasım ayında projenin 2020 yılında sonlandırılması için taz.gazete’yi çıkaran ekiple anlaşmaya varıldığı kaydedilmişti.
 
Vakfın yöneticilerinin açıklamasında, korona virüsü pandemisi nedeniyle vakfın bu yılki başka projelerinin iptal edildiğine işaret edildikten sonra, “O nedenle Panter Vakfı Kuratoryumu, taz gazete‘nin temmuz sonuna kadar yayınlanmasına karar verdi“ denilerek, projeye son verilip, çalışan gazetecilerin işine son verilme tarihi duyurulmuştu.
 
Taz.gazete’nin son sayısında yayınlanan veda yazısında da şöyle denildi:
 
“Son haftalardaki gelişmeler, Almanya‘da kurulmuş bir projenin Türkiye‘de demokrasiyi güçlendirebileceğine inanmanın naif bir düşünce olduğunu gösteriyor. Ancak her şeye rağmen taz.gazete önemli bir projeydi. Türkiye‘den işsiz gazeteciler için bir buluşma merkezi, Almanya‘ya göç etmiş birçok kişi için referans noktasıydı. Türkiye‘de demokrasiyle ilgisi olan her şeyin tahrip edilmeye çalışıldığı bir dönemde her demokrasinin temelini oluşturan basın özgürlüğünü desteklemeye çalıştı. Şimdi taz.gazete de sona eriyor, ama mücadele devam ediyor.“
 
TAZ kadrosundan Fatma Aydemir‘in yönetimindeki projenin 2017 yılında bu yana 3 bin kişi ve kurumun desteğini aldığı öğrenildi.
twitter takip