İlber Ortaylı'dan dikkat çeken yazı: 'Bir asır sonra TBMM'nin bu ruhi yapısını hâlâ özlüyoruz'

%C4%B0lber+Ortayl%C4%B1%E2%80%99dan+dikkat+%C3%A7eken+yaz%C4%B1:+%E2%80%99Bir+as%C4%B1r+sonra+TBMM%E2%80%99nin+bu+ruhi+yap%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1+hâlâ+%C3%B6zl%C3%BCyoruz%E2%80%99
ABONE OL

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 103. yıldönümünde dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

TBMM’nin açılışının 103. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yıldönümü nedeniyle Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Meclisimizin 103.yılı... İstiklal ruhuyla istikbale" başlığıyla dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Hürriyet gazetesindeki yazısında Ortaylı, "Muhalif gruptan tenkidi yükselten hiç kimse ne azalıktan atılmıştır ne de hakkında soruşturma açılmıştır. Bugün, bir asır sonra Büyük Millet Meclisi’nin bu ruhi yapısını hâlâ özlüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ortaylı yazısının ilgili bölümünde özetle şunları kaydetti:

"Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin en önemli sorunlarından birisi öksüz ve yetim kalan çocuklardır. İstiklal Savaşı’nın önemli acılarından biri çocukların durumuydu. Uzun süren bir büyük savaşın kalıntılarını yaşayan memlekette bu mücadele devam ediyordu. Çıkarılan kanunlara uyulması, halkın olağanüstü vergileri kabul etmesi, harfiyen riayet etmesi ve milli müdafaanın gereklerini istisnasız yerine getirmesi Büyük Millet Meclisi Hükümeti’nin en büyük başarısıdır. Muhalif gruptan tenkidi yükselten hiç kimse ne azalıktan atılmıştır ne de hakkında soruşturma açılmıştır.

Bugün, bir asır sonra Büyük Millet Meclisi’nin bu ruhi yapısını hâlâ özlüyoruz. Bizce özlemin hep devam etmesi lazım. Bir devletin ve sistemin kuruluşundaki ruh, yaşadığı, kutsandığı derecede istikbale emin adımlarla yürünür. Bu bayrama 1927’den itibaren Milli Hâkimiyet Bayramı değil aynı zamanda Çocuk Bayramı deniliyor. Çünkü çocuklar bu vatanın ana unsuru olarak düşünülmelidir. Bu ilkeyi son depremin acı kalıntıları arasında da aklımızda her an tutmaktan vazgeçmemeliyiz."

twitter takip