Abdi İpekçi öldürülüşünün 41. yılında anılıyor! 'Cinayetin aydınlatılamamış olması gazetecileri hala tehdit ediyor...'

Abdi+%C4%B0pek%C3%A7i+%C3%B6ld%C3%BCr%C3%BCl%C3%BC%C5%9F%C3%BCn%C3%BCn+41.+y%C4%B1l%C4%B1nda+an%C4%B1l%C4%B1yor%21;+%E2%80%99Cinayetin+ayd%C4%B1nlat%C4%B1lamam%C4%B1%C5%9F+olmas%C4%B1+gazetecileri+hala+tehdit+ediyor...%E2%80%99
ABONE OL
Basın Konseyi ve TGC (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti) 1 Şubat 1979'da öldürülen gazeteci Abdi İpekçi'nin ölüm yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. Türk basınında önemli bir yere sahip olan ve 41 yıl önce uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Abdi İpekçi için anma mesajları yayınlanmaya başladı. 1 Şubat 1979'da, Milliyet Gazetesi'nin genel yayın müdürü ve başyazarı iken Mehmet Ali Ağca tarafından Maçka'daki evinin yakınlarında arabasında öldürülen Abdi İpekçi'nin ilkeli duruşuyla Türk basınına daima örnek olduğunu belirten ve bugünkü medyaya da örnek olmasını dileyen Basın Konseyi açıklamasında şu ifadelere yer verdi: Türk basının unutulmaz ismi, ilkeli gazeteciliğin ve demokrasinin yılmaz savunucusu Abdi İpekçi’yi, karanlık odaklar tarafından düzenlenen  suikastla şehit edilişinin 41’inci yıl dönümünde saygıyla anıyoruz. Basında sağduyunun sesi olan Abdi İpekçi, Türk halkının doğru haberi alabilmesi ve gerçekleri öğrenebilmesi için gazetecilik ilkelerinden asla taviz vermedi. Genel Yayın Yönetmeni olduğu Milliyet Gazetesi’ni, doğru, ilkeli, güvenilir ve evrensel gazetecilik kurallarını uygulayarak Türkiye’nin en saygın gazetelerinden biri haline getirdi. Türk basınına evrensel kuralları getirdi ve bir ekol olarak efsaneleşti. 1 Şubat 1979’da kirli ellerin görevlendirdiği bir tetikçinin kurşunlarının aramızdan aldığı Abdi İpekçi’nin onurlu kalemi ve ilkeli duruşu Türk basınına daima örnek oldu. Abdi İpekçi’nin koyduğu meslek ilkelerinin ve kuralların bugünkü medyamıza da örnek olmasını dileriz. Abdi İpekçi’yi unutmuyoruz. Onu özlemle anıyoruz. CİNAYETİN AYDINLATILMAMASI GÜNÜMÜZDE DE GAZETECİLERİ TEHDİT EDİYOR! Abdi İpekçi için bir anma mesajı da TGC'den (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti) geldi. Abdi İpekçi cinayetinin aydınlatılmamış olmasının günümüzde de gazetecilere yönelik tehditlerin sürmesinde önemli rol oynadığını belirten TGC Yönetim Kurulu açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, araştırmacı ve sorumlu gazeteciliğin sembol isimlerinden Abdi İpekçi’nin öldürülmesinin ardındaki derin ilişkilerin yargılanamadığı 41.yıldayız. Gerçek bir basın emekçisi olan Abdi İpekçi cinayetinde tetiği çektiren karanlık güçlerin hala ortaya çıkarılmamış olması günümüzde de gazetecilere yönelen tehditlerin sürmesinde önemli rol oynamaktadır. Halktan, emekten, adaletten, özgürlüklerden yana olan gazetecilerin haber yapması engellenmekte, gazeteciler siyasetçiler tarafından hedef gösterilmekte, eleştirel yayın yapan gazeteciler cezaevlerine doldurulmaktadır.

Gazeteciliğe evrensel basın ilkelerini sokan, bu ilkeleri yazılı hale getiren, muhabirliğin önemini ortaya çıkaran TGC Başkan Vekili Abdi İpekçi, gazeteciliğinde kamu yararını hep gözetmiştir. Gazeteciliğini, halkın haber alma, bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkına saygı göstererek yapmıştır. Doğruluğunu kontrol etmeden haber yayınlamamayı esas saymıştır.

Abdi İpekçi’yi bir kez daha sevgi ve saygıyla anarken, ‘tüm zorluklara rağmen gazetecileri gazetecilik yapmaktan vazgeçmemeye’ çağırıyoruz. İktidar ve muhalefete, ‘gazetecilere yönelik saldırı ve cinayetlerdeki cezasızlık uygulamasından vazgeçilsin’ çağrımızı tekrarlıyoruz.

twitter takip