İran ABD'yi vurdu, doğalgaz hattı açıldı, 4 asker şehit oldu! Yoğun gündem gazete manşetlerine nasıl yansıdı?

%C4%B0ran+ABD%E2%80%99yi+vurdu,+do%C4%9Falgaz+hatt%C4%B1+a%C3%A7%C4%B1ld%C4%B1,+4+asker+%C5%9Fehit+oldu%21;+Yo%C4%9Fun+g%C3%BCndem+gazete+man%C5%9Fetlerine+nas%C4%B1l+yans%C4%B1d%C4%B1?
ABONE OL
İran'ın Kasım Süleymani'nin intikamını almak için ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü’nü balistik füzeyle vurması dün dünya gündeminin merkezine oturmuştu. ABD ve İran arasındaki gerginliğin 3. Dünya Savaşı'nın çıkartabileceği ihtimaliyle gelişmeleri korkuyla izleyen dünya bu gelişme üzerine de oldukça endişelendi. Savaş kapıda yorumları yapılırken ABD Başkanı Donald Trump'tan TSİ akşam 19:00 sularında bir açıklama geldi. Trump açıklamasında; İran'ın gerçekleştirdiği saldırıda hiçbir ABD'li askerin yaralanmadığını belirterek "Amerikan halkının hayatını tehdit eden bir teröristin hayatına son verdik. Benim emrimde ABD ordusu dünyanın bir numaralı teröristi Süleymani'yi ortadan kaldırmıştır. Kasım Süleymani kanlı savaşlara imza attı. Ortadoğu'da binlerce Amerikan askerini öldürdü ve aynı zamanda kurbanları kesti. Süleymani Irak'taki Amerikan personeline yönelik saldırı düzenlemişti, 1 Amerikalı hayatını kaybetti. Bağdat'taki Amerikan Büyükelçiliğine saldırı düzenlemişti. Süleymani'nin çok önceden öldürülmesi gerekiyordu. Kasım Süleymani'yi ortadan kaldırarak teröristlere çok güçlü bir mesaj vermiş olduk, halkımıza zarar vermeyin, tehdit etmeyin.Biz de İran rejimine yönelik olarak ek yaptırımlar devreye sokacağız. Bu güçlü yaptırımlar İran davranışını değiştirene kadar etkili olacaktır. Suudi Arabistan'a yönelik saldırı sözkonusuydu, iki Amerikan drone'u düşürdüler. 2015'te yapılan saçma nükleer anlaşmasından sonra zaten davranışını değiştirdi. Amerika'ya teşekkür etmek yerine ölüm tehditleri savurmaya başladılar" açıklamasını yaptı. Trump açıklamasının devamında ise "İran büyük bir ülke olabilir, şiddeti körüklemekte ve nefreti körüklediği sürece Ortadoğu'da barış ve istikrar sağlanamaz. ABD İran'a cevap vermelidir. Bugün NATO'dan çok daha fazla adım atmasını isteyeceğim" dedi ve "İran'la dünyayı daha güvenli ve barışçıl kılacak bir anlaşma için hep birlikte çalışmalıyız” diyerek işbirliği çağrısı da yaptı. Öte yandan; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus doğal gazını Karadeniz üzerinden taşıyacak olan Türk Akım doğalgaz hattının açılışı için dün İstanbul'daydı. Putin, ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün doğalgaz hattının açılışını gerçekleştirdi. Açılışın öncesinde ve sonrasında iki lider Haliç Kongre Merkezi'nde bir araya gelerek  ABD-İran gerilim ile Suriye ve Libya’daki gelişmeleri içerin bir görüşme gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 12 Ocak'ta Libya'da ateşkesin sağlanması için çağrıda bulunduğunu açıkladı.

Çavuşoğlu, Erdoğan-Putin görüşmesinde İdlip'te ateşkes, Suriye, ABD-İran gerilimi, Irak ve Libya ile ilgili görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ise geçen sene Ekim ayından bu yana devam eden Barış Pınarı Harekat'ında 4 askerin yol kontrolü sırasında meydana gelen bombalı araç saldırısı sonucunda şehit olduğunu açıkladı. Gündemin bu sıcak başlıkları da bugün gazete manşetlerine yansıdı. Gazeteler, İran'ın ABD üstünü vurmasına ve Türk Akım doğalgaz hattının açılışına ilk sayfalarında geniş yer ayırdı. İşte; bugünkü gazete manşetleri...    
twitter takip