İşsizlikten kendisini yakan Adem Yarıcı'nın abisi 'Bu olayda herkesin suçu var' dedi! Ahmet Hakan köşesinden Hatay'da duyduklarını yazdı!

%C4%B0%C5%9Fsizlikten+kendisini+yakan+Adem+Yar%C4%B1c%C4%B1%E2%80%99n%C4%B1n+abisi+%E2%80%99Bu+olayda+herkesin+su%C3%A7u+var%E2%80%99+dedi%21;+Ahmet+Hakan+k%C3%B6%C5%9Fesinden+Hatay%E2%80%99da+duyduklar%C4%B1n%C4%B1+yazd%C4%B1%21;
ABONE OL
Hatay Valiliği önünde "Çocuklarım aç, iş istiyorum anlamıyor musunuz" dedikten sonra kendini yakan, Adem Yarıcı'nın işsizlikten dolayı iki ay önce de belediye binası önünde intihar girişiminde bulunduğunu söyleyen abisi Şerif Yarıcı, "İşsizdi, ekmek bulamıyordu, çocukları perişandı. ‘İşe alacağız’ dediler, almadılar. Bunun için intihar etti” dedi.
Hatay'ın Antakya ilçesinde önceki gün sabah saatlerinde valilik önünde "Açım, işsizim, evde çocuklarım zor durumda, çocuklarım aç" diyerek, bedenini ateşe veren ardından da geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Adem Yarıcı’nın cenazesi, Adana Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi işlemlerinin ardından Antakya’ya götürüldü. Vücudunda ikinci derece yanıklar bulunan Yarıcı, Antakya Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Mezopotamya Ajansı'ndan Hamdullah Kesen'in haberine göre; Yarıcı'nın abisi Şerif Yarıcı, 15 gün önce eşinden boşanan kardeşinin işsizlikten dolayı bedenini ateşe verdiğini söyledi. Kardeşinin 2 ay önce de Hatay Büyükşehir Belediyesi önünde iş için intihar girişiminde bulunduğunu, belediye yetkililerinin “Ocak ayında işe alacağız” diye söz verdiğini aktaran ağabey Yarıcı, belediyenin sözünü tutmadığını ve kardeşinin bunalıma girip intihar ettiğini vurguladı.
"Bu olayda herkesin suçu var"
Kardeşinin inşaatlarda boyacılık yaptığını söyleyen Şerif Yarıcı, “İş bulamıyordu. Hiçbir yerde iş yoktu. Piyasa ölü. Çalışmıyor, evine ekmek götüremiyordu. Çocuklarına verecek bir şeyi kalmadı” dedi. Abi Yarıcı, Ağrı Belediyesi’nin AKP’li Meclis Üyesi Selma Gökçen'in kardeşine dair “Ucuz, siyasi manevra” sözlerine tepki göstererek, “Kardeşim ekonomik sorunlardan dolayı bulanıma girdi. Bu tür yaklaşımlar hiç doğru değil. İşsizdi, ekmek bulamıyordu, çocukları perişandı. ‘İşe alacağız’ dediler, almadılar. Bunun için intihar etti. Bu olayda herkesin suçu var. Bu yüzden bunun üzerini kapatmaya çalışıyorlar” diye kaydetti.
"Sürekli işsizlikten bunaldığını söylüyordu"
Ailenin diğer fertleri ise, Adem Yarıcı'nın valilikten yardım almadığını belirtti. Yarıcı'nın iki çocuğunun ayrıldığı eşinin yanında kaldığını aktaran aile fertleri, Yarıcı'nın işsizlikten dolayı intihar ettiğini kaydetti. Aile fertleri, “Bizde inşaatlarda çalışıyoruz. İş varsa gidiyoruz. İnşaatların durumunu biliyorsunuz. Adem sürekli işsizlikten bunaldığını söylüyordu. Zaten eşinden de işsizlikten ötürü ayrıldı” diyerek, durumlarını özetledi.
"Bakım parasıyla geçiniyor"
Yarıcı ailesini ziyaret eden İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şube Eş Başkanı Servet Üstün Akbaba, "Adem Yarıcı, iki gün önce çocuğunun doğum günü olması sebebiyle arkadaşına gidip, ‘Bir kola parası verir misin? Çocuğumun doğum günü'’ diyor. Dünde intihara giderken; kardeşine, 'Hakkını helal et, ben bu işsizlikten bunaldım' demiş. Kendini yakarken de 'Çocuklarım aç, artık bunaldım, işsizim' diyor. Daha önce yerel basına işsiz olduğuna dair demeç vermiş. Ailesi oldukça yoksul. Ağabeyinin engelli çocuğu için verilen 300 TL’lik bakım parasıyla geçiniyor. Oldukça zor durumda olan bir aileden bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bu ülkede yoksulluk halk sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor"
İşsizlik bir insan hakları ihlalidir. İnsanlar aç, işsiz ve sefil” diyen Akbaba, şöyle devam etti:
"Ailenin hepsi bu durumda. Bu ülkede yoksulluk halk sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor. İnsanların ruh sağlıkları bozuk. Devlet yükümlülüklerini yerine getirilmeli. Bu insanlar işsizlik başvurusunda bulunuyor ve aylardır işsizler. Biyolojik yaşamlarını sürdürmek için paraya ihtiyaçları var. Ama o parayı bulamıyor."
AHMET HAKAN: "ANTİSOSYAL KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEŞHİSİ KONMUŞ"
Öte yandan; konuyu bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan da, Hatay'a gittiğini ve Hatay'daki yetkililer ve ahali ile görüştüğünü, Adem Yarıcı'nın eski eşi ve annesinin beyanlarını incelediğini belirtti ve aldığı cevapları yazdı.
Adem Yarıcı'ya 2010 yılında Antakya Devlet Hastanesi'nde antisosyal kişilik bozukluğu teşhisi konulduğunu ve bağımlılık sendromu odluğunu yazan Ahmet Hakan, Yarıcı'ya 1 ay önce milletvekili aracılığıyla bir iş bulunduğunu ancak kendisinin bu işte çalışamadığını, eski eşine şiddet uyguladığını ve bu nedenle hakkında uzaklaştırma kararı verildiğini, boşanma davası açıldığını belirtti.
Ahmet Hakan'ın konu hakkında yazısı şu şekilde:
Hatay Valiliği’nin önünde “işsizim, açım” falan diyerek kendini yakan ve hastaneye kaldırılırken ölen adamın görüntülerini izlediğim günden beri kendime gelmiş değilim. Bütün siyasi kaygıların ötesinde derin, depderin bir üzüntü ve sorumluluk hissediyorum. * Dün bir vesileyle Hatay’a gittim. Aklım fikrim hep o görüntülerdeydi. Hatay’daki yetkililerle konuştum, ahaliyle konuştum, intihar eden adamın eşinin beyanlarına baktım, annesinin söylediklerine kulak kesildim. Ve rast geldiğim Hataylılara “Şehrinizde nasıl böyle bir olabilir? Kendini yakacak denli aç ve işsiz bir insan var aranızda. Nasıl yardım etmezsiniz?” dedim. * Aldığım cevapları yazıyorum... Yorumsuz olarak... * Valilik önündeki eylem, bu kişinin ilk eylemi değilmiş. Daha önce de belediye önünde benzer bir eylem yapmış. * Ailesi, devletin sosyal yardımlarından yararlanıyormuş. Çocuklarının ve eşinin yaşadığı evi gördüm. Orta halli bir evdi. * Adama 2010 yılında Antakya Devlet Hastanesi tarafından “özürlü” raporu verilmiş. Teşhis olarak da “Antisosyal kişilik bozukluğu” teşhisi konmuş. “Bağımlılık sendromu” da varmış. Bu da raporda yer alıyor. * Bir ay önce bir milletvekili aracılığıyla bir iş bulunmuş kendisine... Ancak o işi yürütmemiş, beğenmemiş. * Eşine şiddet uyguluyormuş. Bu nedenle uzaklaştırma verilmiş kendisine... Boşanma davası açılmış. Dava devam ediyormuş. * Hatay’da işittiklerim bunlardı. Bu işittiklerimin üzüntümü hafiflettiğini söyleyemem. Sonuçta kaskatı bir hakikat olarak “ölüm” var karşımızda. Hiçbir gerekçe, bu feci ölümün ağırlığını hafifletmeye yetmiyor maalesef.  
twitter takip