İyi ki doğdun Metin Göktepe!

%C4%B0yi+ki+do%C4%9Fdun+Metin+G%C3%B6ktepe%21;
ABONE OL

TGC, haber peşindeyken güvenlik güçleri tarafından öldürülen Metin Göktepe’nin doğum günü nedeniyle anma mesajı yayımladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, görev yaparken gözaltına alınan ve 8 Ocak 1996'da öldürülen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe’nin 10 Nisan olan doğum günü için bir anma mesajı yayımladı. Mesajda şu ifadeler yer aldı:

"Yaşadığı sürece doğruların ve insan odaklı haberciliğin takipçisi olan gazeteci Metin Göktepe’nin doğum gününü kutluyoruz.

Hayatta olsaydı 53 yaşını kutlayacak olan Metin Göktepe’nin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

Doğum gününde basın topluluğumuzun, Göktepe ailesinin, arkadaşlarının acısını paylaşıyoruz.

Meslektaşımız Metin Göktepe'nin ölümüne neden olan güvenlik görevlilerinin adalet tarafından cezalandırılması, arkadaşlarının, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin ve tüm basın meslek örgütlerinin dayanışması sayesinde olmuştu.

İçinde olduğumuz bu sıkıntılı dönemde bir kez daha hak ve insan odaklı gazetecilik yapmanın ve mesleki dayanışmanın önemini hatırlatıyoruz.”

METİN GÖKTEPE KİMDİR?

10 Nisan 1968'de Sivas’da doğdu. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'ne girdi. 1992 yılının Mart ayında Haberde ve Yorumda Gerçek dergisinde çalışmaya başladı. Yayın hayatı boyunca Haberde ve Yorumda Gerçek Dergisi'nde muhabiri olarak çalıştı, 7 Haziran 1995'te kurulan Evrensel Gazetesi’nde başından itibaren yer aldı. Metin Göktepe, 8 Ocak 1996'da, gazetecilik yaparken, gözaltında dövülerek öldürüldü. Metin Göktepe gözaltında öldürülmüş gazeteciler içinde katilleri için mahkumiyet kararı verilmiş ilk gazetecidir. Dava 28 Eylül 2000'de tamamlandığında, beş polis memuruna kastı aşan insan öldürmek ve faili belli olmayacak şekilde insan öldürmek suçlarından yedişer yıl altışar ay hapis cezası verildi. Fakat mahkum polislerin cezalarının tamamlamalarına 19 Aralık 2000'de yürürlüğe giren Şartlı Tahliye ve Ceza Erteleme Yasası engel oldu. Sadece bir polis memuru Yargıtay'ın kararı bozmasından sonra 20 ay hapis ve beş ay kamu hizmetlerden uzaklaştırma cezası aldı.

twitter takip