Kadın gazetecilerin, mayıs ayı basın özgürlüğü raporu: 1 kadın gazeteci öldürüldü, 70'i tehdit, taciz ve şiddet gördü!

Kad%C4%B1n+gazetecilerin,+may%C4%B1s+ay%C4%B1+bas%C4%B1n+%C3%B6zg%C3%BCrl%C3%BC%C4%9F%C3%BC+raporu:+1+kad%C4%B1n+gazeteci+%C3%B6ld%C3%BCr%C3%BCld%C3%BC,+70%E2%80%99i+tehdit,+taciz+ve+%C5%9Fiddet+g%C3%B6rd%C3%BC%21;
ABONE OL

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu'nun (CFWIJ), kadın gazetecilerin mayıs ayı basın özgürlüğü raporu yayımlandı. Raporda, çok sayıda hak ihlali kaydedildi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri, saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını kaydetmeye ve gazetecilerin haklarını savunmaya devam ediyor. 

CFWIJ'in her ay düzenli olarak paylaştığı aylık raporların bir devamı olarak mayıs ayı basın özgürlüğü raporu dün yayımlandı. Rapora göre; 2021 yılının mayıs ayında;

70 kadın gazeteci şiddete, tehdide veya tacize maruz kaldı.

•Filistin’de bir kadın gazeteci öldürüldü.

•En çok vaka kaydedilen üç ülke Belarus, Filistin ve Türkiye oldu.

•Mayıs ayında dünya genelinde kadın gazetecilere yönelik en çok gözaltı vakası kaydedildi. Belarus’ta dokuz kadın gazeteci gözaltına alındı. Ülke gözaltı sıralamasında ilk sırada yer alıyor.

•Türkiye’de Mayıs ayında toplam beş kadın gazeteci sahada haber takibi yaparken fiziksel saldırıya uğradı. Çoğu kitlesel hareketlerde Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) yeni yayınladığı genelge gerekçe gösterilerek polis tarafından şiddete uğradı, haber takibi engellendi.

•Türkiye’de Mayıs ayında pandemi nedeniyle ülke genelinde uygulanan kapanmadan dolayı üç kadın gazeteci hakim karşısına çıktı.

•Türkiye’de bu ay İsrail-Filistin çatışması sırasında Şalom Gazetesi yazarı Karel Valansi, hükümet yanlısı basın kuruluşlarının ırkçı saldırılarına hedef gösterildi.

Raporun tamamına şu linkten ulaşılabiliyıor...

twitter takip