Koronavirüs haberi nedeniyle 3 gazeteci ifadeye çağrıldı!

Koronavir%C3%BCs+haberi+nedeniyle+3+gazeteci+ifadeye+%C3%A7a%C4%9Fr%C4%B1ld%C4%B1%21;
ABONE OL

Rize'de yayın yapan yerel bir sitenin sahibi Gençağa Karafazlı ve iki gazeteci koronavirüs ile ilgili haberlerinin ardından Çaykur'un suç duyurusunda bulunmasının ardından ifadeye çağrıldı.

Çağdaş Gazeticiler Derneği Rize Şube Başkanı ve rizenabiz.com haber sitesi İmtiyaz Sahibi Gençağa Karafazlı ve muhabiri Doğan Can İlek “Çaykur’da Korona virüs alarmı” başlıklı haber nedeniyle ifadeye çağrılırken, Flaş53 .com'un İmtiyaz Sahibi Hasan Fehmi Demir’in ise rakamları yanlış olan vaka haritası yayınladığı için ifadesi istendi.
 
Konuya ilişkin açıklama yapan ÇGD Rize Şube Başkan Yardımcısı Saltuk Deniz, “Eğer yazıda hata ya da eksiklik varsa Çaykur tarafından kamuoyuna açıklama yapılıp yazı tekzip ettirilir ya da düzeltme istenebilirdi. Basının görevi kamuoyunun sesi ve vicdanı olmaktır. Basın resmi gazete değildir” diyerek tepkisini dile getirdi.
 
Gazetecilerin ifadeye çağrılma nedenleri ise; Türkiye'nin önde gelen çay firmalarından Çaykur'un yerel internet sitesinde yer alan "ÇAYKUR' dan Virüs Alarmı" ve "Virüs İşçilere Bulaştı!" başlıklı haberlerle ilgili yaptığı suç duyurusu.
 
Hasan Fehmi Demir ise haberde hatalı vaka sayısı yayınladığı gerekçesiyle ifadeye çağrıldı.
 
Bu durum sosyal medyada gazeteciler tarafından tepkiyle karşılandı. BirGün Gazetesi yazarlarından Nazım Alpman "Koronavirüs haberleri doğru çıkan gazeteciyi yakaladılar. Çaykur suç duyurusunda haberi yalanlamıyor. Vatan millet edebiyatı yapıyor" diyerek tepkisini gösterdi.
 
Çaykur bu haberlerle ilgili suç duyurusunda bulunarak bir açıklama yapmış ve açıklamada, yerel bir internet sitesinde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) haberiyle ÇAYKUR' a karşı algı oluşturulmaya çalışıldığı" ifade etmişti.
 
Çaykur yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:
 
Tüm dünyada yayılma hızı çok yüksek olan koronavirüsün en büyük ekonomi ve organizasyon gücüne sahip ülkeleri bile çok kısa süre içinde ne hale getirdiği ortadayken, dayanışma içinde olmamızın gerektiği böyle zamanlarda kullanılan dilin daha özenle seçilmesi ve uyarı yapmak çabasındaysak da yapıcı olanın tercih edilmesi gerektiği kanaatindeyiz. ÇAYKUR üzerinden yapılan haber içeriğinde ise genelleyici, art niyetli, yıpratıcı, sorgulayıcı, yapıcı olmadığı izlenimi veren bir dil kullanılmıştır. Habere konu fabrika çalışanlarımızın hastalık süreçleriyle ilgili kiminle temas halinde oldukları, nerede ve ne zaman başladığı hakkında henüz girift bir durum ve bilinmezlikler varken, çalışanlarımızın sadece mesai içindeyken enfekte oldukları, sebebinin ise ÇAYKUR' un tedbir almada yetersiz kaldığı, hatta dışarıdan yapılan uyarıları da dikkate almadığı gibi algıların öne çıkarıldığı haber sitesi hakkında gerekli hukuki süreç başlatılmıştır. Devlet kurumlarının yönlendirmeleriyle ÇAYKUR' da da koronavirüsüne karşı ülkedeki bütün kamu kurum ve kuruluşları ve özel kuruluşlarla eş zamanlı olarak mücadele verililiyor. Genel Müdürlük Acil Eylem Planı ile Risk Değerlendirme Raporu, iş güvenliği uzmanı ekip tarafından hazırlanarak tüm çalışanlarımıza gerekli bilgilendirmeler yapılmış ve gerekli tedbirler alınmıştır. Genel Müdürlük ve bütün ünitelerimizde dezenfektan dağıtımı yapılarak; tüm çalışanların kullanımı sağlanmış; hijyen gerektiren bütün ekipmanlar ortak kullanımdan kaldırılmış; gerekli bilgilendirmeler yazılı olarak yapılmış ve çalışanların maske ve eldiven kullanımına azami dikkat edilmektedir. Kurumumuzun merkez ve taşra ünitelerine ziyaretçi kabulü ve üçüncü şahısların girişi sınırlandırılmış, geniş katılımlı toplantılar, seyahatler ve randevular iptal edilerek, yüz yüze görüşmeler en az seviyeye indirilmiştir. Toplu mekanlardan sosyal tesisler, çay bahçesi ve yemekhane hizmetlerine geçici olarak son verilmiş, istisnai yerlerde ise seyrek oturma ve önerilen mesafe kurallarına riayet edilmektedir.
 
twitter takip