Kritik gün: Hapis cezası öngören 29. madde bugün görüşülecek!

Kritik+g%C3%BCn:+Hapis+cezas%C4%B1+%C3%B6ng%C3%B6ren+29.+madde+bug%C3%BCn+g%C3%B6r%C3%BC%C5%9F%C3%BClecek%21;
ABONE OL

CHP ve TİP Milletvekilleri, 'sansür yasası' görüşmelerinin dün akşam gerçekleşen ikinci oturumunda, 29. maddeyi alkışlı eylemle protesto etmişti. Görüşmelerin üçüncü oturumu bugün saat 14:00'da başlayacak.

AKP ve MHP'nin ortaklaşa hazırladığı ve 'dezenformasyonla mücadele' iddiasıyla Meclis'e getirdiği 'sansür yasası" görüşmeleri, TBMM Genel Kurulu'nda devam ediyor. Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi başlığıyla oluşturulan torba yasanın dün akşam gerçekleştirilen ikinci oturumunda, 29. maddeye kadar gelindi. Teklifin en kritk maddesi olan 29. madde ise  "halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini" öngörüyor.

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, 29. madde görüşmelerine başlanacağını duyurduğu sırada, CHP ve TİP milletvekilleri ayağa kalkarak alkışlı protestoya başladı. Salondan, "Sansüre hayır" slogonları yükseldi.

Akar, protestoların ardından iki kez ara verdi, ancak eylem sona ermeyince birleşimi kapatmak zorunda kaldı.

Teklifin en sorunlu maddesi olan 29. maddenin de dahil olduğu kanun teklifinin diğer maddelerinin görüşmelerine bugün saat 14:002da devam edilecek.

Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine ek yapan söz konusu 29. madde de şöyle:

"MADDE 217/A-(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.” 

twitter takip