'Kutlu Adalı' cinayetinin araştırılması için kurulacaktı... Komite faaliyete geçemedi!

%E2%80%99Kutlu+Adal%C4%B1%E2%80%99+cinayetinin+ara%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1+i%C3%A7in+kurulacakt%C4%B1...+Komite+faaliyete+ge%C3%A7emedi%21;
ABONE OL

Katledilen gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili KKTC'de kurulması oy birliğiyle kararlaştırılan araştırma komite faaliyete geçemedi.

Gerçek Gündem'den Sami Menteş'in haberine göre; organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Sedat Peker, yayımladığı videolarda gazeteci Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili iddialarda bulunmuştu.

Peker, Korkut Eken'in kendisinden Adalı için tetikçi istediğini ve kendisinin de Eken'e kardeşi Atilla Peker'i önerdiğini, Eken'in Atilla Peker'le Kıbrıs'a gittiğini dile getirmişti. Atilla Peker'in aynı yöndeki ifadesi de savcılık tutanaklarına geçmiş, Atilla Peker, Kıbrıs'ta denk gelemedikleri için Adalı'yı öldürmeden döndüklerini, daha sonra ise Eken'in kendisine "o işi hallettiklerini" söylediğini de iddia etmişti.

Eken ve Peker’in Kıbrıs ziyaretini emekli Orgeneral ve eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi de doğrulamıştı.

Susurluk davasından da hüküm giyen ve adı faili meçhul cinayetlerle anılan Korkut Eken de Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, Kıbrıs'a Mehmet Ağar’ın görevlendirmesiyle, PKK'nın faaliyetlerini incelemek üzere gittiğini, yanına da Atilla Peker’i aldığını, Kutlu Adalı ile bir ilgisinin olmadığını söylemişti.

Peker’in iddiaları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) çok konuşuldu.

Kıbrıs’ta iktidarda bulunan Ulusal Birlik Partisi ve sağ partiler Adalı cinayetiyle ilgili sessiz kalmayı tercih etti.

KKTC’de Kutlu Adalı cinayetini üzerindeki sis perdesinin dağıtılması amacıyla Meclis’te araştırma komitesi kurulması kararlaştırıldı. 27 Mayıs 2021’de Kuzey Kıbrıs Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Meclis Grubu’nun sunduğu Meclis Araştırma Komitesi kurulması önergesi, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi.

Meclis’te kurulan araştırma komitesi gerçeğin açığa çıkması için bir fırsat olarak görülmüştü ancak beklenilen olmadı.

KOMİTE HİÇ FAALİYETE GEÇMEDİ

Gerçek Gündem, KKTC’de kurulması kabul edilen komitenin yaptığı çalışmaları öğrenmek için araştırmalara başladı. Ülkede bulunan gazetecilerle ve milletvekilleriyle görüştü.

Araştırmalarımız sonucunda, komitenin kurulması için oy birliğiyle karar alındığı ancak hiç kurulmadığını öğrendik.

CTP yetkilileri, ülkenin 23 Ocak’ta seçime gideceğini, seçimden sonra komite kurulması için yeniden önerge vereceklerini söyledi. Ancak komitenin artık kadük kalacağı endişesini taşıyorlar.

Peki, Kutlu Adalı cinayetini araştırma komitesi neden kurulmadı?

Gerçek Gündem’e bilgi veren milletvekilleri, iktidardaki Ulusal Birlik Partisi’nin seçim tarihini ertelemek için Meclis iç tüzüğüne aykırı bir şekilde komite kurmaya çalıştığını, komitenin üye sayısında Meclis’teki partiler arasında bir mutabakat olmadığını söyledi. Komitedeki üye sayısındaki anlaşmazlığın Kutlu Adalı komitesine de yansıdığını ve bu tartışmalar sonucu komitenin kurulamadığını belirttiler.

Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...

 

twitter takip