Mültecileri takip ederken gözaltına alınmıştı! Bir gazeteci daha tutuklandı!

M%C3%BCltecileri+takip+ederken+g%C3%B6zalt%C4%B1na+al%C4%B1nm%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1%21;+Bir+gazeteci+daha+tutukland%C4%B1%21;
ABONE OL

Mültecilerin sınır geçişlerini takip etmek üzere gittiği Edirne'de gözaltına alınan Mezopotamya Haber Ajansı muhabiri İdris Sayılğan tutuklandı.

Türkiye’nin önlemleri kaldırması üzerine Yunanistan’a geçmek için Edirne sınırına giden mültecileri takip etmek üzere bölgeye giden ve çekim yaptıkları sırada jandarma tarafından gözaltına alınan muhabirler İdris Sayılğan ve Naci Kaya, haklarında yurtdışına çıkış yasağı bulunması dolayısıyla yargılandıkları mahkemelere SEGBİS ile bağlandı.
 
Edirne Jandarma Komutanlığı’nda tutulan Kaya, dün akşam adliyeye götürülerek SEGBİS ile Aydın’daki mahkemesine bağlandı.
 
 Mezopotamya Ajansı'nın bildirdiği habere göre; savcılık tarafından tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edilen Kaya, hakimlikçe serbest bırakıldı. Ancak Kaya halen gözaltında tutulmaya devam ediliyor.
 
KHK ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda çalıştığı dönem 17 Ekim 2016’da tutuklanan ve 3 yıl 1 ay tutuklu kaldıktan sonra 27 Kasım 2019’da tahliye edilen İdris Sayılğan ise, sabah saatlerinde Edirne Adliyesi’ne sevk edildi. Hakkında Muş Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 8 yıl 3 ay hapis cezası verilen Sayılğan, kendisini tahliye edip, dosyasını onaylanması için Yargıtay’a gönderen Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi’ne SEGBİS ile bağlandı.
 
Savcılık tarafından tutuklanması istenen Sayılğan, mahkemede verdiği ifadesinde şunları söyledi:
 
"Tutuklu bulunduğum dosyada tahliye edildikten sonra 1 ay önce Mezopotamya Ajansı’nda çalışmaya başladım. Kuytu bir yerde çekim yapmadık. Çekim yaptığımız yerin askeri bölge olduğunu bilmiyordum. Kamera ile çekim yaparken bizleri gözaltına aldılar. Yasak bölge olduğunu bilseydik, izin alırdık. Fakat bütün basın orada canlı yayın ve röportaj yapıyordu. Gazeteciyiz ve haber yapmak için oraya gitmiştik. Oraya yurt dışına çıkmak için değil, haber yapmak için gittim. Öyle bir amacım yoktur. Bizlerle birlikte orada gözaltına alınan gazeteciler var, onlar serbest bırakıldı. Gözaltına alınan Rudaw çalışanı 2 gazeteci de benim durumumda idi ve serbest bırakıldı. Onun için serbest bırakılmamı talep ediyorum"
 
Savunmaların ardından mahkeme, Sayılğan’ın tutuklanmasına karar verdi.
 
Mahkeme heyeti, eldeki delillere göre bu kararı verdiklerini, bölgeden geçtiği haberlerin itiraz sırasında delil olarak sunulması halinde bir değerlendirme yapacaklarını bildirdi.
 
Avukatlar karara itiraz için hazırlıklara başladı. Tutuklanan İdris Sayılğan ise Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.
twitter takip