O yazı nedeniyle! Evrensel gazetesine yine ilan kesme cezası!

O+yaz%C4%B1+nedeniyle%21;+Evrensel+gazetesine+yine+ilan+kesme+cezas%C4%B1%21;
ABONE OL

Evrensel Gazetesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da suç duyurusunda bulunduğu yazısı nedeniyle 45 gün resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verildi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Evrensel Gazetesi'ne Ragıp Zarakolu’nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlığıyla yayımlanan yazısını gerekçe göstererek 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi. Söz konusu yazı için Cumhurbaşkanı Recap Tayyip Erdoğan da, Zarakolu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
 
'Makus Kaderden Kaçış Yok' başlıklı yazı nedeniyle Evrensel Gazetesi ve internet sitesi "evrensel.net"e 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verildi. 
 
Evrensel Gazetesi'nin duyurduğu habere göre; karara itiraz edeceklerini söyleyen gazete avukatı Devrim Avcı, “45 günlük ilan kesme cezası şimdiye kadar verilmiş en uzun ilan kesme cezası. İfade özgürlüğü kapsamında bir köşe yazarının kendi kanaati doğrultusunda yazdığı bir makaleye böyle bir ceza verilmesi hukuk ile açıklanabilir değil” dedi.
 
Evrensel ile Artı Gerçek adlı internet sitesinde 5 Mayıs 2020 tarihinde "Makus Kaderden Kaçış Yok’"başlığıyla yayımlanan Ragıp Zarakolu’nun köşe yazısı sosyal medyada da tepkilerin hedefi olmuştu.
 
Hemen ardından ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Organize Suçlar Soruşturma Bürosu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un suç duyurusu ile soruşturma başlatmıştı.
 
"Darbe mesajı vererek anayasal düzeni hedef almak" suçlaması ile yürütülen soruşturma kapsamında Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, 14 Mayıs 2010 tarihinde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne giderek ifade verdi.
 
Yazıda; Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 1960 darbesinin ardından idam edilen eski başbakan Adnan Menderes'in kıyaslanması nedeniyle, Erdoğan'a darbe tehdidi yapıldığı iddia edilmişti.
 
Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da verilen cezayı Twitter sayfasından "Basın İlan Kurumu'ndan rekor ceza. BİK, Evrensel'e, Ragıp Zarakolu’nun "Makus Kaderden Kaçış Yok" başlığıyla yayımlanan yazısını gerekçe göstererek 45 gün resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi. Elinden başka kötülük gelse onu da yapacak" mesajıyla duyurdu. 
 
BİK SORUŞTURMA BAŞLATTI!
 
13 Mayıs 2020 toplanan Basın İlan Kurumu da aynı yazı ile ilgili soruşturma başlattı. Basın ahlak Yasasının 129 sayılı Genel Kurul Kararı’nın 1. maddesi ile aynı maddenin (a), (ç), (d) ve (ı) bentlerinin ihlal edildiği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında gazeteden savunma talep edildi.
 
27 Mayıs 2020 tarihinde gazete tarafından gönderilen savunmada, yazıda Türkiye siyasi tarihini kısa bir özeti yapılarak siyasi iktidarların iktidara gelme ve gitmesi, seçilmesi ve seçimi kaybetmesi, iktidarı alabilmek ve iktidarda kalabilmek için yaptıkları koalisyonlar birlikteliklerinin açıklandığına vurgu yapıldı. Birçok yerleşik Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve AİHM karar örneklerinin de yer aldığı savunmada söz konusu yazının hukuka uygunluk sınırları içinde eleştiri ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi.
 
twitter takip