Orhan Bursalı'dan, Cumhuriyet'in 'Açıklama' metnine gelen tepkilere yanıt: Çalışanlar paylaşmadı, Cumhuriyet'in yapısıyla uyuşmayan bir 'iş kazası'

Orhan+Bursal%C4%B1%E2%80%99dan,+Cumhuriyet%E2%80%99in+%E2%80%99A%C3%A7%C4%B1klama%E2%80%99+metnine+gelen+tepkilere+yan%C4%B1t:+%C3%87al%C4%B1%C5%9Fanlar+payla%C5%9Fmad%C4%B1,+Cumhuriyet%E2%80%99in+yap%C4%B1s%C4%B1yla+uyu%C5%9Fmayan+bir+%E2%80%99i%C5%9F+kazas%C4%B1%E2%80%99
ABONE OL

Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Orhan Bursalı, geçtiğimiz günlerde gazetede başyazı olarak yayımlanan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıt olarak kaleme alınan 'Açıklama' metnine gelen tepkilere cevap verdi.

Yazısında, Cumhuriyet gazetesinin temel ilkelerini anımasatan Bursalı, "Kaç yıldır yazıişleri, tüm çalışanları ve köşe yazarlarıyla Cumhuriyet bu anlayışıyla, okurunun, sizlerin karşısına çıkıyor. Gazeteye canını, ruhunu veren bu kadrodur" dedi ve "iş kazası" olarak nitelediği başyazıdaki ifadelerin çalışanları bağlamadığını dile getirdi.

Bursalı, yazısının ilgili bölümünde şu cümlelere yer verdi:

"CUMHURİYET’İN BU YAPISI

En azından ben Cumhuriyet’in bu yapısını önemserim. Ötesini berisini değil.

Çalışanların paylaşmadığı bir cümlelik yorumu bahane ederek Cumhuriyet’i en hafif deyimiyle kötü niyetli dedikoduların içine atmaya çalışanlara bakıyorum ve üzülüyorum.

Gazeteyi eskiden beri kötülemek için fırsat kollayanlar işbaşında.

Cumhuriyet okuru sapla samanı birbirine karıştırmayacak kadar özgür düşüncelidir.

O, gazetesini ele alınca, haberlerine, köşe yazarlarının bağımsızlığına, özetle esas gazetesine bakacaktır.

Bu yapısıyla uyuşmazlık içinde olan, bu tür “iş kazası” denebilecek cümlelere de takılmayacaktır.

Gazete çalışanlarının direncini görünce böyle bir yazı yazmak ve gazetenin havasını yansıtmak ihtiyacını duyduğumu belirteyim. Benden başka da kimseyi bağlamaz..."

 

NE OLMŞTU?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun TRT Haber canlı yayınında Cumhuriyet gazetesinin eski manşetlerini kameralara göstererek gazeteyi hedef göstermesine, dün gazetede başyazı imzasıyla kaleme alınan "Açıklama" ile cevap verilmişti. Ancak açıklamada, söz konusu manşetlerin arkasında durulmamış ve "O manşetler Can Dündar dönemine ait" denilmişti.

Gazetenin bu tutumuna başta gazeteciler olmak üzere sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda isim tepki gösterirken, Cumhuriyet'e Twitter'dan yanıt veren Dündar, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Doğrudur @cumhuriyetgzt Bütün sorumluluk benim. Ve bunu gururla söylüyorum. Kimseyi suçlayıp ihbarcılık yapmadan... #Soylu’nun gözüne girmeye çalışmadan; utanmadan..."

Gazetede yayımlanan bu yazının ardından Özge Mumcu Aybars ve Alp Erinç Yeldan tepki olarak yazılarına son vermişti.

twitter takip