PCR testi yaptırmayan kişiler işten mi çıkartılacak?

PCR+testi+yapt%C4%B1rmayan+ki%C5%9Filer+i%C5%9Ften+mi+%C3%A7%C4%B1kart%C4%B1lacak?
ABONE OL

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, 6 Eylül'den itibaren geçerli olan PCR testi zorunluluğuyla ilgili olarak, işverenin test yaptırmayan işçisini işten çıkartamayacağını söyledi.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, "Bu konuda kesin bir görüş olmadığı gibi yine bu konuda kanuni bir düzenleme de yok. Bir görüşe göre, işverenden, test konusunda talep gelmesi halinde işçinin bu testi zorunlu olarak yaptırması gerektiğinden hem aşı olmayan hem de test yaptırmayan işçinin iş sözleşmesi işveren tarafından feshedilebilir. Bu durumda tazminatı da ödemek zorunda. Ancak ağırlıklı görüşe göre, PCR testi yaptırmayan işçiyi işveren işten çıkartamaz" dedi.

Doğan ayrıca kamudaki duruma ilişkin olarak ise, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın genelgesi işçi statüsünde çalışanları kapsıyor. Ancak bu genelge ile işverenlere aşı olmayan çalışanlardan PCR testi isteme hakkı da tanıyor. PCR testi kaynaklı yıllık izin ya da ücretsiz izin konusunda iş kanunda bir düzenleme yok. Ancak iş sağlığı ve güvenliği açısından işverenlere bazı haklar tanınıyor. İş kanununa göre işveren tek taraflı çalışanı ücretsiz izne gönderemiyor. Hukukçuların ağırlıklı görüşü PCR testi yaptırmayan çalışanlar için önce yıllık izin kullandırılıp sonrasında ücretsiz veya idari izin seçeneklerinin değerlendirilebileceği yönünde. Kimi hukukçular ise test yaptırmayan çalışanı, işverenin ücretsiz izne göndereceğini savunuyor. Bu durumda işverenin ücretsiz izin ve yıllık izin kullandırma hakkı bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

twitter takip