PKK yöneticisi Washington Post'a makale yazdı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nden 'terör propagandası' açıklaması geldi!

PKK+y%C3%B6neticisi+Washington+Post%E2%80%99a+makale+yazd%C4%B1,+Cumhurba%C5%9Fkanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1+S%C3%B6zc%C3%BCs%C3%BC%E2%80%99nden+%E2%80%99ter%C3%B6r+propagandas%C4%B1%E2%80%99+a%C3%A7%C4%B1klamas%C4%B1+geldi%21;
ABONE OL

PKK'ın yöneticisi Cemil Bayık, ABD'de yayımlanan Washington Post gazetesine "Şimdi Kürtlerle Türk devleti arasında barış zamanı. Bunu harcamayalım" başlıklı bir makale yazdı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Washington Post'u "terör örgütü propagandası yapmakla" suçladı.

Terör örgütü PKK'nın beş kurucusundan biri olan Bayık, "Uzun süredir devam eden bu sorunu kalıcı bir çözüme ulaştırmak için önümüzde bir fırsat var. Bu fırsatı kaçırırsak bir nesil boyunca benzer bir fırsat göremeyebiliriz" ifadelerini kullandı. TSİ Çarşamba akşamı yayımlanan makalede PKK'nın 2000'lerin başından beri devletle yaptığı görüşmeleri, ateşkesleri ve 2015'te biten çözüm sürecinin ardından Suriye'deki gelişmeleri anlatan Bayık, "Bu zorluklarla başa çıkarken biz de hatalar yaptık" dedi ve ekledi: "Kürt meselesinin yalnızca Erdoğan'ın partisiyle diyalog kurarak çözülebileceğini düşünecek kadar saftık. "Bu kadar kompleks ve diğer sorunlarla bağlantılı bu çatışmayı çözmeye çabalarken, Türkiye'deki tüm demokratik güçleri sürece katmak için daha fazla çaba sarf etmeliydik. "Aynı şekilde Orta Doğu ve dünyadaki demokrasi yanlısı güçleri Türkiye'nin demokratikleşmesine ve Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak için mobilize etmeliydik." Kürt meselesinin Türkiye sınırları içinde siyasi bir çözüme ulaşması için müzakerelere açık olduklarını söyleyen Bayık, esas müzakerecinin Abdullah Öcalan olduğunu ve Öcalan'ın müzakere sürecinde rahat bir şekilde çalışabilmesinin elzem olduğunu, bu yüzden cezaevindense başka bir güvenli evde bulunması gerektiğini yazdı. Bayık, Türkiye'nin ulus kavramını yeniden ele alması, farklı kültürel ve etnik kimliklere alan açması gerektiğini savundu. Bu yeni anlayışın bölgenin tarihsel çeşitliliğini yansıtacak ve Ankara'nın etkisini azaltacak yeni bir yönetim şeklinde karşılık bulması gerektiğini savunan Bayık, "Türkiye Kürt meselesini çözerek Orta Doğu'da demokrasi, istikrar ve barışı ilerletme konusunda kararlı bir rol oynayabilir" ifadelerini kullandı.

İbrahim Kalın: Basın özgürlüğü ile izah edilemez

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Washington Post'a "ABD yönetiminin başına ödül koyduğu bir teröriste sayfalarını açan Washington Post, açıkça terör propagandası yapmakta ve ABD yasalarını da çiğnemektedir" sözleriyle tepki gösterdi. Kalın "Bunun basın ve ifade özgürlüğü ile izah edilmesi mümkün değildir. Bu durum, El-Kaide yahut DEAŞ terör örgütünün bir mensubuna gazete yazısı yazdırmaktan farksızdır. Bir terör örgütünün başını Kürtlerin temsilcisi gibi göstermek, her şeyden önce Kürtlere yapılmış bir hakarettir" dedi. Dışişleri: Terörizmin teşvik edilmesinin önlenmesi ilkesi çiğnendi Dışişleri Bakanlığı ise bu yayının "uluslararası toplumun terörizmle mücadelede en temel taahhüdü olan 'terörizmin teşvik edilmesinin önlenmesi' ilkesini ağır biçimde ihlal ettiğini" söyledi. Bakanlık, internet sitesnden yaptığı açıklamada "Terörle mücadelede terör örgütleri arasında ayrım yapılmaması elzemdir. PKK'nın terör propagandasına alet olan ve DEAŞ, El Kaide ve diğer terör örgütleri konusunda sergilenen duyarlılıkla bağdaşmayan bu yaklaşım terörle mücadelede ikiyüzlü uygulamanın yeni ve vahim bir örneğidir" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Cemil Bayık'ın mektubuna ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü'nün yaptığı açıklamaya sosyal medyada "Terörist başı Abdullah Öcalan'ın mektubu devletin resmi ajansı Anadolu Ajansı'nda yayınlanırsa ya da terörist başının kardeşi TRT'ye röportaj verirse ABD'de de bunu yapacak cesaret bulur. Teröristi kendi ülkende kanala çıkartıp buna tepki göstermek siyasetin iki yüzlüğü" gibi yorumlar yapıldı.
twitter takip